Quantcast

Europos komisija rugsėjo 7-13 dienomis inicijuoja moksleivių fizinio aktyvumo savaitę

  • Teksto dydis:

Europos nutukimo tyrimų asociacijos (angl. EASO) duomenimis, kas penktas vaikas Europoje turi viršsvorio arba yra nutukęs. Šie nerimą keliantys skaičiai glaudžiai susiję su visuotine fizinio aktyvumo stoka: Europos vaikai tik 5 proc. pamokų laiko praleidžia užsiimdami fizine veikla, ir mažiau nei 10 proc. iš jų atitinka PSO fizinio aktyvumo rekomendacijas.

"Europoje auga nauja karta vaikų ir jaunų žmonių, kuriems nėra diegiami aktyvaus gyvenimo būdo pagrindai. Neugdomas ir neskatinamas sąmoningas noras judėti. Vėliau keisti įpročius ir susiformavusį gyvenimo būdą būtų labai sudėtinga", - sako Lietuvos sveikatingumo klubų asociacijos (LSKA) prezidentas Aurimas Mačiukas.

Europos Komisija, atsižvelgdama į nuolat mažėjantį europiečių fizinį aktyvumą, paskelbė Europos sporto savaitę (EWoS). Iniciatyva, skirta sportui ir fiziniam aktyvumui skatinti, sieks įtraukti kuo daugiau europiečių, nepriklausomai nuo jų amžiaus, profesijos ar sportiškumo. Programai sukurtas šūkis bei prekinis ženklas #BeActive.

LSKA prie Europos sporto savaitės renginių prisijungs su Vaikų fizinio aktyvumo pamokų mokyklose (angl. ALCIS) projektu. Jis skirtas skatinti vaikus keisti gyvenseną, rinktis fizinio aktyvumo ir streso mažinimo sprendimus, kurie turėtų ilgalaikį poveikį jų gerai savijautai. Pirmą kartą į mokyklas atnešama sveikatingumo klubų geroji praktika. Moksleiviams praktines pratybas ves sveikatingumo klubų kvalifikuoti instruktoriai. Projekto metu moksleiviai galės apsilankyti sveikatingumo klubuose ir pamatyti bei išbandyti šiuolaikines fizinio aktyvumo formas.

"Sportas teigiamai veikia vaikų pažintines funkcijas: atmintį, dėmesį, susikaupimą ir dalyvavimą pamokinėje veikloje. ES ir Europos sveikatingumo sektorius pripažįsta, kad dar neišnaudotos visos galimybės supažindinti Europos vaikus ir jaunimą su sveikatinamojo fizinio aktyvumo nauda", - teigia A. Mačiukas.

ALCIS projektas prasidės kartu su Europos sporto savaitės renginiais rugsėjo 8 d. Užsiėmimai bus pritaikyti 8-12 metų amžiaus vaikams ir vyks šešiose ES valstybėse narėse (Belgijoje, Airijoje, Italijoje, Didžiojoje Britanijoje, Olandijoje ir Lietuvoje), įtraukiant apie 5 000 vaikų.

Europos sporto savaitė vyks 2015 m. rugsėjo 7 - 13 dienomis Briuselyje, o kitose šalyse renginiai gali būti ir bus organizuojami visą rugsėjį. Europos sporto savaitės renginių organizatoriai Lietuvoje - Lietuvos asociacija "Sportas visiems" ir VšĮ "Sveikas miestas".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių