Quantcast

Didmeistris A. Butnorius: stipriausias varžovas buvo įprotis

Kaunietis Algimantas Butnorius buvo vyriausias 42-osios pasaulio šachmatų olimpiados Baku (Azerbaidžanas) didmeistris ir vienas iš dviejų legionierių, atstovavusių ne Lietuvai, tačiau tautiečių pasiekimais džiaugėsi ne mažiau nei savo komandos pasirodymu.

"Manau, kad bent viena mano iš Azerbaidžano sostinėje sužaistų partijų tikriausiai praverstų jaunimui kaip tam tikra pamoka", – sakė 70-metis A.Butnorius, su Monako kunigaikštystės rinktine užėmęs 82-ą vietą, o Lietuvos šachmatininkų žaidimą įvertinęs diplomatiškai: potencialas pranoksta rezultatus.

– Dar būdamas Azerbaidžane prisiminiau 2004-ųjų olimpiadą Kalvijoje, Ispanijoje. Buvau antrasis atsarginis, surinkau 3,5 taško iš šešių galimų. O Vaidas Sakalauskas tarp pirmųjų atsarginių pelnė šešis taškus iš septynių, arba 85,7 proc. galimų taškų. Tai mūsų šalies vyrų rekordas, – papasakojo keturių pasaulio šachmatų olimpiadų dalyvis A.Butnorius. – Tada Vaidas iškovojo savo kategorijos aukso medalį. "Tai buvo mano vienintelis kartas, kai žaidžiau olimpiadoje" – lyg apgailestaudamas sakė jis man Baku, tačiau galiausiai nuotaikos radikaliai pasikeitė: jo vadovaujamos Lietuvos šachmatininkės užėmė dvyliktą vietą – kol kas aukščiausią po nepriklausomybės atkūrimo.

– Kaip vertinate asmeninius ir Monako rinktinės, kuriai atstovavote, rezultatus?

– Žaidžiau prie ketvirtosios lentos ir surinkau penkis taškus iš devynių galimų. Sėkmingiau už mane pasirodė du kolegos, kiti du – kukliau. Monako šachmatų federacijos prezidentas Jeanas Michelis Rapaire'as, pasitikęs Nicos oro uoste, manęs paklausė, kokia buvo Baku olimpiada – balta ar juoda? Prieš dvejus metus Norvegijoje įvykusioje olimpiadoje Monako vyrų komanda užėmė 114-ą vietą, dabar – 82-ą. Jeigu reikėtų įvardyti rezultatą spalvų deriniu, sakyčiau – šviesiai juoda.

– Kokių spalvų, jūsų akimis, Lietuvos šachmatininkų rezultatai?

– Manau, kad panašus apibūdinimas tiktų ir mūsiškių rinktinėms: balta spalva – moterų, kitokia – vyrų, tačiau jie turi daug žadančių perspektyvų – itin viltingai nuteikė jaunasis suvalkietis Paulius Pultinevičius. Žvelgiant iš šalies, vyrų komanda man paliko nesuderinto fortepijono įspūdį. Kalbėsiu tik apie savo klubo Kauno "Margirio" atstovus. Didmeistrio Šarūno Šulskio ir tarptautinio meistro Tomo Laurušo pozicijos buvo be reikalo sukeistos: Tomui antroji lenta skirta kiek per anksti, o Šarūnui trečioji, matyt, netapo didelio sportinio įkvėpimo šaltiniu. Be to, gaila, kad JAV universitetas neišleido į olimpiadą mūsų tarptautinio meistro Tito Stremavičiaus – vyrų ekipos šansai būtų buvę didesni. Kita vertus, sporto mokyklų prestižą pakėlė trenerio Rolando Martinkaus auklėtinis P.Pultinevičius – penkiolikmetis surinko septynis taškus iš devynių ir įvykdė tarptautinio meistro normatyvą. Deimantės Daulytės prie antrosios lentos laimėta bronza gražiai papildo po truputį augančią Lietuvos olimpinių trofėjų kolekciją. Pradėdamas 1931-aisiais, suskaičiavau jau septynis medalius: Markas Luckis – du bronzos, Leonardas Abramavičius – sidabro, V.Sakalauskas – aukso, Viktorija Čmilytė-Nielsen – du aukso ir galiausiai D.Daulytė – bronzos. Gaila, kad šį kartą V.Čmilytė-Nielsen nežaidė viso turnyro. Tai atsiliepė ir komandai: pirmuosius penkis ratus lietuvės, žaidusios keturiese be atsarginės, prieš finišą akivaizdžiai pavargo. O juk net vėliau į Baku atvykusi Viktorija spėjo surinkti penkis taškus iš šešių galimų! Todėl, įvertinus visas aplinkybes, moterų komandos dvylikta vieta – nuostabus rezultatas.

– Lietuvos vyrų rinktinės kapitono pareigos buvo patikėtos V.Čmilytės-Nielsen sutuoktiniui danui Peteriui Heinei Nielsenui, kuris yra ir pasaulio čempiono norvego Magnuso Carlseno treneris. Galbūt tai dar vienas optimistinis užtaisas mūsų šachmatų ateičiai?

– Reikėtų pasistengti, kad P.H.Nielsenas ilgėliau užsibūtų prie vyrų rinktinės. Jeigu jį apsuptų bent keli mūsų talentingi, smalsūs jaunuoliai, Peteriui toks pedagoginis darbas galbūt taptų prasmingesnis. Džiugu, kad turime saviškį aukščiausio lygio šachmatų forumuose – juk P.H.Nielsenas padeda M.Carlsenui ruoštis mačui su rusu Sergejumi Kariakinu dėl pasaulio čempiono titulo. Dvikova numatyta Niujorke lapkričio 11–30 d. Beje, M.Carlsenas olimpiadoje sužaidė dešimt partijų, surinko 7,5 taško – 75 proc. galimų taškų. Pasaulio čempionui tai nėra per kuklus rezultatas. Be to, Magnusą ribojo būsimas mačas, jis negalėjo atskleisti savo teorinių ruošinių, bet patyrė mažą reitingo nuostolį – tik –4. S.Kariakinas surinko šešis taškus iš devynių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių