Quantcast

Dešimt dalykų, kuriuos reikia žinoti, ruošiantis į žirgų lenktynes

Lietuvoje ir pasaulyje įpusėjus žirgų lenktynių sezonui, verta įsigilinti į esminius šio karališko sporto bruožus. Ką turi žinoti, vykdamas į lygiąsias žirgų lenktynes?

1. Lygiosios žirgų lenktynės – greičiausia žirgų sporto šaka, kai vidutiniškai išvystomas net 60 kilometrų per valandą greitis. Žirgai, vedami žokėjų, rungiasi įvairaus ilgio distancijose smėlio ar žolės take. Tai viena iš seniausių sporto šakų, kurios esmė nepakito nuo antikinių laikų - laimi tas, kas finišą pasiekia pirmasis.

2. Grynakraujai jojamieji žirgai – lenktynėse dominuojanti veislė visame pasaulyje. Jie itin atletiški, energingi, turi ilgas, lieknas kojas, didelius plaučius bei širdį, pasižymi „karštu” charakteriu. Būtent dėl šių savybių jie gali išvystyti labai didelį greitį. Įdomu, jog šiuo metu pasaulyje gyvena per milijoną šios veislės žirgų, o Lietuvoje jų turime apie penkias dešimtis.

3. Kad galėtų rengti lenktynes, hipodromas turi atitikti tam tikrus reikalavimus: jame privalo būti starto vartai, minkštos apsauginės tvorelės dėl žirgų ir žokėjų saugumo, profesionalūs bėgimo takai ir kitos numatytos sąlygos. Raseinių hipodromas – vienintelis Baltijos šalyse, atititinkantis šias griežtas sąlyas.

4. Šiame sporte tikrasis atletas – žirgas, o ne žirgo ir žokėjaus duetas, todėl žirgai po lenktynių ilsisi visą savaitę, kai žokėjus gali lenktyniauti net kelis kartus tą pačią dieną.

5. Prieš bėgimą žirgai pristatomi publikai, kad kiekvienas galėtų išsirinkti savo favoritą, už kurį sirgs bėgimo metu. Žirgų apžiūros aikštelė, kurioje vyksta šis iškilmingas paradas, yra vadinama padoku, o jų vedlys - valetu.

6. Pagal žirgo pajėgumą jam priskiriamas tam tikras svoris, kad visų atletų jėgos būtų suvienodintos ir žiūrovai galėtų džiaugtis kvapą gniaužiančia kova. Iškart po bėgimo žokėjai yra sveriami. Leidžiama paklaida vos pusė kilogramo. Jeigu svarstyklės rodo mažesnį skaičių, nei nurodyta lenktynių programoje – rezultatai anuliuojami. Įdomu ir tai, jog žokėjus lipa ant svarstyklių su visa amunicija, išskyrus šalmą ir steką.

7. Žokėjai gali paskatinti žirgą minkštos odos botagėliu – steku. Tačiau jo naudojimui taikomas griežtas reglamentas, numatantis maksimalų sudavimų skaičių, dažnį ir kitus niuansus. Toks paskatinimas žirgo nežaloja, tik duoda jam ženklą ir laisvę šauti į priekį visu greičiu.

8. Kad žiūrovai nepamestų iš akių savo favorito, žokėjai vilki skirtinga apranga. Kiekvienas savininkas turi savo skiriamąją aprangą. Jei lenktynėse dalyvauja keli to paties savininko žirgai, žokejai vilki vienodas aprangas, tačiau juos skiria kepurėlių spalvos.

9. Kiekvienas laimėjimas kelia žirgo ir jo palikuonių vertę, nes renkantis žirgą vieni iš svarbiausių faktorių – jo geneologinis medis bei pergalės.

10. Žirgai gimę bėgti. Jie išsiskiria iš kitų gyvūnų savo karštu krauju, noru laimėti, ištikimybe bei jautria širdimi. Žirgas per daug išdidus, kad leistų sau pralaimėti.

Moderniame Raseinių hipodrome gražuolių grynakraujų žirgų kovos jau įsibėgėjo. Šių metų sezone, kuris tęsis iki rugsėjo pabaigos, numatytos dar penkios lentynės, tarp kurių ir įspūdingoji “Ledi Dienos” šventė. Visi, ieškantys neatrastų Lietuvos vietų bei originalių būdų pasisemti teigiamų emocijų, laukiami Raseiniuose jau Liepos 22 dieną. Pasibalnokite vėją ir puikiai praleiskite savaitgalį!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių