Quantcast

Prieš Europos futbolo čempionatą Prancūzijai gresia tikras chaosas

  • Teksto dydis:

Likus mažiau nei dviem savaitėms iki Europos pasaulio čempionato, kuris vyks Prancūzijoje, šalyje gresia transporto sistemos sutrikimai, nes profsąjungos ragina rengti naujų streikų protestuojant prieš planuojamas darbo rinkos reformas.

Praėjusią savaitę dėl protestų ėmė trūkti degalų bei kilo problemų keliaujant per šalį. O dabar grėsmė kyla transporto sistemai prieš pat futbolo aistruolių atvykimą į čempionatą, kuris prasidės birželio 10 d.

Savo ruožtu, Paryžiaus turizmo sektoriaus vadovai nerimauja, kad streikai ir masinės demonstracijos, per kurias neretai prasiveržia smurtas, atgraso turistus nuo vieno labiausiai lankomų pasaulio miestų.

„Pilietinio karo tipo veiksmų scenos vidury Paryžiaus, kurios rodomos visam pasauliui, skatina baimės ir nesupratimo jausmą tarp potencialių lankytojų, kurie jau ir taip bijo vykti į Paryžių po pernai lapkritį įvykdytų teroro išpuolių, per kuriuos žuvo 13 žmonių“, – sakė Paryžiaus turizmo vadyba.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) ir jo socialistų vyriausybė teigia nenusileisią radikalios CGT profsąjungos reikalavimams atsisakyti darbo rinkos reformų. Po to, kai praėjusią savaitę profsąjungai nepavyko paralyžiuoti šalies blokuojant naftos perdirbimo įmones ir degalų saugyklas, CGT paragino antradienį prie protestų prisijungti geležinkelių sistemą, o ketvirtadienį – Paryžiaus metro sistemą.

Dėl protestų Prancūzijoje gali strigti ir oro uostų darbas.

Geras ženklas

Po kelias savaites trukusio apsižodžiavimo, CGT lyderis Philippe'as Martinezas (Filipas Martinesas) atskleidė, kad ministras pirmininkas Manuelis Vallsas neseniai jam skambino aptarti susidariusios padėties.

P. Martinezas neatskleidė, apie ką jis kalbėjo su premjeru šeštadienį, tačiau pridūrė: „tai, kad jis nusižemino ir paskambino didžiausios Prancūzijoje profsąjungos atstovui, o ne jį juodino, yra geras ženklas“.

CGT lyderis pareiškė, kad jis yra pasirengęs pradėti derybas „nuo pradžių“, tačiau prieš prasidedant tokioms deryboms turi būti atsisakyta planuojamų reformų.

Dėl streikų šešios iš aštuonių Prancūzijos naftos perdirbimo gamyklų arba neveikia arba dirba labai maža pajėgumu. Tačiau penktadienį policijai nutraukus gamyklų blokada, didžiojoje dalyje šalies degalinių degalų tiekimas grįžta prie normos.

Tačiau streikas tebevyksta naftos terminaluose pietiniame Marselio mieste bei terminale šiauriniame Havro mieste.

Civilinės aviacijos darbuotojų profsąjungos ragina rengti streikus kitą savaitgalį. O „Air France“ pilotai pirmadienį nubalsavo už planą rengti mažiausiai šešių dienų atskirą streiką birželį dėl darbo planų, kas gali sukelti dar didesnį chaosą Prancūzijos transporto sistemoje prie Europos futbolo čempionatą.

Siekia rinkos liberalizavimo

Prancūzijos valdžios teigimu, planuojamos reformos padarys savo griežtumu garsėjančią Prancūzijos darbo rinką lankstesnę ir leis kurti darbo vietas. Tačiau oponentai sakom, kad naujoji tvarka pakenks darbo vietų saugumui ir vargiai padės sumažinti nedarbo lygį, kuris šiuo metu siekia 10 proc., o tarp jaunimo – 25 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių