Quantcast

Portugalijos policija susėmė pinigus per futbolo klubus plovusią rusų mafijos gaują

  • Teksto dydis:

Portugalijos policija surengė reidų prieš vieną rusų mafijos gaują, kuri, kaip įtariama, supirkinėjo lėšų pritrūkusius futbolo klubus ir naudojo juos didelėms pinigų sumoms išplauti, trečiadienį pranešė teisėsaugos pareigūnais.

Daugiau negu 70 policininkų antradienį krėtė keturis klubus, tarp jų Leirijos „Uniao“, taip pat 22 namus ir verslo biurus per operaciją „Matrioškos“ (Operation Matrioskas), nurodė Europolo ir portugalų teisėsaugos pareigūnai.

Be to, policija surengė reidus 1-osios lygos klubuose – Lisabonos „Benfica“ ir „Sporting Clube de Portugal“, taip pat Bragos klube – nors jie tiesiogiai nėra susiję su šiuo tyrimu.

„Šis nusikalstamas tinklas, veikiantis bent nuo 2008 metų, kaip manoma, yra svarbios rusų mafijos grupuotės padalinys, tiesiogiai atsakingas už kelių milijonų eurų išplovimą daugelyje ES šalių“, sakoma Europos policijos agentūros pranešime. Ten pat nurodoma, kad didžiosios tų lėšų dalies šaltinis yra nusikalstama veikla, vykdyta už Europos ribų.

Policija suėmė tris Leirijos klubo administruojančios bendrovės vadovus, įskaitant valdybos pirmininką – buvusį Rusijos trenerį ir futbolininką Aleksandrą Tolstikovą, naujienų agentūrai AFP sakė vienas šiam tyrimui artimas šaltinis.

Įtariamieji turėtų stoti prieš teisėją ketvirtadienį, pridūrė šaltinis.

Prokurorai taip pat iškėlė kaltinimus ketvirtam įtariamajam ir pačiam Leirijos klubui bei jį administruojančiai bendrovę, atliekant tyrimą dėl „korupcijos, pinigų plovimo ir nusikalstamų ryšių“.

Europolas nurodė, kad įtarimų pirmiausiai sukėlė tų asmenų „prabangus gyvenimo būdas“. Manoma, kad jie įvežė į Portugaliją „dideles sumas grynųjų pinigų iš Rusijos“.

Teisėsaugos pareigūnai šį tyrimą vykdė ilgiau negu metus.

Kaip įtariama, ta gauja ieškodavo į sunkią finansinę padėtį patekusių futbolo klubų ir juos įsigydavo per painų holdingo bendrovių, registruotų ofšoriniuose mokesčių rojuose, tinklą, pridūrė Europolas.

„Kai klubai atsiduria rusų mafijos kontrolėje, didelio masto finansinės operacijos, sienas kertantys pinigų srautai ir valdymo trūkumai leidžia naudoti klubus nešvariems pinigams plauti“, – pažymėjo agentūra.

Tai buvo dažniausiai atliekama nustatant per didelę arba per mažą kainą už žaidėjus, kuriais keisdavosi klubai, taip pat sudarant sandorius už televizijos transliavimo ir lažybų organizavimo teises.

Leirijos „Uniao“ 2001–2002 metais trumpai vadovavo Jose Mourinho (Žozė Morinju); šis klubas kelerius metus žaidė Portugalijos 1-ojoje lygoje, bet 2011–2012 metų sezone liko paskutinis.

Šiame Portugalijos vidurio regiono mieste įsikūręs klubas galiausiai bankrutavo dėl sunkios finansinės padėties, o dėl vėluojančių atlyginimų iš jo pasitraukė 13 žaidėjų.

Į regiono lygą administracine tvarka perkeltas „Uniao“ 2013 metais sugebėjo iškilti į 3-ąją lygą, o 2015 metais jį įsigijo A.Tolstikovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių