Quantcast

Nepaisydama kritikos Rusija rengia pasaulinę futbolo šventę (papildyta)

  • Teksto dydis:

Rusijoje ketvirtadienį prasideda pasaulio futbolo čempionatas – mėnuo, vainikuojantis ne vienus metus trukusius pasirengimus, aptemdytus diplomatinių skandalų.

Po atidarymo ceremonijos, kurioje dalyvaus Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Rusijos rinktinė visiškai atnaujintame Maskvos Lužnikų stadione, talpinančiame 80 tūkst. žiūrovų, susigrums su Saudo Arabijos komanda.

Brazilija čempionės titulą yra laimėjusi rekordinius penkis kartus, o titulą šiemet ginsianti Vokietija pasaulio čempionatą yra laimėjusi keturis kartus ir viliasi po šiemetinio finalo liepos 15 dieną Lužnikuose susilyginti su brazilais.

Rengiantis čempionatui romantikos buvo nedaug, nes nuodugniai buvo narstomos Rusijos problemos, nuo rasizmo ir chuliganizmo iki užsienio politikos, labai prieštaraujančios Vakarų politikai.

Didžioji Britanija ir kai kurios Rytų Europos valstybės, dar nepamiršusios Maskvos valdymo sovietiniais laikais, bandė organizuoti diplomatinį boikotą dėl buvusio rusų šnipo apnuodijimo Anglijoje.

Į čempionatą neatvyks nei britų karališkosios šeimos, nei vyriausybės nariai, bet pastangos dėl platesnio masto boikoto nedavė rezultatų.

Organizatoriai Rusijoje tikisi, kad pirmąsias čempionato rungtynes stebės daugiau kaip 20 valstybių vadovų.

„Norėčiau ypač akcentuoti FIFA ištikimybę principui, kad sportas nepriklauso politikai“, – trečiadienį per Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) susirinkimą Maskvoje sakė Rusijos lyderis V. Putinas.

„Rusija visuomet laikėsi šio požiūrio“, – pridūrė jis.

Širdis ir protas

Rusija svarbiausiam savo renginiui po 1980 metų Maskvos vasaros olimpiados skiria daugiau kaip 11 mlrd. eurų.

Šiais pinigais paremtas ir taip didžiulis V. Putino prestižas Rusijoje, nes daugelis iš 11 miestų, kuruose vyks čempionato rungtynės, pirmą kartą per kelis dešimtmečius sulaukė kosmetinio remonto.

Tokie miestai kaip Saranskas buvo apsnūdę užkampiai griūvančiais pastatais, kol pasaulio čempionato statybininkai į juos atvedė XXI amžių.

Čempionatas taip pat suteikia V. Putinui progą pavaizduoti Rusiją kaip pasaulinę žaidėją, kuri yra priimama ir gerbiama, nors nesutaria su Jungtinėmis Valstijomis.

Rusija čempionatą surengė nepaisydama tarptautinių sankcijų, įvestų po Ukrainos Krymo pusiasalio atplėšimo ir aneksijos 2014 metais.

Maskvos karinė parama Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimui Sirijoje ir įtariamas kišimasis į 2016 metų JAV prezidento rinkimus Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) naudai tik dar labiau komplikavo didžiausią nuo Šaltojo karo laikų jos nesantaiką su Vakarais.

V. Putinas viliasi, kad žiūrimiausias renginys planetoje suteiks Rusijai „minkštosios galios“, reikalingos norint užkariauti skeptiškai nusiteikusio pasaulio širdį ir protą.

„Mūsų tikslas – kad visi mūsų svečiai, nuo futbolo žvaigždžių iki paprastų sirgalių, pajustų mūsų liaudies širdingą svetingumą ir geranoriškumą, ... kad jie norėtų vėl čia sugrįžti“, – trečiadienį sakė V. Putinas.

Rasizmas ir riaušės

Rusiją bėdos persekiojo ne tik elitiniame geopolitikos pasaulyje.

Incidentas per 2016 metų Europos čempionatą Prancūzijoje, kai beveik 200 rusų smarkiai sumušė anglų sirgalius, pasirengimą pasaulio čempionatui temdė taip pat kaip ir visi diplomatiniai ginčai.

Rusijos stadionuose daug metų viešpatavo neonacių chuliganai, organizuojantys masines muštynes ir skanduojantys rasistinius įžeidimus žaidėjams.

Su diskriminacija Europos futbole kovojantis tinklas „Fare“ teigė, kad Rusijos futbolo federacija dar labiau komplikuoja padėtį bausdama sureagavusius į rasistinius įžeidinėjimus ir „ignoruodama kaltininkus“.

Saugumo tarnybos uždarė arba užregistravo šimtus chuliganų, kad jie negalėtų gadinti Rusijos įvaizdžio.

Gąsdinimo taktika veikė. Kai kurie futbolo gaujų nariai sakė, kad nenorėdami arešto čempionatui prasidėjus pasitrauks.

Rusija atsisakė išduoti bilietus beveik 500 sirgalių, įtariamų ryšiais su nusikalstamu futbolo pasauliu. Anglija privertė daugiau kaip tūkstantį žinomų chuliganų atiduoti savo pasus.

Svajonių sudėtis

Vis dėl to nuo tos akimirkos, kai prasidės Rusijos ir Saudo Arabijos – silpniausiomis laikomų čempionato komandų – dvikova, dėmesys nukryps į aikštes.

Brazilija į kovos lauką žengs sekmadienį ir žais su Šveicarija. Vokiečių tą pačią dieną laukia pirmosios rungtynės su Meksika.

Pirmąją dramos dozę čempionatas jau gavo: 2010 metų čempionė Ispanija vos dvi dienos prieš penktadienį numatytas rungtynes su Portugalija atleido trenerį Juleną Lopetegui (Chuleną Lopetegį).

Brazilija sulaikiusi kvapą laukė Neymaro (Neimaro) pagijimo po kovo 3 dieną atliktos dešinės pėdos operacijos, bet brangiausias pasaulio žaidėjas per praėjusias dvejas rungtynes pasirodė puikiai ir pelnė įvarčių.

Neaiškesnė padėtis dėl Egipto superpuolėjo Mohamedo Salaho peties, kurį jis susižeidė per klubui „Real Madrid“ pralaimėtas „Liverpool“ Čempionų lygos rungtynes. Vis dėlto M. Salahas šiuo metu vėl treniruojasi.

Argentinos ir puolimo genijaus Lionelio Messi (Lionelio Mesi), turinčio visus titulus išskyrus pasaulio čempiono vardą, pasirengimą supurtė skandalas dėl draugiškų rungtynių su Izraeliu Jeruzalėje atšaukimo.

Tuo tarpu Rusija nerimavo dėl savo komandos pasirodymo prieš pasaulinę milijardų žiūrovų auditoriją.

Čempionato šeimininkė pranoko ankstesnius Rusijos ir Sovietų Sąjungos „rekordus“ pralaimėjusi septynias rungtynes ir nukritusi į 70-ąją pasaulinio sąrašo vietą, tad joks treneris nepatiria tokio spaudimo kaip Stanislavas Čerčesovas.

„Turime priimti visą kritiką ir paversti ją kažkuo, kas pozityvu“, – sakė Rusijos rinktinės treneris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

faktas

faktas portretas
Tik "šunauja" loja ant Rusijos.

Čiubaka

Čiubaka portretas
ne vienus metus trukusius pasirengimus, aptemdytus "diplomatinių" skandalų Kad ten politiniai skandalai

na

na portretas
Absoliuc nieko teigiamo,net ir mozambike yra kazkas teigiamo,cia nieko,jie net ne europoj ko mu s sukti galva,bet sukam
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių