Quantcast

N. Kesminas: 24 komandos ir nė vieno aiškaus favorito

Prancūzijoje prasidėsiančiame Europos futbolo čempionate žais net 24 komandos, tačiau, pasak ekspertų, aiškaus favorito nėra. „Staigmenų ir nemalonumų stipriosioms  komandoms gali pateikti „juodieji arkliukai“ – Albanija, Islandija ir Velsas.

Bus labai įdomu stebėti, gali būti visko“, – sako aistringas futbolo sirgalius Aidas Puklevičius. Apie čempionatą, komandas ir galimas staigmenas – pokalbis su politikos apžvalgininku Rimvydu Valatka, futbolo komentatoriumi Nerijum Kesminu ir su rašytoju, scenaristu A. Puklevičiumi.

– Pone Kesminai, Europos futbolo čempionatas išsiskiria daug kuo, tačiau pirmiausiai – komandų skaičiumi. Dalyvauja net 24 komandos vietoje 16. Ką tai keičia iš esmės?

Manau, kad tai susiję su komercija, geografiniu plėtimu. Kitas momentas – futbolo populiarinimas, nors nelabai įsivaizduoju, kad futbolui reikėtų dar didesnio populiarinimo.

– Į čempionatą pateko Islandija ir kitos komandos, kurių daug kas čempionate negalėjo įsivaizduoti. Iš britų salyno yra keturios komandos – visos, išskyrus Škotijos. Pone Valatka, ar prisimenate, kad čempionate būtų dalyvavusios Velso, Šiaurės Airijos, Anglijos ir Airijos komandos?

Kažkas panašaus yra buvę 1982 metais, tačiau tada Anglijos nebuvo. 24 komandos – tikrai įdomus momentas. Yra ir kitas aspektas. Prieš 22–24 metus Lietuvos futbolo rinktinė, treneriai buvo kalami už tai, kad neįveikia Albanijos, Airijos ir Šiaurės Airijos, Islandijos. Dabar matome, kad šių šalių komandos yra Europos čempionate, o mūsų kaip nebuvo, taip ir nėra.

– Prieš tam tikrą laikotarpį komandų skaičiaus didėjimas buvo vilties ženklas Lietuvos futbolui. Jei nepatekome tarp 16, pateksime tarp 24 komandų. Deja. Yra kaip yra?

A. Puklevičius: Gal mus turėtų įkvėpti pavyzdys tų komandų, kurios anksčiau nepatekdavo į čempionatą, o dabar pateko. Reikia galvoti, kad kažkada ateis ir mūsų laikas. Jis ateis, kai mūsų rinktinė pradės žaisti taip, kaip neseniai žaidė su Lenkija. Žaidimas tikrai buvo kitoks. Kalbant apie kitas komandas, jų pavyzdžiai įkvepiantys. Prisiminkime, kaip Gruzija sutvarkė Ispaniją, nors Gruzijos komanda reitinge yra dar žemiau už mus. Be abejo, įkvepia ir „Leicester City“ komandos istorija. O kalbant apie Islandiją, ji pateko į čempionatą ne dėl praplėsto komandų skaičiaus. Ji pateko, nes turi gerą komandą, kuri gerai žaidžia. Islandai aplenkė čekus, olandus ir turkus.

– Pone Kesminai, kuo jūs aiškinate islandų fenomeną?

Matyti, kad į rinktinę neateina žmonės iš gatvės, juos kažkas paruošia. O pas mus žaidėjų, žaidžiančių stipriuose klubuose, nėra todėl, kad jų kažkodėl neparuošia. Europos čempionatui nereikia 23 stiprių žaidėjų, užtenka 15–16 ir galima žaisti. Esu įsitikinęs, kad tiek žaidėjų gali paruošti bet kuri šalis, turinti efektyvią sistemą.

– Matant, ką iš Lietuvos rinktinės padarė Edgaras Jankauskas, ar tokia rinktinė turėtų ką veikti Europos čempionate?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių