Quantcast

Lietuvių įvarčiai – ir pasaulio čempionams

Anglijos rinktinė – ne vienintelė iš pasaulio futbolo galingųjų, su kuriomis jėgas išmėgino bei visokeriopos patirties pasisėmė ir Lietuvos nacionalinė vienuolikė, ir mūsų šio žaidimo strategai bei sirgaliai.


 

Anglijos rinktinė – ne vienintelė iš pasaulio futbolo galingųjų, su kuriomis jėgas išmėgino bei visokeriopos patirties pasisėmė ir Lietuvos nacionalinė vienuolikė, ir mūsų šio žaidimo strategai bei sirgaliai.

Nesulaikė Ronaldo

1996-ieji, Teresinos "Alberto Silva" stadionas, 60 000 žiūrovų: Brazilija – Lietuva 3:1.

Tuometei pasaulio čempionų brazilų komandai, vadovaujamai Mario Zagallo, atstovavo Ronaldo, Ze Maria, Ze Roberto, Mauro Silva, Leonardo, Djalminha, Edmundo.

Sužaidus 21-ą minutę, rezultatas po Ronaldo ir Oresto Buitkaus įvarčių buvo lygus – 1:1. Vėliau lietuvių vartininką Valdemarą Martinkėną (1965–2004) dar du kartus nuginklavo Ronaldo.

"Mums žadėjo, kad žaisime su vietos klubų rinktine, tačiau pamatę varžovus aiktelėjome – visos ryškiausios žvaigždės!" – prisiminė istorinę dvikovą tuometis Lietuvos rinktinės saugas Eimantas Poderis.

Išgelbėjo gynyba

1999-ieji, Buenos Airių "Jose Amalfitani" stadionas, 11 314 žiūrovų: Argentina – Lietuva 0:0.

Aikštės šeimininkų gretose – Roberto Ayala, Juanas Pablo Sorinas, Diego Simeone, Javieras Zanetti, Arielis Ortega, Juanas Romanas Riquelme.

"Didelį dėmesį skyrėme gynybai. Vyriausiasis treneris Kęstutis Latoža pasakė: pro jus net musė negali praskristi. Manau, užduotį įvykdėme – įspūdžiais apie šias rungtynes dalijosi saugas Žydrūnas Grudzinskas. – Baisiau buvo prieš rungtynes, per apšilimą: už vartų susirinkusi minia kiekvieną mūsų netikslų smūgį palydėdavo isterišku juoku."

2001-ieji, Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadionas, 8 000 žiūrovų, Lietuva – Italija 0:0.

Tais metais Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) pasaulio rinktinių reitingų lentelėje italai buvo pakilę į 4-ą vietą, tad lygiosios su lietuviais jiems buvo beveik katastrofa. Juo labiau kad komandai atstovavo Gianluigi Buffonas, Paolo Maldini, Fabio Cannavaro, Francesco Totti, Gianluca Zambrotta, Alessandro Del Piero, Filipo Inzaghi, Christiano Vieri.

Atgimimo neįtvirtino

2003-ieji, Niurnbergo  "St. Franken" stadionas, 40 754 žiūrovai, Vokietija – Lietuva 1:1.

Pasaulio vicečempionai vokiečiai pirmavo po Carsteno Ramelow įvarčio (8 min.), rezultatą išlygino Oliverį Kahną suklaidinęs Tomas Ražanauskas (73 min.).

"Daug kas prognozavo, kad pralaimėsime 0:4 ar 0:5, tačiau aš visada tikėjau rinktinės galimybėmis", – džiūgavo tuomet Lietuvos vienuolikei vadovavęs Algimantas Liubinskas.

Kai po lygiųjų Vokietijoje mūsiškiai Kaune nukovė ir škotus (1:0), euforija apsvaigino ne vien Lietuvos futbolo specialistus. Šalyje netilo kalbos apie lietuviškojo futbolo atgimimą.

Tačiau netrukus viskas grįžo į įprastas vėžes: iš padebesių į žemę sugrąžino pralaimėjimas 0:1 rumunams, 0:3 – islandams ir 0:1 – škotams.

Ispanai pamatė "Marakaną"

2004-ieji, Vilniaus "Žalgirio" stadionas, 7 000 žiūrovų, Lietuva – Ispanija 0:0.

Ispanus, kurių gretose buvo Ikeras Casillasas, Fernando Torresas, Carlosas Puyolis, Raulis, Alberto Luque, Xavis, sukrėtė treniruočių aikštė – vadinamoji Vilniaus "Marakana": duobės, telkšančios balos.

Įtūžę, kad neįveikė lietuvių, po varžybų Ispanijos futbolininkai nusiaubė "Žalgirio" stadiono patalpas –  išspardė baldus, išterliojo sienas.

2006-ieji, Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadionas, 8 500 žiūrovų, Lietuva – Škotija 1:2.

Karvių ganykla, trasa motociklų krosui lietuviškąją areną išvadinę škotai dėl aikštės kokybės buvo pateikę oficialų skundą, tačiau nepatyrė to, ką teko patirti prancūzams.

2007-ieji, Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadionas, Lietuva – Prancūzija 0:1.

Susikauti su lietuviais buvo atvykę 2006-ųjų pasaulio vicečempionai Lilianas Thuramas, Ericas Abidalis, Willy Sagnolis, Claude'as Mekelele, Lassanas Diarra, Florent'as Malouda, Sidney Govou.

Sugiedojus nacionalinius himnus, vienoje tribūnų sporto aistruoliai išskleidė didelį plakatą su užrašu "Bienvenue en Europe" ("Sveiki atvykę į Europą") ir Afrikos kontinento kontūrais su Prancūzijos nacionalinės vėliavos spalvomis.

Tai buvo įvertinta kaip rasistinis pasityčiojimas, nes prancūzų rinktinėje dauguma žaidėjų – iš Afrikos šalių kilę juodaodžiai.

Už šį sirgalių išsišokimą Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) drausmės komitetas skyrė Lietuvos futbolo federacijai (LFF) minimalią 15 tūkstančių Šveicarijos frankų baudą.

Ieškojo ir nerado žolės

2011-ieji, Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadionas, 8 000 žiūrovų, Lietuva – Ispanija 1:3.

Prieš šias rungtynes kilo beprecedentis ažiotažas: UEFA ir LFF atstovai, Kauno arenos vadovai bei sporto žurnalistai laužė galvas – vyks rungtynės aikštėje be natūralios žolės, bus atidėtos ar perkeltos kitur?

Tais metais vėlavęs pavasaris niekais pavertė stadiono tarnybų pastangas atgaivinti veją anksčiau, nei tai darė pati gamta.

"Situacijos nepavadinčiau skandalu. Kaip šiuo metu Lietuvoje gali dygti žolė, jei naktį – keturi laipsniai šalčio? Nors yra posakis: kokia valdžia – toks ir oras. Šiuo atveju valdžia bejėgė prieš gamtą. Lietuvoje nėra nė vienos šildomos futbolo aikštės ir į tai taip pat turėjo atsižvelgti varžybų organizatoriai, patys pasaulio futbolo čempionai ispanai. Rungtynių tvarkaraštis turėjo būti sudarytas taip, kad nekiltų tokių problemų. Gal jie nežinojo, kas yra šaltas ir sniegingas pavasaris Lietuvoje?" – postringavo tuomet Kūno kultūros ir sporto departamentui vadovavęs Klemensas Rimšelis.

Dvikova su ispanais įvyko kovo 29-ąją, tačiau prieš keturias dienas aikštę iš peties išakėjo Lietuvos ir Lenkijos futbolininkai, žaidę draugiškas rungtynes.

"Sveiki atvykę į bulvių lauką", – tokiomis ir panašiomis antraštėmis mirgėjo Ispanijos dienraščiai ir interneto portalai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių