Quantcast

Kova su sporto vėžiu reikalauja sutelktų jėgų

  • Teksto dydis:

Vilniuje vykstanti konferencija kovai su nesąžiningu sportu – pirmasis tokio pobūdžio renginys Baltijos šalyse.

Tarptautinės diskusijos

Sutartų varžybų, sukčiavimo ir korupcijos sporte problemos globalios ir aktualios beveik visoms sporto šakoms.

Vilniuje šiomis temomis diskutuoja Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA), Europolo, Lietuvos vidaus reikalų ministerijos ir Policijos departamento, Lietuvos futbolo federacijos (LFF) atstovai, monitoringo kompanijos "Sportradar" specialistai, Estijos ir Latvijos kriminalinės policijos pareigūnai.     

"Labai svarbu suprasti ir žinoti, kas vyksta kitose valstybėse, kokios neigiamų reiškinių sporte atsiradimo sąlygos, kaip sprendžiamos problemos. Tikiuosi, per šią konferenciją išsikristalizuos idėjų, kurios bus naudingos ir praktiškai", – sakė Lietuvos vidaus reikalų viceministras Artūras Norkevičius.

Problema – it ledkalnis

Pasak Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojo Edvardo Šilerio, viešas problemos pripažinimas ir nuoseklios pastangos – svarbiausios salygos ją įveikti. 

"Europoje skirtingai suprantamas sutartų varžybų, manipuliavimo rezultatais reiškinys – vienose šalyse jis kriminalizuotas, kitose – ne. Šiuo atveju labai svarbus tarptautinės policijos bendradarbiavimas, operatyvus keitimasis informacija. Deja, tai ne visada vyksta sklandžiai. Stebime šią problemą ir matome, kad ji nuolat aštrinama. Tai labai panašu į ledkalnį, nes matoma tik maža dalis, o kaip yra iš tikrųjų, gali parodyti tik išsamūs tyrimai", – teigė E.Šileris.

Pareigūno nuomone, reikia keisti ir tobulinti teisės aktus, kad pagal turimas ikiteisminio tyrimo medžiagas būtų galima pateikti kaltinimus pažeidėjams ir juos nubausti.  

"Artimiausiu metu planuojama pasirašyti susitarimą tarp suinteresuotų institucijų, taip pat rengiamas įstatymų pakeitimo projektas, kuriame būtų numatyta atsakomybė už sukčiavimą per sporto varžybas", – pažymėjo Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas.

Neskaidrūs ketinimai

Pastaruoju metu LFF dėmesį atkreipė padažnėję neskaidrūs užsienio šalių asmenų užmojai investuoti į Lietuvos futbolo klubus dideles sumas, siekiai įregistruoti regioninėse komandose legionierius iš tolimų šalių.

Iš esmės investicijos yra laukiamos, tačiau yra ir kita medalio pusė – galimi nesąžiningi ketinimai.  

"Sutartos rungtynės – didžiausia modernaus sporto blogybė, todėl tikimės, kad ši konferencija padės Lietuvos futbolo federacijai užmegzti glaudesnius ryšius su teisėsauga siekiant bendro tikslo – pašalinti šią piktžaizdę iš sporto", – pabrėžė LFF generalinis direktorius Edvinas Eimontas.

Pasak E.Eimonto, visuomenė turi būti gerai informuota ir suvokti sukčiavimo metodikas, tada ji taps svaria kovos su korumpuotu sportu ir neigiamų reiškinių užkardymo partnere. Labai svarbus sirgalių nepakantumas sutartoms rungtynėms ar kitai žinomai nesąžiningai veiklai.

"Nesąžiningos rungtynės – galimybė pasipelnyti ne vien sukčiams, tačiau ir žiauri manipuliacija sporto aistruoliais, rėmėjais", – kalbėjo LFF atstovas.

Padės ir Europolas

Prie didžiausios sporto piktžaizdės naikinimo prisideda ir Europolas (Europos Sąjungos kriminalinės žvalgybos agentūra).

Vilniuje viešintis Europolo atstovas italas Sergio D'Orsi teigė, kad sukčiavimas sporte turi būti ne vien federacijų galvos skausmas.

"Šią problemą reikia spręsti bendromis jėgomis. Europolas taip pat neliks nuošalėje, dalysimės informacija apie kriminalinius veiksmus visose sporto šakose. Sutartos rungtynės turi būti matomos ir suprantamos visuomenei kaip organizuoto nusikalstamumo reiškinys", – sakė S.D"Orsi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Raimundas

Raimundas portretas
DIDZIAUSIAS SPORTO IR FUTBOLO VEZYS LIETUVOJE TAI PROJEKTAS ,LIALKA,-LFF VADOVAS - PROJEKTO AUTORIUS JAU SEDI IKI GYVOS GALVOS LUKISKESE,O VEZYS BUJOJA .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių