Quantcast

Futbolininkams – ir kolegų, ir Lietuvos garsenybių palaiminimas

Londono "Wembley" stadionas matė ne vieną futbolo mūšį, vertą rašytojo plunksnos. Kaip legendinėje Europos arenoje šįvakar debiutuos Lietuvos rinktinė?

Londono „Wembley“ stadionas per savo amželį matė ne vieną mūšį, vertą rašytojo plunksnos. Kaip Europos futbolo Meka vadinamoje arenoje šįvakar debiutuos Lietuvos rinktinė?

Išpirko visus bilietus

Nuo 1923-ųjų savo istoriją skaičiuojantis Vemblio stadionas pažino ir klestėjimo ir nuosmukio metus. Išgyveno pasaulinį karą, tačiau buvo nušluotas nuo žemės paviršiaus jau XXI-ajame amžiuje. Per ketverius metus iš pagrindų perstatyta ir 2007-aisiais vėl duris atvėrusi futbolo legenda tapo jaukiais namais Anglijos rinktinei.

Dar gerokai prieš lietuvių akistatą su 2016 metų Europos čempionato atrankos E grupės lyderiais buvo paskelbta, jog visi 90 tūkst. bilietų į mačą – išparduoti.

„Tai nėra dažnas atvejis. Pavyzdžiui, į pernykštes mūsiškių atrankos rungtynes su San Marinu buvo užpildyta gal tik pusė stadiono. Su slovėnais – taip pat ne visas, o lietuviai sugebėjo pritraukti kur kas daugiau sirgalių“, - gūžčiojo pečiais anglų žurnalistai.

Anglams nelaimėti – gėda

Prieš ne tik mūsų šaliai, bet ir patiems britams reikšmingą mačą „Kauno diena“ išklausė praeityje garsių futbolininkų ir šiai sporto šakai prijaučiančių žinomų žmonių palinkėjimus Lietuvos rinktinei.
Du tituluočiausi Lietuvos futbolininkai - Seulo olimpinis čempionas Arminas Narbekovas, ir Čempionų lygos bei UEFA taurės laimėtojas Edgaras Jankauskas galėtų pasigirti pavydėtina tarptautine karjera.

Tačiau vieno įrašo neturi nė vienas iš šių geriausių visų laikų šalies žaidėjų. Nei 50-metis  A.Narbekovas, nei 40-metis E.Jankauskas nėra bandę „Wembley“ stadiono vejos. Matyt, todėl šie veteranai labiau nei kas kitas suvokia penktadienio rungtynių svarbą. Galbūt, todėl jų palinkėjimai ir patarimai naujajai Lietuvos futbolo kartai – tokie nuoširdūs.

„Nustebinkite tuos, kurie jumis netiki. Gal skambės banaliai, bet kamuolys išties apvalus. Įrodykite, kad aikštėje nėra neįmanomų dalykų!” - emocingai kalbėjo A.Narbekovas.
Ne vieną tuziną aukščiausio rango rungtynių sužaidęs saugas pirmiausia kreipia dėmesį ne į meistriškumo skirtumą, o į psichologinius momentus.

„Pirmiausia, „Wembley“ stadione reikia susitvarkyti su jauduliu. Nieko baisaus jei jausime įtampą, nes taip būna per kiekvieną svarbų mačą. Mūsų žaidėjams patarčiau koncentruotis į savo konkrečias užduotis. Jie žino savo silpnąsias ir stipriąsias puses, puikiai suvokia ką gali anglai, tad atsispyrę nuo to turėtų pamėginti griauti jų žaidimą ir lipdyti savąjį. Kad ir koks pajėgus priešininkas būtų – vieną – du palankius momentus galime susikurti“, - patarė A.Narbekovas.

„Tiesiog - atiduokime visas jėgas! O kaip bus – taip. Niekas per daug nelinčiuos net jeigu ir pralaimėsime. Juolab, kad įtampą jausime ne tik mes. Atvirkščiai – spaudimas dažniausiai gula ant favoritų pečių. Anglai žaidžia namie, tad bet koks kitas rezultatas nei pergalė, jiems būtų katastrofa. Šeimininkai jaus tą svorį. Galbūt lyginant su jais mes esame maži, bet kodėl nenustebinus, kodėl nepasidarius šventės jų tvirtovėje? Toks pasiekimas liktų visam gyvenimui“, - neabejojo E.Jankauskas.

Paklūsta kraujo balsui

Tuo tarpu dainininkas ir prisiekęs futbolo mylėtojas Marijus Mikutavičius į akistatą su anglais žiūri atsargiai, bet ne beviltiškai.

„Nustebinti pajėgesnį priešininką visada įmanoma. Žmonės iš vadinamųjų „underdogų“ (autsaiderių) dažnai to ir tikisi. O ir futbolas žavus tuo, kad net ir būdamas akivaizdžiai silpnesnis bent jau tašką išsivežti gali. Tačiau, aišku, turnyro lentelė - iškalbinga. Anglų rinktinės sudėtis – taip pat. Tad jei lažybose reiktų užstatyti namus, aš to nedrįsčiau, - juokėsi M.Mikutavičius.

Dainininkas garsėja savo simpatijomis britų futbolui.

„Iš tiesu, esu senas Anglijos rinktinės sirgalius. Taip susiklostė, kad augau aplinkoje, kurioje visi simpatizavo būtent anglams. Sovietiniais laikais apie Anglijos futbolą mus pasiekdavo daugiau informacijos nei apie kitų Vakarų Europos šalių čempionatus. Gal todėl ir įsiplieskė šios simpatijos, – pasakojo Marijonas. - Bet mano sentimentai anaiptol nereiškia, jog ir penktadienį man kils klausimų už ką sirgti. Juk dažniausiai tas užsienio komandos pasirinkimas vyksta todėl, kad Lietuvos rinktinė nepatenka į svarbiausius turnyrus. Bet tada, kai žaidžia lietuviai, prabyla kraujo balsas. Kad ir kiek būčiau britofilas, lietuvio manyje – daugiau“.

„Vyrai žais Anglijoje - trečiojoje lietuvių tėvynėje. Vadinasi, turės rimtą užnugarį. Kodėl gi mūsų išeiviams nepadovanojus gerų emocijų?“, - futbolininkus ragino jis.

Lietuvos rinktinės dvikovas jau daugiau nei du dešimtmečius nušviečiantis futbolo komentatorius Nerijus Kesminas pripažino, kad mūsų šalies ekipai teko vienas didžiausių išbandymų per visą istoriją.

„Net ir žinant, kad mūsų rinktinės gynėjai tradiciškai žaidžia kur kas sėkmingiau nei atakuojantys futbolininkai, sugaudyti Wayne‘ą Rooney ir kitas anglus žvaigždes bus be galo sunku. Aišku, turime ir neprastą vartininką Giedrių Arlauskį, bet ir jam reikės didelės sėkmės“, - spėjo N.Kesminas.

Ar Fortūna lietuviams šypsosis senutėliame Vemblyje, įsitikinsime jau šįvakar.


E grupė

1. Anglija  4  0  0  11:1  12
2. Slovėnija  2  0  2  4:4  6
3. Šveicarija  2  0  2  8:3  6
4. Lietuva  2  0  2  3:6  6
5. Estija  1  1  2  1:2  4
6. San Marinas  0  1  3  0:11  1



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių