Quantcast

Ispanijos futbolo federacijos prezidentas laikinai nušalintas dėl korupcijos skandalo

  • Teksto dydis:

Jau savaitę dėl įtarimų korupcija areštuotas Ispanijos futbolo federacijos vadovas Angelis Maria Villaras (Anchelis Marija Viljaras) antradienį buvo laikinai nušalintas nuo šių pareigų, kurias ėjo tris dešimtmečius.

A.M.Villaras, kuris taip pat yra Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) ir Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) viceprezidentas, jo sūnus Gorka ir dar du futbolo federacijos pareigūnai jau savaitę laikomi už grotų. Policija juos suėmė po kratų federacijos būstinėje ir kitose vietose, vykdydama pernai pradėtą tyrimą dėl sukčiavimo.

Kadangi A.M.Villaras nebuvo linkęs pats trauktis iš federacijos prezidento pareigų, kurias eiti pradėjo 1988-aisiais, Ispanijos vyriausybė nusprendė sustabdyti jo įgaliojimus, kad sumažintų nacionalinio sporto patiriamą žalą.

Ispanijos aukštoji sporto taryba antradienį Madride nusprendė nušalinti futbolo federacijos prezidentą vieniems metams, kol bus paskelbti tyrimo, sukrėtusio Ispanijos futbolą, rezultatai. Teismo dokumentai rodo, kad A.M.Villaras ne tik grobstė lėšas, bet ir galbūt papirkinėjo kelias regionines federacijas mainais už jų balsus jį perrenkant.

Aukštosios sporto tarybos prezidento Jose Ramono Lete (Chosė Ramono Letės) teigimu, 14 narių taryba vienbalsiai pritarė nušalinti nuo pareigų nacionalinės futbolo federacijos prezidentą A.M.Villarą ir ekonomikos reikalų viceprezidentą Juaną Padroną (Chuaną Padroną). Šis pareigūnas taip pat buvo suimtas praėjusią savaitę. J.R.Lete nurodė, kad po kurio laiko tarybos sprendimas gali būti peržiūrėtas, „priklausomai nuo paaiškėsiančių faktų“.

Trečiadienį Ispanijos futbolo federacija rengia visuotinę asamblėją, per kurią spręs, kaip institucija veiks be savo ilgamečio vadovo. Jam vadovaujant Ispanija tapo viena iš dominuojančių pasaulio futbolo jėgų, laimėjo 2008-ųjų bei 2012-ųjų Europos čempionatus ir 2010 metų Pasaulio čempionatą.

J.R.Lete taip pat sakė, kad Aukštoji sporto taryba sieks dalyvauti byloje kaip nukentėjusi šalis drauge su Ispanijos futbolo lyga.

Šis skandalas taip pat padarė neigiamos įtakos ir futbolui užsienyje. A.M.Villaras nuo 10-o dešimtmečio užima aukštus postus FIFA ir UEFA valdybose. Jis artimai bendradarbiavo su tarptautinio futbolo lyderiais, kurie buvo patekę į JAV teisingumo departamento tyrėjų akiratį.

Be to, 2014-ųjų FIFA ataskaitoje apie paraiškas rengti Pasaulio taurės čempionatą ispanas sulaukė kritikos dėl abejotino elgesio.

Madrido teismas praėjusį ketvirtadienį nurodė palikti arešte A.M.Villarą ir jo sūnų Gorką be galimybės paleisti už užstatą.

Aukštojo teismo teisėjas Santiago Pedrazas (Santjagas Pedrasas) sakė, kad įtariamieji „mažiausiai nuo 2009-ųjų“ tikriausiai neteisėtai savinosi privačias ir viešąsias lėšas, tad esama reikšmingos rizikos, kad jie pabėgs; be to, jie gali mėginti sunaikinti įrodymus.

44 puslapių nutartyje, kurioje yra kelios citatos iš policijos pasiklausytų telefoninių pokalbių, S.Pedrazas detaliai išdėstė, kodėl valstybės prokurorai mano, jog A.M.Villaras pasinaudojo savąja federacijos prezidento įtaka, naudodamas lėšas regiono pareigūnams papirkti. Manoma, jog jis tokiu būdu užsitikrino, kad būtų išrintas federacijos vadovu aštuonioms kadencijoms iš eilės.

Generalinis prokuroras taip pat įtaria, kad A.M.Villasas pasinaudojo savo įgaliojimais kontroliuoti Ispanijos draugiškų varžybų transliavimo teises, kad pasisavintų lėšas ir nukreiptų jas savo sūnui. G.Villaresas yra sporto teisės specialistas, dirbęs Pietų Amerikos futbolo konfederacijoje (CONMEBOL) per trijų prezidentų kadencijas; visi jie buvo įsipainioję į korupcijos bylas.

Taip pat tarp praėjusią savaitę suimtų pareigūnų buvo Tenerifės federacijos generalinis sekretorius Ramonas Hernandezas Baussou (Ramonas Hernandesas Bausou). Nors teisėjas S.Pedrazas neleido už užstatą paleisti A.M.Villaro ir jo sūnaus, R.H.Baussou buvo leista paleisti už 100 tūkst. eurų užstatą.

67 metų A.M.Villaras, buvęs Bilbao „Athletic“ žaidėjas, ir kiti trys įtariamieji kaltinami klastoję dokumentus, grobstę lėšas, padarę administracinių pažeidimų ir įsitraukę į korupcine veiklą.

Ispanijos švietimo, kultūros ir sporto ministras Inigo Mendezas de Vigo (Injigas Mendesas de Vigas) praėjusią savaitę sakė, jog vyriausybė yra pasirengusi perimti šalies futbolo federacijos valdymą, kad užtikrintų nepriklausomą konkursą. Kol kas Ispanijos vyriausybė šio žingsnio neatliko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių