Quantcast

Vilniuje bus kalbama apie Europos saugumo kultūrą

Lietuvos užsienio reikalų ministerija, bendradarbiaudama su Europos Sąjungai pirmininkaujančia Slovėnija ir ateinantį šių metų pusmetį pirmininkausiančia Prancūzija, kartu su ES Saugumo studijų institutu ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutu rengia konferenciją apie Europos saugumo kultūrą.

2003 metais ES patvirtino pirmąją strategiją, kurioje apibrėžė saugumo politikos tikslus, prioritetus ir priemones.

Lietuva siekia pagal galimybes aktyviai dalyvauti ES bendrojoje užsienio ir saugumo politikoje bei prisidėti prie ES karinių ir civilinių operacijų.

Lietuva yra dalyvavusi arba dalyvauja 10-tyje ES civilinių misijų ir siekia pagal galimybes prisidėti prie įvairiuose geografiniuose regionuose vykdomų civilinių misijų.

Šiuo metu didžiausią civilių ekspertų skaičių Lietuva yra išsiuntusi į ES pasienio paramos misiją Moldovoje ir Ukrainoje, kur dalyvauja 8 Lietuvos atstovai; ES specialiojo įgaliotinio biure Pietų Kaukaze  - 4,  ES Policijos misijoje Afganistane - 3 , ES planavimo grupėje Kosove  - 2, ES specialiojo įgaliotinio biure Moldovoje - 1 atstovas, Teisinės valstybės misijai Kosove yra atrinkti 4 Lietuvos atstovai. Lietuva yra siuntusi 2 stebėtojus į ES stebėjimo misiją Ačeh provincijoje Indonezijoje, 1 muitinės pareigūną ES pasienio pagalbos misijoje Rafah perėjimo punktui (Gazoje).

Siekdama aktyviai prisidėti prie diskusijų, Lietuva ėmėsi iniciatyvos Vilniuje rengti konferenciją Europos saugumo kultūros tema. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių