Quantcast

Seimas svarstys bausmes už nacionalinių simbolių išniekinimą

Seimas ketvirtadienį nusprendė svarstyti siūlymą numatyti bausmes už istorinių nacionalinių simbolių, tokių kaip Gediminaičių stulpai ir Jogailaičių dvigubas kryžius, išniekinimą.

Dėl pataisų Seimas spręs, kai jas apsvarstys parlamentiniai komitetai.

Šiuo metu Baudžiamasis kodeksas nustato, kad iki dvejų metų laisvės atėmimo bausme gali būti baudžiami tie, kas viešai nuplėšė, sudraskė, sulaužė, sunaikino, subjaurojo ar kitaip išniekino Lietuvos valstybės vėliavą ar herbą, arba viešai pasityčiojo iš Lietuvos valstybės himno.

Septyni skirtingoms frakcijoms priklausantys parlamentarai siūlo į šią kodekso nuostatą įrašyti istorinę vėliavą, prezidento vėliavą, Lietuvos istorinius nacionalinius simbolius.

„Simboliai yra vienas esmingiausių valstybės egzistavimą ir tęstinumą pagrindžiančių veiksnių. Jų niekinimas, dergimas, gretinimas su nusikaltimus žmonijai žyminčiais ženklais silpnina valstybės pamatus, įžeidžia tautos istoriją bei pasitarnauja istorinės neteisybės legitimavimui“, - iniciatoriai rašo pataisos aiškinamajame rašte.

„Nuošalyje istoriškai nepelnytai paliekama Lietuvos istorinė vėliava, prezidento vėliava ir nacionaliniai istoriniai simboliai - dvigubas kryžius ir Gediminaičių stulpai. Šie simboliai bet kokiame kontekste tiek Lietuvoje, tiek užsienyje aiškiai ir nedviprasmiškai reprezentuoja Lietuvos valstybę, įvairius jos istorijos etapus ir valstybingumo tęstinumą, kurį buvo nutraukusios carinė priespauda, sovietų ir vokiečių okupacijos“, - rašoma aiškinamajame rašte.

Jame taip pat tvirtinama, kad „visuomenė pastaruoju metu išreiškė susirūpinimą dažnėjančiais atvejais, kai šie simboliai yra niekinami, naudojami ne pagal paskirtį ir tam tikra prasme perdaromi, siekiant jiems suteikti naują, istorinės teisybės neatitinkančią prasmę“.

Pataisą registravo konservatoriai Paulius Saudargas, Agnė Bilotaitė, Liutauras Kazlavickas, liberalas Petras Auštrevičius, socialdemokratė Irena Šiaulienė, „Drąsos kelio“ frakcijos atstovas Algirdas Patackas, „darbietis“ Gediminas Jakavonis.

Projekto iniciatoriai pažymi, jog pirmieji šio projekto siūlytojai yra asociacija „Dešiniosios minties centras“.

Sausio pabaigoje prie Graikijos ambasados prieš dešinįjį ekstremizmą surengtame pikete viename iš plakatų šalia perbrauktos svastikos buvo raudonu brūkšniu perbraukti Gediminaičių stulpai. Proteste dalyvavę kairiųjų organizacijų atstovai aiškino, esą Gediminaičių stulpai Lietuvoje yra tapę neonacių simboliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tina.

Tina. portretas
O kas svarstys baudas uz sventiniu eityniu draudimus.?Jeigu kas ne taip.yra simtai policijos tegu tuos baudzia.O drausti svesti neturi teise.Kai gyneme nepriklausomybe ,taip ginsime ir dabar nuo tokiu draudiku.

arvys

arvys portretas
butinai reikia grieztinti bausmes uz nacionaliniu simboliu niekinima,taipogi siulyciau labai grieztai bausti interneto komentatorius kurie visiskai suizulejo ir tiesiog tyciojasi is musu simboliu atidirbinedami ruskiams ar kitoms priesiskom Lietuvai salim.

aus Memel

 aus Memel portretas
"...simbolių, tokių kaip Gediminaičių stulpai ir Jogailaičių dvigubas kryžius, išniekinimą". ----------------------------------------------------------------------- Mane stebina pasakymas ,kad baus už Jogailaičių dvigubo kryžius išniekinimą , nes kaip galima bausi už tai kas nėra įrodytas ir tai kas nėra įstatymiškai įtvirtinta .Kodėl dvigubas kryžius priskirtas Jogailaičių dinastijai , jei iki jų šio ‡ kryžiaus savininkas buvo karalius (MYNDOUWE DEI GRA REX LITOWIE) Mindaugas !
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių