Quantcast

Prezidentė - prieš pensijų didinimą kitąmet

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad opozicijos siūlymai jau nuo kitų metų atstatyti sumažintas pensijas "ekonomiškai nusikalstami".

"Tokie opozicijos siūlymai yra nekompetetingi ir net ekonomiškai nusikalstami", - žurnalistams sekmadienį teigė šalies vadovė. Ji pabrėžė, kad už sumažintas pensijas bus kompensuota.

"Noriu pakartoti pensininkams, kad kompensacija yra užtikrinta ir bus grąžinta viskas, kas buvo sumažinta. Tą norėčiau patikinti ir tą pati prižiūrėsiu", - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Prezidentė pažymėjo, kad "sunkmetis nesibaigė, o pardavinėti valstybės turtą ir pravalgyti per vienerius metus yra nusikalstama".

"Šitą variantą socialdemokratų Vyriausybė yra mėginusi, kai pardavė likusias "Mažeikių naftos" akcijas ir atidavė vienkartiniam suvalgymui - t.y. santaupų atstatymui, ir tuo pačiu stipriai padidinusi infliaciją prieš krizę ir panaudojusi pinigus skolai didinti, o ne rezervui sukurti, dėl ko Lietuva daug sunkiau ir sudėtingiau įžengė į krizę", - sakė D.Grybauskaitė.

Opozicija siūlo nuo 2011-ųjų pradžios vėl padidinti pensijas - atstatyti jas į 2009 metų lygį. Seimas ateinančią savaitę galutinai balsuos šių pataisų. Valdantieji tiksi, kad jiems pavyks surinkti pakankamai balsų, kad tokios pataisos nebūtų priimtos.

Jei sprendimas būtų priimtas, nuo kitų metų pensijos vėl turėtų būti padidintos, nors to nenumato nei 2011 metų "Sodros", nei valstybės biudžetų projektai. Vyriausybė pasitarime pirmadienį ketina svarstyti, iš kur gauti lėšų, jei reikėtų išmokėti vėl padidintas pensijas.

Anot pensijų didinimo iniciatorių, atsisakius 2 proc. "Sodros" įmokos pensijų fondams, pensijoms būtų galima skirti 350 mln. litų, pardavus bendrovių akcijas - apie 200 mln. litų, o nekilnojamąjį turtą - dar apie 300 mln. litų. Papildomai apie 150 mln. litų pensijų padidinimo iniciatoriai siūlo gauti iki 20-30 proc. padidinus naftos ir dujų išteklių bazinius mokesčius už valstybės išžvalgytus telkinius.

2009 metų pabaigoje Seimas nusprendė, kad dėl krizės sumažintos pensijos ir kitos socialinės išmokos bus mokamos iki 2011-ųjų pabaigos.


Šiame straipsnyje: pensijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių