Quantcast

NATO vadovų susitikime – Lietuvos saugumo garantijų įtvirtinimas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvauja Čikagoje prasidėjusiame NATO vadovų susitikime, kuriame svarstomi NATO kolektyvinės gynybos stiprinimo, priešraketinės gynybos, misijos Afganistane ir kovos su naujomis grėsmėmis klausimai.

Didžiausiame Aljanso istorijoje susitikime turėtų būti galutinai įtvirtintos ir saugumo garantijos Baltijos šalims. Pasak prezidentės, Baltijos šalių gynybos planų įgyvendinimas ir NATO oro policijos misijos pratęsimas neterminuotam laikotarpiui – tai pastarųjų metų Lietuvos siekio tapti realia, o ne formalia NATO nare rezultatas.

Šalies vadovės teigimu, įtvirtinus aiškias saugumo garantijas Lietuvos žmonėms, būtina užsitikrinti NATO dėmesį naujoms, nerimą keliančioms grėsmėms – ypač intensyvėjančiam karinių pajėgumų stiprinimui mūsų pasienyje, Kaliningrade.

Prezidentės teigimu, Čikagoje bus svarstomi ir Lietuvos pastangomis į Aljanso darbotvarkę įtraukti kovos su naujomis grėsmėmis, energetinio ir kibernetinio saugumo klausimai. Čikagoje taip pat bus svarstoma galimybė Lietuvoje įsikūrusiam Energetinio saugumo centrui suteikti NATO kompetencijos centro statusą.

NATO šalių vadovai Čikagoje didelį dėmesį skirs išmaniosios gynybos projektams ir efektyviam gynybai skirtų pinigų panaudojimui. Oro policijos misija Baltijos šalyse – vienas sėkmingiausių NATO solidarumo ir išmaniosios gynybos pavyzdžių. Išmanieji gynybos būdai padės NATO narėms efektyviau panaudoti gynybai skiriamas lėšas ir turimus pajėgumus. Baltijos šalys susitikimo metu paskelbs, kad padidina savo įnašą į oro policijos misijos įgyvendinimą.

Didžiausiame Aljanso istorijoje susitikime dalyvauja 57 šalių lyderiai, taip pat Jungtinių Tautų Generalinis Sekretorius, Pasaulio banko ir ES vadovai.


Šiame straipsnyje: NATODalia Grybausikaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių