Quantcast

Nacionalinis diktantas atskleidė valstybinę problemą

Suaugusieji daug raštingesni už moksleivius. Tokią išvadą padarė Nacionalinio diktanto darbus tikrinę lituanistai. Tarp maždaug 3 tūkst. diktanto rašytojų neatsirado nė vieno, kuris Vytauto V. Landsbergio tekstą „Senelio laiškas“ būtų parašęs be klaidų.

„Į diktantą susirinko pakankamai raštingi žmonės. Pastebėjome, kad suaugę žmonės daug raštingesni nei moksleiviai. Mokinių raštingumas jau valstybinė problema, ir mokykloje tą patį stebime", – portalui delfi.lt sakė vertinimo komisijos pirmininkė, Vilniaus Žemynos gimnazijos Humanitarinio ir socialinio ugdymo skyriaus vedėja, lietuvių kalbos mokytoja ekspertė Aldona Šventickienė.

Lituanistai atrinko apie 80 žmonių, kurie balandžio viduryje Nacionalinio diktanto finale rungsis dėl raštingiausio lietuvio titulo.

Į geriausiųjų 80-uką atrinkti ne daugiau kaip keturias klaidas padarę žmonės. Ankstesniais metais kartelė būdavo aukštesnė – į finalą būdavo galima patekti padarius dvi ar tris klaidas. Klaidų gausėjimą A. Šventickienė sieja su bendra raštingumo situacija šalyje.

Žmogaus, kuris nebūtų padaręs nė vienos klaidos, šįmet neatsirado. Vieną klaidą įvėlė penki asmenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

maslenica

maslenica portretas
dabar is viso jaunimas besmegeniai,nuo genetiskai modifikuoto maisto nesivysto smegenys tik ugis auga o smegenys mazeja ir darosi kaip karvelio,kuris tik krato galva o nieko nesupranta...uz tai tiek daug debilu sedi ir vadovauja kabinetuose.

Siaip

Siaip portretas
Tas jaunimas tikrai protingi, nereikia čia taip kalbėti. Tik mokymo sistemos iš principo skiriasi. Dabar mokyklose ir vaikų tikimasi protingų sprendimų ir savanoriško ugdymosi. Na kur ten savanoriška veikla nelabai įdomiame procese. Mus gi tai bent pradžioje lenkė prie to mokslo, reikalavo, pažymius nuo pat pirmosios klasės rašydavo. O dabar tai yra padaryta nesamone. Nes tai kenkia vaikui. Nebelieka motyvacijos. Tevai matai turi skatinti vaikus mokytis, bet, kad ir tie tėvai nesupranta ar čia gerai, ar blogai ta atžala mokosi, nes lyginti jų tarpusavyje negalima. Tai kur tas atskaitos tasškas, į kurį lygiuotis. Visi mokomi pasroviui plaukti. Gal toks ir tikslas, tuos vaikus padaryti prisitaikėliais.

Pastebėjimas

Pastebėjimas portretas
Tad gal ir pirmininkei vertėtų rašyti, kad susirinko ne "pakankamai", o tik "gana" raštingi?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių