Quantcast

Konstitucinis Teismas neatvėrė kelio I.Tobias gauti Lietuvos pilietybę

Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja sako, kad trečiadienį paskelbtas Konstitucinio Teismo išaiškinimas nesuteikia pagrindo išimties tvarka suteikti Lietuvos pilietybę amerikietei šokėjai ant ledo Isabellai Tobias, kuriai būtinas Lietuvos pasas, kad su Deividu Stagniūnu galėtų atstovauti Lietuvai Sočio olimpinėse žaidynėse.

„Kadangi turi būti ypatingi neginčijami esami nuopelnai, o ne būsimi, ir integravimasis į Lietuvos visuomenę, tai pagal dabar galiojantį teisinį reguliavimą sprendimas liktų toks pats“, - žurnalistams sakė Indrė Pukanasytė po Konstitucinio Teismo posėdžio.

Konstitucinis Teismas trečiadienį išaiškino, jog įstatymu negalima keisti nuostatų, kad Lietuvos pilietybė išimties tvarka gali būti suteikiama tik tokiam asmeniui, kuris turi ypatingų nuopelnų valstybei ir yra integravęsis į visuomenę, bet reikalavimams dėl lietuvių kalbos mokėjimo ir nuolatinio gyvenimo gali būti numatomos išimtys.

Kaip sakė teismo pirmininkas Romualdas Kęstutis Urbaitis, pilietybės suteikimui išimties tvarka galima numatyti kitokius pagrindus nei suteikiant pilietybę natūralizacijos pagrindu - juo Lietuvos pilietybę gali gauti asmenys, kurie pastaruosius 10 metų gyveno Lietuvoje, išlaiko lietuvių kalbos egzaminą ir atitinka kitus kriterijus.

„Suteikimas išimties tvarka pilietybės yra kaip išimtis iš natūralizacijos pagrindo, iš natūralizacijos proceso, tai yra palengvintas suteikimas pilietybės. Įstatymo leidėjo diskrecija arba nustatyti tokius pagrindus, arba jis gali ir nenustatyti tokių pagrindų“, - po teismo sprendimo paskelbimo paaiškino sakė R.K.Urbaitis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė į Konstitucinį Teismą kreipėsi po to, kai vasario mėnesį jos sprendimas nesuteikti Lietuvos pilietybės I.Tobias sukėlė daug diskusijų  viešojoje erdvėje.

Nesuteikti amerikietei Lietuvos pilietybės rekomendavo ir Pilietybės reikalų komisija.

I.Tobias ir D.Stagniūnas ne kartą svarbiausiu savo tikslu vadino 2014 metų Sočio olimpines žaidynes. Tačiau čiuožti pora būtų galėjusi tik jei JAV pilietė I. Tobias būtų gavusi Lietuvos pilietybę. Pernai Europos dailiojo čiuožimo čempionate pora iškovojo 9-ąją vietą.

Pasak I.Pukanasytės, svarstant dėl pilietybės I.Tobias nuolatinio gyvenimo Lietuvoje ir kalbos mokėjimo kriterijai nebuvo vertinami kaip patys svarbiausi.

„Ji negyveno nuolat Lietuvoje, bet iš jos to ir nebuvo reikalaujama. Buvo žiūrimas bendras jos ryšys su Lietuva, ir buvo sprendimas, kad Tobias nėra integravusis“, - sakė prezidentės patarėja.

„Nebuvo žiūrima, kad ji šnekėtų visiškai laisvai bet kuria tema. Yra protingumo kriterijus - kad žmogus suprastų ir galėtų atsakyti į elementarius klausimus“, - teigė I.Pukanasytė.

Jos nuomone, po Konstitucinio Teismo išaiškinimo įstatymo pataisos nėra būtinos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ada

Ada portretas
Ieško papildomų PSD mokėtojų.

Vardas

Vardas portretas
Tai aisku, broliai - locheliai Maciai lietuvai labiau reikalingi... kad galetu dubasint ispanu krepsininkus :D

grybu grybas

grybu grybas portretas
I metus idalaina po 100 pilietybiu uz grazias akais ir visiems dzin.. o cia ta pilietybe kaip nekalta mergaite, tupa salis
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių