Quantcast

Atvirose trasose slidininkai treniruojasi su riedučiais

Pirmąjį žiemos mėnesį sniegas atvirose Lietuvos slidinėjimo trasose pasirodydavo retai ir trumpam. Temperatūra iki šiol būdavo pernelyg aukšta, kad būtų galima pagaminti ir išlaikyti dirbtinį sniegą. Viliamasi, kad po Naujųjų atšals, o kol kas slidininkai atvirose trasose treniruojasi su riedučiais.

Tuo metu į vienintelį šalyje slidinėjimo centrą po stogu - Druskininkų sniego areną - traukia nenutrūkstantis lankytojų srautas, šventiniu laikotarpiu jiems tenka ir pastovėti eilėse.

Žiemos sporto centro (ŽSC) Ignalinoje direktorius Bronislavas Cicėnas BNS sakė, kad centro slidinėjimo trasos praktiškai tuščios, mat negaminama dirbtinio sniego - tam reikėtų, kad temperatūra nukristų bent iki 5 laipsnių šalčio ir išsilaikytų penkias dienas ar savaitę. Sportininkams šiuo metu tenka treniruotis su riedučiais. Vaikus, anot jo, tai labai slegia.

„Mes pasiruošę - kaip kareiviai laukiame starto, dabar praktiškai niekas nevyksta. Kurie treniruojasi - rinktinės, viskas ant riedučių dabar yra. Šaudykloje procesas vyksta, bet ant riedučių. Vaikai jau verkšlena, nenori, jiems atsibodo tas lazdų stuksėjimas į asfaltą morališkai ir psichologiškai, nebenori važinėti, žiauriai laukia sniego“, - kalbėjo ŽSC direktorius.

B.Cicėno teigimu, dėl šiltų orų centras patiria didelių nuostolių: „Mes praktiškai per tris mėnesius užsidirbome vos du trečdalius atlyginimų“.

Nuo 1999-ųjų sniego gamyba užsiimančiam ŽSC, anot direktoriaus, itin nesėkminga buvo 2006-2007 metų žiema, kai centras dirbo tik kelias dienas. B.Cicėnas viliasi, kad to sezono pamokos nepasikartos, o prasidėjus 2012-iesiems, ateis labiau žiemiški orai.

Kad būtų galima pagaminti sniego slidinėjimui Birštono trasose, reikia dar žemesnės temperatūros nei Ignalinos ŽSC, teigia Birštono turizmo informacijos centro direktorė Henrieta Miliauskienė.

„Taip žaliai žaliuoja pievos, kad apie jokį sniegą kalbėti neišeina. Mes negalime gaminti (sniego - BNS), nes mūsų technologija leisdavo gaminti, kai savaitę laikydavosi 8 laipsniai šalčio“, - BNS sakė ji.

Pasak direktorės, vienas iš labiausiai į šalies pietus nutolusių kurortų, turinčių atviras slidinėjimo trasas, jas atidaro įvairiu metu: pernai - gruodžio viduryje, anksčiau yra pasitaikę ir po Naujųjų. Šiuo metu, H.Miliauskienės teigimu, didelių nuostolių dėl šiltų orų neskaičiuojama.

„Nuostolių tokių kaip įvardyti neišeitų, nes nuostolis gali susidaryti, kai užpurškiamas sniegas, vanduo išnaudojamas, elektra, ir jis nuplaunamas lietaus. Kol kas tik tiek, kad nėra papildomų pajamų“, - sakė ji.

Tuo metu septynias dienas per savaitę veikianti Druskininkų sniego arena lankytojų stygiumi uždarose slidinėjimo trasose nesiskundžia, jiems tenka ir pastovėti eilėse.

„Tikrai daug turime lankytojų, nesiskundžiame. Žiemą žmonių daugiau, dar dabar šventinis laikotarpis, daug kam atostogos, tad tikrai daug turime lankytojų. Šiaip visi patenka, bet kartais ilgiau reikia palaukti eilėse“, - BNS sakė arenos administratorė Milda Gaidytė.

Rugpjūtį atidarytame pirmajame visus metus veikiančiame žiemos pramogų komplekse Baltijos šalyse įrengta ir atvira slidinėjimo trasa, bet ji dėl nepalankių oro sąlygų kol kas neveikia.


Šiame straipsnyje: slidinėjimasžiema2011

NAUJAUSI KOMENTARAI

master sporta CCCP

master sporta CCCP portretas
jie gali su bet kuom treniruotis, bet kad vistiek ciuozia kaip Snaiges zygyje...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių