Quantcast

Venesuelos kariai nutraukė susisiekimą su Nyderlandams priklausančia sala

  • Teksto dydis:

Venesuelos kariuomenė antradienį pranešė, kad valstybės sieną saugančios pajėgos reaguodamos į JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) grasinimus perėjo į karinę parengtį ir įšaldė susisiekimą su Nyderlandams priklausančia Kiurasao sala, iš kur planuojama tiekti venesueliečiams humanitarinę pagalbą.

Laikinuoju prezidentu pasiskelbęs opozicijos lyderis Juanas Guaido (Chuanas Gvaidas) pažadėjo „vienu ar kitu būdu“ šeštadienį įvežti iš įvairių vietovių humanitarinės pagalbos siuntas, nepaisant kariuomenės pastangų jų neįsileisti.

Kariuomenės vadai neseniai patvirtino savo ištikimybę prezidentui Nicolas Maduro (Nikolui Madurui), D. Trumpui paraginus juos stoti opozicijos pusėn.

„Ginkluotosios pajėgos liks dislokuotos palei sienas ir bus budrios... siekdamos užkirsti kelią bet kokiems teritorinio vientisumo pažeidimams“, – sakė gynybos ministras Vladimiras Padrino (Vladimiras Padrinas).

Aukšto rango vadas Vladimiras Quintero (Vladimiras Kvinteras) vėliau patvirtino žiniasklaidos pranešimus, kad Karakasas nurodė laikinai nutraukti oro ir jūrų susisiekimą su Kiurasao ir kaimyninėmis Nyderlandų Antilų grupės Arubos ir Bonero salomis.

Maisto ir vaistų tiekimas nuo ekonomikos krizės padarinių kenčiantiems venesueliečiams atsidūrė N. Maduro ir J. Guaido kovos dėl valdžios centre.

Humanitarinės atsargos šiuo metu sandėliuojamos Kolumbijoje, netoli Venesuelos sienos, ir J. Guaido nori įvežti siuntas per Braziliją ir prie Venesuelos krantų esančios Kiurasao salos teritoriją.

Vienas brazilų prezidento atstovas patvirtino, kad jo šalis bendradarbiaudama su JAV siekia pristatyti atsargas Venesuelai, bet pabrėžė, jog venesueliečiams teks patiems atsiimti prekes per sieną.

N. Maduro tvirtina, kad pagalbos planas yra pretekstas JAV invazijai. Jis įsitikinęs, kad krizę Venesueloje sukėlė Vašingtono sankcijos ir „ekonominis karas“.

„Jokio saugaus prieglobsčio“

35 metų Venesuelos parlamento lyderis J. Guaido ragina kariuomenės vadus stoti jo pusėn ir įsileisti į šalį humanitarinę pagalbą.

Jis pažadėjo karininkams amnestiją, jeigu šie liautųsi remti N. Maduro.

Vis dėlto kariuomenės vadovybė viešai tebepalaiko prezidentą – manoma, kad tokia parama leidžia N. Maduro išlaikyti valdžią savo rankose.

„Dar kartą besąlygiškai patvirtiname, kad esame paklusnūs, pavaldūs ir ištikimi“ N. Maduro vyriausybei, pareiškė V. Padrino.

J. Guaido socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė virtinę žinučių, kuriuose vardu kreipdamasis į aukšto rango vadus, vadovaujančius pasienio postams, paragino juos neberemti N. Maduro.

Opozicijos vadovas pavadino prezidentą nelegitimiu, nes rinkimų, per kuriuos pernai buvo perrinktas socialistų lyderis, rezultatai esą buvo suklastoti.

Jungtinės Valstijos ir dar maždaug 50 valstybių pripažino J. Guaido laikinuoju Venesuelos prezidentu.

D. Trumpas neatmeta galimybės, kad JAV gali imtis karinių veiksmų Venesueloje. Pirmadienį jis padidino spaudimą perspėjęs Venesuelos kariuomenę.

Pasak jo, jei kariai ir toliau rems N. Maduro, „nerasite jokio saugaus prieglobsčio, jokios (galimybės) lengvai pasitraukti, jokios išeities. Prarasite viską.“

V. Padrino nesureikšmino D. Trumpo grasinimo ir pavadino JAV prezidentą „arogantišku“.

Jei užsienio galybės mėgins jėga suformuoti naująją vyriausybę, joms tai gali pavykti tik „per mūsų lavonus“, teigė gynybos ministras.

Tuo metu Venesuelos karo atašė prie Jungtinių Tautų pavaduotojas antradienį paskelbė, kad stoja J. Guaido pusėn.

„Pareiškiu, kad esu visiškai nepaklusnus neteisėtai sudarytai pono Nicolas Maduro vyriausybei“, – socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše sakė pulkininkas Pedro Jose Chirinosas (Pedras Chosė Čirinosas).

Nuo sausio 23 dienos, kai J. Guaido pasiskelbė laikinuoju prezidentu, jam išreiškė paramą vienas kariuomenės pulkininkas ir aviacijos pajėgų generolas, tačiau nė vienas iš jų nevadovauja jokiems daliniams; taip pat  jį remia aviacijos pajėgų dimisijos generolas majoras ir keli žemesnio rango karininkai.

„Melagystės“

Nors Venesuela turi didžiausius pasaulyje naftos išteklius, šalį yra apėmusi ekonominė ir humanitarinė krizė, ten itin trūksta maisto ir vaistų.

Jau ketverius metus šalį alina recesija ir hiperinfliacija, kuri, Tarptautinio valiutos fondo teigimu, šiemet pasieks 10 mln. procentų.

Skaičiuojama, kad nuo 2015 metų šalį paliko apie 2,3 mln. venesueliečių.

J. Guaido teigimu, 300 tūkst. žmonių gresia mirtis, jei Venesuelos nepasieks pagalbos siuntos, tačiau N. Maduro neigia, kad jo šalis susiduria su humanitarine krize.

V. Padrino sako, kad kariuomenės negalima „šantažuoti melagystėmis ir manipuliacijomis“.

N. Maduro savo ruožtu paskelbė, kad iki trečiadienio jo šalį pasieks 300 tonų humanitarinės pagalbos siunta iš Rusijos.

Per vieną renginį, kuris buvo transliuojamas per televiziją, N. Maduro sakė, kad toje siuntoje bus „itin vertingų vaistų“.

Dar anksčiau N. Maduro yra sakęs, kad pagalbos jo šaliai atsiųs pagrindinės jo sąjungininkės Kinija, Kuba ir Rusija.

Planai rengti koncertus

J. Guaido sako, kad jau 700 tūkst. žmonių išreiškė norą šeštadienį padėti atgabenti humanitarinę pagalbą į Venesuelą. Iš viso opozicijos lyderis siekia suburti milijoną savanorių.

Jis padėkojo Didžiajai Britanijai, Prancūzijai, Vokietijai, Italijai ir Ispanijai už įsipareigojimą skirti jo šaliai „daugiau kaip 18 mln. dolerių vertės humanitarinės pagalbos“.

Britų milijardierius Richardas Bransonas (Ričardas Bransonas) savo ruožtu paskelbė, kad penktadienį Kolumbijos pasienyje organizuoja didžiulį koncertą, skirtą paremti Venesuelai.

Šiame koncerte, be kita ko, žada dalyvauti britų roko žvaigždė Peteris Gabrielis (Piteris Gabrielis) ir kolumbiečių popmuzikos atlikėjas Carlosas Vivesas (Karlosas Vivesas).

Tuo metu buvęs grupės „Pink Floyd“ vokalistas Rogeris Watersas (Rodžeris Vatersas) stojo N. Maduro pusėn. Venesueliečių valstybinė žiniasklaida paskelbė vaizdo įrašą, kuriame R. Watersas kritikavo R. Bransoną ir P. Gabrielį bei sakė, kad pagalbos Venesuelai klausimas yra politizuojamas.

N. Maduro vyriausybė irgi planuoja pasienyje surengti koncertą vasario 22-ąją – tą pačią dieną, kai vyks R. Bransono organizuojamas renginys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dar ne visiskai durna!

dar ne visiskai durna! portretas
Matyt, pilnas krachas Amerikai su zaliavomis, jei PASTOVIAI uzsiima samokslu teoriju kurimu, kirsinimu, melagysciu skleidimu kitu valstybiu atzvilgiu! Gaila, kad nera medalio "uz karu kurstyma ir vykdyma". Ta medali(be premijos) tikrai pastoviai gautu JAV!!!!!!! O jau viso pasaulio zmoniu proto nuvertinimas(laikymas pirmarusiais durniais), tai net GLUMINA!

anonimui-

anonimui- portretas
Skystimeli tu skystimeli... eik geriau kokia knyga paskaityt, pusgalvi.

Anonimas

Anonimas portretas
Nafta yra Venesuelos nelaimė. Nes kur nafta- ten ir jankis tuoj prisistato . Tuoj ir demokratijos pradeda trūkti. Perversmus organizuoti jis moka, jau surado tą Gaidį- kandidatą į prezidentus ( kaip Sakašvilį gruzinams) . Tuoj bus ir pergalingas karas, o tada nafta ( nemokamai, kaip iš Irako) plauks į JAV...jankiai toliau važinės didelėmis mašinomis.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių