Quantcast

Tūkstančiai rumunų vėl protestavo prieš teismų reformas

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai rumunų jau antrą sekmadienį iš eilės išėjo į gatves protestuoti prieš planuojamas teisėtvarkos reformas, laikomas bandymu švelninti antikorupcinius įstatymus.

Į Bukarešto gatves išėjo apie tūkstantį rumunų, taip pat reiškusių nepasitenkinimą vyriausybės ekonominės politikos „nenuoseklumu“.

Minia protestuotojų, tarp kurių buvo gausybė jaunų žmonių, susirinko prie valdančiosios Socialdemokratų partijos būstinės ir apšaukė valdančiuosius „vagimis“.

„Negalime pasitikėti lyderiais – jie nori, kad teisingumas būtų politiškai kontroliuojamas “, – sakė vienas iš protestuotojų, 42 metų informacinių technologijų specialistas Iulianas Sandu (Julianas Sandu).

35 metų restorano darbuotojas Claudiu Dumitrescu (Klaudiju Dumitresku) piktinosi vyriausybės ekonomine politika, dėl kurios, pasak jo, sumenko lėjos vertė ir pabrango degalai

Protestuotojai taip pat išėjo į gatves vakariniuose Klužo ir Timišoaros miestuose bei vidurio Rumunijoje esančiame Brašove.

Praėjusią savaitę Bukarešte vykusiame mitinge dalyvavo apie 12 tūkst. žmonių.

Panašūs mitingai vyko ir daugybėje kitų Rumunijos miestų. Piliečiai yra nepatenkinti parlamento įstatymo projektu, kuris sumažintų Kovos su korupcija direkcijos (DNA) galias ir neleistų jai vykdyti tyrimų magistrato teisėjų atžvilgiu.

Šiame įstatymo projekte taip pat numatyta, kad prezidentas nebegalėtų skirti aukšto rango prokurorų.

Sausį vyriausybė mėgino sušvelninti antikorupcinius įstatymus, tačiau turėjo atsisakyti planų priimti įstatymų pataisas dėl didžiausių protestų nuo komunizmo žlugimo 1989 metais.

Europos Komisija yra perspėjusi Rumuniją, kad mėginimas pertvarkyti šalies teismų sistemą gali pakirsti šalies pastangas išgyvendinti išsikerojusią korupciją.

Rumunija į Europos Sąjungą įstojo 2007-aisiais, o pastaraisiais metais jos ekonomika sparčiai augo. Tačiau ir Briuselis, ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) spaudė vyriausybę labiau kovoti su korupcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
net ir babajai sugeba pastovet uz savo teises. o lietuvoje deja mizniu tauta.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių