Quantcast

Tombuktu šventyklas sugriovęs džihadistas padarė 2,7 mln. eurų žalą

  • Teksto dydis:

Karo nusikaltimų bylas nagrinėjantis Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) ketvirtadienį nurodė, kad buvęs Malio džihadistas Ahmadas al Faqi al Mahdi (Ahmadas Fakis Mahdis), 2012 metais sunaikinęs garsiąsias Tombuktu šventyklas, padarė 2,7 mln. eurų žalą.

TBT nurodė sumokėti nukentėjusiesiems „individualias, kolektyvines ir simbolines“ kompensacijas, sakė teisėjas Raulis Pangalanganas.

TBT praeitais metais skyrė A.F. al Mahdi devynerių metų laisvės atėmimo bausmę, o ši svarbi nutartis, kaip tikisi ekspertai, padės ateityje išsaugoti pasaulio istorinius paminklus.

Apie 40 metų amžiaus A.F. al Mahdi yra pirmas TBT nuteistas islamo ekstremistas ir pirmasis asmuo, konkrečiai apkaltintas kultūros paveldo naikinimu už Tombuktu šventovių nuniokojimą 2012 metais.

V–XII amžiuose tuaregų genčių įkurtas Tombuktu yra tapęs paslaptingos Sacharos civilizacijos simboliu ir yra vadinamas 333 šventųjų miestu dėl jame palaidotų daugybės musulmonų išminčių.

Šis miestas savo aukso amžių išgyveno XV–XVI amžiuose ir buvo vienas iš svarbiausių islamo dvasinės minties centrų. Jis yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, bet džihadistai Tombuktu šventoves laiko stabmeldiškomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių