Quantcast

Strasbūro šaulys per ataką šaukė „Allahu Akbar“

  • Teksto dydis:

Strasbūro Kalėdų mugėje antradienį šaudynes surengęs asmuo buvo 29 metų Cherifas Chekattas (Šerifas Šekatas), trečiadienį pranešė du šaltiniai iš policijos. Įtariamasis per išpuolį šaukė „Allahu Akbar“ („Dievas visų didesnis“), trečiadienį per spaudos konferenciją pareiškė Paryžiaus prokuroras Remy Heitzas (Remis Hesas), remdamasis liudininkų pasakojimais.

Vieno šaltinio teigimu, Ch. Chekatto vardas figūruoja 25 teismo bylose, tarp jų kelios rimtos bylos dėl plėšimų.

Pareigūnas nurodė, kad antradienio rytą – kelios valandos iki šaudynių – įtariamojo butą apieškojo policija, tirianti pasikėsinimą nužudyti. Tačiau įtariamojo tuo metu nebuvo namie.

Du pareigūnai kalbėjo su anonimiškumo sąlyga.

Įtariamasis tebeieškomas. 

Naktį rytiniame Strasbūro mieste dėl šio incidento buvo suimti keturi asmenys, pridūrė prokuroras R. Heitzas.

Cherifas Chekattas

Patikslino duomenis apie aukas

Per šaudynes Strasbūre žuvo trys žmonės, o dar mažiausiai 13 asmenų buvo sužeisti, naujausius duomenis trečiadienį paskelbė Grand Est regiono prefektas.

Socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtoje žinutėje sakoma, kad kiek anksčiau paskelbtą pranešimą spaudai, kuriame kalbėta apie du žuvusiuosius ir 14 sužeistųjų, derėtų laikyti negaliojančiu.

Regiono pareigūnai nepaaiškino, kodėl buvo pakeisti duomenys apie aukas.

Vidaus reikalų ministras Cristophe'as Castaneras (Kristofas Kastaneras) ankstų trečiadienį pranešė apie tris aukas.

Regiono prefektūra paskelbė, kad trečiadienį Strasbūre draudžiama rengti demonstracijas. Mieste uždaryti kultūros ir sporto objektai, įskaitant muziejus ir čiuožyklas. Tuo metu mokyklų, licėjų ir koledžų veiklos incidentas nepaveikė.

Prezidentas sušaukė nepaprastąjį saugumo tarybos posėdį

Po šio išpuolio Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) trečiadienį dalyvauja prezidentūroje surengtame nepaprastajame saugumo tarybos pasitarime.

Gynybos tarybos pasitarime dalyvauja aukšto rango kariuomenės pareigūnai ir vyriausybės nariai, tarp jų premjeras, vidaus reikalų, gynybos ir užsienio reikalų ministrai.

Jie aptars pažangą atliekant atakos tyrimą ir kitas saugumo priemones, vyriausybei visoje šalyje paskelbus aukštesnio lygio parengtį ir pasiuntus policijos pastiprinimų į Strasbūrą ieškoti įtariamojo, kuris tebėra laisvėje.

Vidaus reikalų ministras Christophe'as Castaneras (Kristofas Kastaneras) trečiadienį grįžo į Paryžių iš Strasbūro, kur naktį prižiūrėjo policijos operacijas po išpuolio.

Toliau ieško

Prancūzijos policija, ieškanti išvakarėse šaudynes Strasbūro Kalėdų mugėje surengusio įtariamojo, sulaikė penkis žmones, tačiau šaulys tebėra laisvėje, trečiadienį pranešė vienas aukšto rango prancūzų vyriausybės pareigūnas.

 

Prancūzijos vidaus reikalų viceministras Laurent'as Nunezas (Loranas Nunjesas) radijui „France-Inter“ sakė, kad užpuolikas galėjo pasprukti į netoliese esančią Vokietiją.

L. Nunezas nurodė, kad per incidentą antradienio vakarą žuvo trys žmonės ir dar 13 žmonių buvo sužeisti, aštuoni iš jų – sunkiai. Viceministras paneigė pranešimus apie policijos intervenciją į garsiąją miesto katedrą, tačiau sakė, kad užpuoliko paieška tebesitęsia.

Pasak L. Nunezo, šaulys buvo pripažintas įtariamu ekstremistu, kai anksčiau atliko kelias kalėjimo bausmes. Vis dėlto atakos motyvai tebėra neaiškūs. Buvo pradėtas tyrimas dėl terorizmo.

Incidentas įvyko apie 20 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku vienoje judriausių miesto gatvių, kur tuo metu buvo daugybė pirkėjų.

Teritorijoje pagal eilinę antiteroristinę operaciją budėję kariai susišaudė su įtariamuoju ir jį sužeidė, tačiau tai nesutrukdė jam pasprukti, nurodė policijos šaltiniai.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Cristophe'as Castaneras (Kristofas Kastaneras) ankstų trečiadienį informavo, kad per incidentą žuvo trys žmonės ir dar 12 buvo sužeisti. Kiek anksčiau Strasbūro meras Roland'as Riesas (Rolanas Riesas) buvo pranešęs apie „keturis žuvusiuosius ir keliolika sužeistųjų“.

Naktį iš antradienio į trečiadienį buvo uždaryta didžioji dalis miesto centro ir Europos Parlamentas, šimtams policininkų ir karių ieškant įtariamojo, kuris, kaip pranešama, buvo ginkluotas automatiniu šautuvu ir peiliu.

„Užpuoliko, įtraukto į „S“ (policijos stebimų ekstremistų) sąrašą, aktyviai ieško saugumo pajėgos“, – pranešime sakė vietos pareigūnai.

„Vietoje tebėra dislokuoti 350 policininkų ir žandarų“, jiems padeda sraigtasparniai, elitiniai daliniai ir „Sentinelle“ pajėgų – antiteroristinės operacijos, pradėtos po 2015 metų lapkritį Paryžiuje įvykdyto didelio išpuolio, siejamo su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) – kariai, sakoma pranešime.

C. Castaneras savo ruožtu nurodė, kad Prancūzijoje buvo padidintas saugumo lygis, „su sustiprintos pasienio kontrolės vykdymu ir sustiprinta kontrole visose Kalėdų mugėse Prancūzijoje, kad būtų išvengta“ panašių atakų.

Religinis ekstremizmas

Įtariamasis, taip pat stebėtas dėl religinio ekstremizmo, teisėsaugai „žinomas dėl kelių baudžiamųjų nusižengimų (...), tačiau niekada nebuvo susijęs su teroristiniais nusikaltimais“, sakė jis.

Išgirdau šūvius, o tada kilo pragaras.

Strasbūro meras R. Riesas sakė, kad dauguma aukų yra vyrai, tarp jų vienas turistas iš Tailando.

„Kai kuriems buvo šauta į galvą“, – televizijai BFM sakė meras. Pasak jo, per incidentą nebuvo sužeista vaikų.

Kariuomenė pranešė, kad rikošetu atšokusios užpuoliko kulkos buvo nesunkiai sužeistas vienas karys.

„Išgirdau šūvius, o tada kilo pragaras, – naujienų agentūrai AFP pasakojo vienas liudininkas, prisistatęs Fatihu (Fatichu). – Visur lakstė žmonės.“

Jis sakė matęs tris sužeistus žmones, nukritusius šalia milžiniškos Kalėdų eglės Strasbūro centre.

Netrukus po šaudynių į lemputėmis išpuoštą mugės teritoriją atskubėjo gausybė policijos ir greitosios pagalbos automobilių.

„Girdėjome kelis šūvius, galbūt tris, o tada pamatėme bėgančius žmones“, – AFP sakė įvykio vietoje buvęs žmogus, paprašęs neatskleisti jo tapatybės.

„Vienas iš jų parkrito. Nežinau, ar dėl to, kad susipainiojo jo kojos, ar dėl to, jog buvo pašautas“, – tvirtino liudininkas.

Po vidurnakčio Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) su vyriausybės pareigūnais Paryžiuje surengė skubų posėdį. Po to socialiniame tinkle „Twitter“ jis išreiškė solidarumą su visa tauta.

Įtariamasis žinomas policijai

Du nežinomais norėję likti nesusiję saugumo šaltiniai AFP sakė, kad įtariamasis veikiausiai yra 29 metų Strasbūro gyventojas Cherifas (Šerifas). Antradienio rytą jis turėjo būti suimtas.

Jis figūravo tyrime dėl pasikėsinimo nužudyti, nurodė vienas iš šaltinių.

Antradienio vakarą buvo aptvertos kai kurios teritorijos, esančios šalia Kalėdų mugės, o gyventojams buvo liepta likti namie.

Daugybė žmonių kilus sąmyšiui slėpėsi vietos restoranuose ir baruose.

„Įleidome visus vidun, į vyno rūsį. Jie čia uždaryti“, – AFP sakė vieno restorano savininkas Mouadas (Muadas).

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs šaltinis iš policijos nurodė, kad saugumo pajėgos šaudė viename miesto rajone, kur, kaip manoma, slėpėsi įtariamasis.

Šaltinis neatskleidė, kur tiksliai tai vyko, ir tebėra neaišku, ar jau nustatyta šaulio buvimo vieta.

Antiteroristinė prokuratūra pradėjo Vokietijos pasienyje esantį Strasbūrą sukrėtusio incidento tyrimą.

Pastaraisiais metais buvo sulaikyti keli šio miesto gyventojai, bandę pasiekti džihadistų grupuotes Sirijoje, arba buvo suimti jau iš ten grįžę.

Turistų traukos vieta

Strasbūre esantis Europos Parlamento pastatas po incidento buvo užrakintas. Europarlamentarams ir žurnalistams buvo draudžiama jį palikti.

Kalėdų mugė Strasbūre ir gausybe lempučių papuoštos miesto gatvės kasmet pritraukia šimtus tūkstančius žmonių.

Reaguojant į daug aukų pareikalavusius islamistų išpuolius 2015-aisiais, Prancūzijoje pastaraisiais metais buvo smarkiai sustiprintas saugumas, o ši mugė buvo vertinama kaip viena potencialių taikinių.

2016-aisiais 23-ių tunisietis nužudė 12 žmonių ir sužeidė dar 48 asmenis, kai įvairavo sunkvežimį į kalėdinę mugę Berlyne. Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Strasbūre yra dislokuotas specialus kariuomenės antiteroristinis padalinys, o tarp 300 kalėdinės mugės namukų matyti reguliariai patruliuojantys kariai ir policininkai.

Praėjus trejiems metams po 2015-ųjų lapkričio 13 dieną įvykusios 130 žmonių pražudžiusios džihadistų atakos Paryžiuje, už pasipriešinimą terorizmui atsakingi šalies pareigūnai sako matantys naujų iššūkių.

Vietoje koordinuotų atakų, pagrindiniu jų galvos skausmu dabar tapo vadinamieji „vieniši vilkai“ – radikalizavęsi pavieniai asmenys, nebūtinai tiesiogiai susiję su tokiomis grupuotėmis, kaip IS.

Naujausia ataka šalį sukrėtę gegužę, kai Čečėnijoje gimęs ir Prancūzijos pilietybę turintis jaunas vyras Paryžiuje mirtinai peiliu sužalojo vieną žmogų ir dar keturis sužeidė. Atsakomybę dėl išpuolio prisiėmė IS.

Iš viso per teroro atakas Prancūzijoje žuvo 246 žmonės, rodo AFP duomenys.

Lietuvos prezidentė pareiškė užuojautą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė nuoširdžią užuojautą Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui dėl per teroro išpuolį Strasbūre, kalėdinėje mugėje, žuvusių ir sužeistų žmonių.

Lietuvos vadovės teigimu, šis šventinę taikos dvasią visiems Strasbūro ir Prancūzijos gyventojams užtemdęs žiaurumas negali būti niekaip pateisintas.

Savo ir Lietuvos žmonių vardu prezidentė pareiškė solidarumą su Prancūzija ir visais prancūzais ir palinkėjo visokeriopos stiprybės ir ištvermės aukų šeimoms, artimiesiems, sveikatos sužeistiesiems, vienybės ir susitelkimo Strasbūro ir visos šalies gyventojams.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos duomenimis, per Strasbūre įvykusį ginkluotą išpuolį Lietuvos piliečiai nenukentėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
Debiliškas kacape tik jūs ruskiai nekenčiate JAV mums Lietuviams jie nieko nepadarė iš karto matom kur kremliaus trolio komentarai.

...

... portretas
Chm: "Įtariamasis per išpuolį šaukė „Allahu Akbar“..." - o nešaukė kad Merkel yra žemiškasis Alaho įsikūnijimas?..

Teisinguolis Dadlis

Teisinguolis Dadlis portretas
As tai uz, kad taip nutiko, nieko gi baisaus kam cia taip susireiksminti!
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių