Quantcast

Smūgiai Sirijoje: kas žinoma?

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Prancūzija šeštadienį paryčiais sudavė smūgių Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimui, atsakydamos į numanomą cheminė ataką po beveik savaitę trukusio svarstymo, ar turi būti imtasi karinių veiksmų.

Žemiau pateikiama, kas jau yra žinoma apie šią operaciją.

Trys taikiniai

Pasak pareigūnų, Vakarų sąjungininkės smogė trims objektams, susijusiems su Sirijos „cheminių ginklų infrastruktūra“. Jungtinės Valstijos šią operaciją vadina perspėjimu B. al Assadui, kad jis nebemėgintų ateityje naudoti tokių ginklų. Sirijos lyderis yra kaltinamas anksčiau tokių perspėjimų nepaisęs.

JAV kariuomenės JAV Štabų vadų komiteto direktorius generolas leitenantas Kennethas McKenzie (Kenetas Makenzis) sakė, kad šie trys taikiniai buvo Barzės mokslinių tyrimų centras Damasko pakraštyje, cheminių ginklų sandėlys netoli Chomso miesto ir netoliese esantis bunkeris.

Pasak K. McKenzie, visi taikiniai buvo visiškai sunaikinti, o šie smūgiai „smarkiai pakenkė Al Assado galimybėms gaminti“ cheminius ginklus.

JAV generolas Joe Dunfordas (Džo Danfordas), Štabų vadų komiteto pirmininkas, sakė, kad kompleksas prie Chomso buvo „pagrindinė Sirijos zarino saugykla“. B. al Assado režimas yra kaltinamas panaudojęs šias mirtinas dujas per praeitais metais surengtą kitą cheminę ataką.

Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), stebinti padėtį Sirijoje, nurodė, kad visi taikiniai susiję su Sirijos mokslinių studijų ir tyrimų centru (CERS). JAV šią organizaciją kaltina gaminus zarino užtaisus.

Pentagonas pridūrė, kad kol kas neplanuojama surengti tolesnių operacijų, ir pabrėžė, kad per šią operaciją stengtasi nesmogti kokiems nors Sirijoje dislokuotiems Rusijos, pagrindinės B. al Assado režimo sąjungininkės, kariniams pajėgumams.

Maskva patvirtino, kad jokie smūgiai nebuvo nutaikyti į vietoves prie jos oro pajėgų bazės Chmeimime ir karinių jūrų pajėgų bazės Tartuso uostamiestyje.

Kas ką naudojo

Paryčiais surengtoje operacijoje dalyvavo JAV, Britanijos ir Prancūzijos karinės jūrų pajėgos ir aviacija. Per ją buvo paleista iš viso 105 raketos.

Amerikiečiai paleido 85 raketas, Prancūzija – 12, o Britanija – aštuonias.

Dalis JAV sparnuotųjų raketų „Tomahawk“ buvo paleistos iš Raudonosios jūros, kur dislokuoti amerikiečių eskadriniai minininkai „USS Monterey“ ir „USS Laboon“.

Be to, JAV eskadrinis minininkas „USS Higgins“ leido „Tomahawk“ raketas iš Persijos įlankos, o povandeninis laivas „USS John Warner“ – iš Viduržemio jūros rytinės dalies.

Į orą buvo pakelti du JAV strateginiai bombonešiai „B-1 Lancer“, lydimi naikintuvų. Jie paleido 19 paleistųbombers accompanied by fighters launched 19 sparnuotųjų raketų JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile)

Prancūzijos FREMM klasės fregata „Languedoc“, plaukiojanti Viduržemio jūroje, raketas leido kartu su naikintuvais „Rafale“.

Tuo metu Britanijos karo lėktuvai „Tornado“ ir „Typhoon“ leido sparnuotąsias raketas „Storm Shadow“.

Per šią operaciją paleistų raketų skaičius buvo apytikriai dvigubai didesnis negu jų Jungtinės Valstijos praeitais metais paleido į vieną B. al Assado oro pajėgų karinį aerodromą. Tąsyk buvo smogta 59 raketomis „Tomahawk“.

Rusijos kariškiai tvirtino, kad sąjungininkai paleido iš viso 103 sparnuotąsias raketas, bet Sirijos oro erdvės gynybos sistemos sugebėjo 71 iš jų numušti.

K. McKenzie savo ruožtu tvirtino, kad nė viena raketa nebuvo perimta, ir pridūrė, kad „Sirijos atsakas visais atžvilgiais buvo itin neveiksmingas“.

Per šiuos smūgius Rusija savo raketų „žemė–oras“ nepaleido, nors anksčiau grasino tai padaryti, sakė JAV.

Aukų nėra

SOHR nurodė, kad taikiniais tapę objektai buvo evakuoti keliomis dienomis anksčiau ir kad juose nebebuvo likę jokių darbuotojų arba „vertingų ginklų atsargų“.

Sirijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad buvo sužeisti tik trys žmonės. Rusijos gynybos ministerija nurodė, kad per šiuos smūgius „jokių aukų“ tarp Sirijos civilių arba kariškių nebuvo.

K. McKenzie irgi sakė, kad apie jokias aukas tarp civilių nežinoma, bet pažymėjo, kad Sirija paleido apie 40 nevaldomų raketų „žemė–oras“, nors dauguma jų buvo paleistos jau pasibaigus sąjungininkų atakai.

Šios raketos galėjo nukristi gyvenamosiose vietovėse, perspėjo JAV kariškis.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad šie smūgiai buvo surengti, kai septynerius metus besitęsiančio pilietinio karo nuniokota Sirija „turėjo taikios ateitis galimybę“. Maskvos ambasadorius prie Jungtinių Tautų perspėjo, kad šie veiksmai sukels „pasekmių“, bet jokių detalių nepateikė.

Šie smūgiai buvo surengti kaip atsakas į pranešimus, jog Damasko režimas panaudojo nuodingąsias dujas netoli sostinės esančiame sukilėlių kontroliuotame Dumos mieste ir kad per šią ataką žuvo daugiau kaip 40 žmonių. Sirijos vyriausybė ir jos sąjungininkė Rusija šiuos „sufabrikuotus“ pareiškimus neigė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gėda

Gėda portretas
Kauno diena eilinę kartą paskleidė melą ir jankiams naudingą prapogandą

tai

tai portretas
jau samoninga kolektyvine agresija ir cia negali buti pasiteisinimu ir zmoniu mulkinimo nes visa pekla organizuoja tokie kaip /pasiutes suo/ ir tai jau samoninga agresija su intrigu kamuoliu kuriu spec t nevengia kad pasiekt tiksla tai masonai........

taigi

taigi portretas
Subombardavo zarino dujų saugyklą , bet pasklidusios dujos nepadarė jokio poveikio ? :))) Vienu žodžiu, visai kaip su Irako okupacija.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių