Quantcast

Smolensko tragedija: lenkai taško nededa

Rusijos ir Lenkijos konfliktas dėl Smolensko tragedijos tęsiasi. Varšuva svaidosi notomis Rusijos pusėn, o Maskva sako, kad visi taškai ant "i" ir "ė" šioje istorijoje jau padėti.

Atsakė į notą

Šią savaitę Rusija patvirtino, kad yra perdavusi Varšuvai prie Smolensko sudužusio lėktuvo juodosios dėžės garso įrašus, kuriuose girdimi pokalbiai pilotų kabinoje.

"Lenkų prezidentinio lėktuvo savirašių įrašai keliskart buvo tikrinami dalyvaujant Lenkijos atstovams ir ekspertams, o papildomai panaikinus triukšmą jie buvo perduoti Lenkijai, kad būtų atlikta ekspertizė bei sudarytos pokalbių stenogramos", – pažymėjo Rusijos ambasada Lenkijoje.

Pareiškimą Rusijos atstovybė Lenkijoje paskelbė po to, kai Varšuva įteikė notą Maskvai dėl Rusijos prezidento Vladimiro Putino komentaro, išsakyto per spaudos konferenciją 2016 m. gruodžio 23 d. ir susijusių su lenkų prezidentinio lėktuvo katastrofa.

Ambasada, remdamasi Rusijos užsienio reikalų ministerijos išaiškinimu, pabrėžė, kad "savo pasisakymuose apie šią katastrofą Rusijos prezidentas rėmėsi žinomais faktais, kurie atitinka įvykio tyrimo rezultatus ir išvadas, padarytas oficialių rusų ir lenkų komisijų bei kitų organų".

"Esminius faktus, kuriuos paminėjo Rusijos prezidentas savo kalboje, patvirtina lenkų prezidentinio lėktuvo įgulos pokalbių garso įrašų iššifravimas, o autentišką šių pokalbių garso įrašą turi lenkų pusė. Kokių nors kitų papildomų garso įrašų, susijusių su pokalbiais lenkų prezidentinio lėktuvo "Tu-154" įgulos kabinoje, Rusija neturi", – nurodė ambasada.

Įtempti santykiai

Ankstesnė Lenkijos liberalų vyriausybė, atlikusi tyrimą drauge su rusų ekspertais, dėl lėktuvo "Tu-154" katastrofos kaltino prastas oro sąlygas ir lenkų pilotų bei rusų skrydžių kontrolierių padarytas klaidas.

2015 m. lapkritį į valdžią atėjusios partijos "Įstatymas ir teisingumas" (PiS) vadovaujama vyriausybė atmetė šias išvadas kaip numanomo sąmokslo priedangą ir pradėjo savo tyrimą.

Atliekant naują avarijos tyrimą nueita iki kraštutinumų – pavyzdžiui, pernai nutarta ekshumuoti žuvusių per nelaimę žmonių palaikus, tarp jų ir buvusio Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio bei jo žmonos Marijos, nors to nedaryti prašė daugelio aukų artimieji, negana to, ir daugelis lenkų nepritarė tokiam sprendimui.

Vyriausybės ryžto tai nesustabdė – ji laikosi požiūrio, kad lėktuve galėjo kilti gaisras arba detonuoti sprogmuo. Ir ant aukų palaikų bus galima rasti to įrodymų.

Anot PiS partijos vedlio Jaroslawo Kaczynskio, žuvusio Lenkijos prezidento L.Kaczynskio brolio dvynio, Rusija ir buvusi Donaldo Tusko vyriausybė gali slėpti tikrąsias nelaimės priežastis. Esą tiek V.Putinui, tiek D.Tuskui buvo naudinga, kad L.Kaczynskis nebūtų Lenkijos vadovu.

Maskvą Varšuva kaltina tuo, esą ši slepia tiek lėktuvo nuolaužas, tiek kitus svarbius įrodymus, kurie gali padėti atskleisti tikrąsias katastrofos priežastis.

Reikalauja nuolaužų

Dvišaliai Rusijos ir Lenkijos santykiai tebėra įtempti po katastrofos. Lenkų užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis pernai griežtai pareikalavo, kad Rusija perduotų katastrofą patyrusio jos prezidentinio lėktuvo liekanas.

"Jeigu Rusija nori iš mūsų pagarbos ir pragmatiškumo – tai to paties tikimės iš jų", – tada aiškino W.Waszczykowskis. Rusija į šiuos komentarus atsakė, kad padarys viską, jog dialogas tarp šalių būtų atkurtas, bet lenkų tai neapramino.

"Mano atsakymas yra toks: nereikia daryti visko, tik pradėkite nuo "Tu-154" liekanų sugrąžinimo ir panaikinkite ekonomines sankcijas Lenkijai", – kalbėjo Lenkijos ministras.

Lenkijos delegacija vyko į ceremoniją netoli Smolensko esančiame Katynės miške pagerbti tūkstančius lenkų armijos karininkų, kuriuos 1940 m. nužudė SSRS slaptoji policija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juk

juk portretas
po katastrofos buvo internete ikelta medziaga filmuota kazkieno is vietiniu smalsuoliu po avarijos mobiliuoju tel. ir aiskiai girdeti rusu kareiviu keiksmazodziai ir keli suviai palydint keiksmazodziams po to si medziaga buvo panaikinta... spreskit patys nes tie /anonimai/ tai kgb asmenys

Anonimas

Anonimas portretas
galėjo mažiau gert šnapsą,tai būtų buvę gyvi ir nereikia ieškot šiknoi dantų nes jų ten nėra

Abejonė

Abejonė portretas
Lėktuvas 300 km/h greičiu iš nedidelio aukščio, labai nuožulniu kampu nukrito, gaisro nebuvo ir žuvo iš karto visi 93 žmonės. net nė vieno sužeisto. Per pastaruosius keletą metų buvo nemažai aviakatastrofų, t.t. ir iš didesnio aukščio ir greičio, likdavo vienas kitas sužeistasis (aviaįvykis su brazilų futbolininkais). O čia visi 93 mirtinai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių