Quantcast

Šiaurės Korėjos lyderio brolio nužudymui panaudotas cheminis ginklas

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjos lyderio Kin Jong Uno (Kim Čen Uno) netikras brolis Kim Jong Namas (Kim Čen Namas) buvo nužudytas mirtina nervus paralyžiuojančia medžiaga, žinoma kaip cheminis ginklas, penktadienį pranešė policija.

Policija paskelbė toksikologinio tyrimo dėl Kim Jong Namo nužudymo Kvala Lumpūro oro uoste preliminarius rezultatus ir nurodė, kad dvi jį užpuolusios moterys panaudojo nervus paralyžiuojančią medžiagą VX, kuri yra bekvapė, beskonė ir itin nuodinga.

Jungtinės Tautos šią medžiagą priskiria prie masinio naikinimo ginklų. Jos pėdsakų buvo rasta tepinėliuose, paimtuose nuo nužudytojo veido ir akių.

Nutekintas oro uosto apsaugos vaizdo kamerų įrašas rodo, kaip vasario 13 dieną dvi moterys prisiartina prie apkūnaus Kim Jong Namo ir, atrodo, kažką uždeda jam ant veido.

Truputį vėliau Kim Jong Namas matomas prašantis oro uosto darbuotojų pagalbos, o šie palydi jį į medicinos punktą.

Malaizijos policija nurodė, kad vyrą ištiko priepuolis ir kad jis mirė pakeliui į ligoninę.

Nacionalinės policijos vadovas Khalidas Abu Bakaras (Chalidas Abu Bakaras) penktadienį sakė, kad detektyvai aiškinsis, koks buvo mirtinai pavojingos VX šaltinis.

„Tiriame, kaip (ši medžiaga) pateko į šalį, – nurodė jis. – Tai neteisėta cheminė medžiaga. Ji yra cheminis ginklas.“

Tačiau Khalidas Abu Bakaras pripažino: „Jeigu įvežamas mažas cheminės medžiagos kiekis, jį mums būtų sunku aptikti.“

Vienas regiono saugumo ekspertas sakė naujienų agentūrai AFP, kad VX būtų nesunku įvežti diplomatinių siuntų krepšyje, kurios paprastai nebūna tikrinamos muitinės pareigūnų.

Šiaurės Korėja anksčiau yra pasinaudojusi šia galimybe, „slapta gabendama daiktus, įskaitant kontrabanda, ir daiktus, kurie atkreiptų dėmesį, jeigu būtų gabenami įprastais kelionių kanalais“, sakė Rohanas Gunaratna, vadovaujantis Singapūre įsikūrusiam Politinio smurto ir terorizmo tyrimų centrui.

Jis pridūrė, kad Šiaurės Korėja anksčiau gamino VX.

„Šiaurės Korėjos žvalgybos tarnyba labai aktyvi Tailande, Malaizijoje ir Indonezijoje. Mūsų dienomis ji kelia grėsmę šiam regionui“, – pabrėžė R.Gunaratna said.

„Reikėjo nusiplauti rankas“

Khalidas Abu Bakaras anksčiau šią savaitę sakė, kad moteris, puolusi Kim Jong Namą iš už nugaros, žinojo, kad naudoja nuodus. Policijos vadovas atmetė pareiškimus, kad ta moteris galbūt manė dalyvaujanti kokiame nors televizijos pokštų šou.

„Ta moteris ėjo į tualetą atkišusi rankas. Ji puikiai žinojo, kad ta medžiaga nuodinga ir kad ji turi nusiplauti rankas“, – pažymėjo jis.

Pagal 1997 metų tarptautinę Cheminių ginklų konvenciją, šalys privalo deklaruoti savo turimas VX ir kitų cheminių ginklų atsargas ir galiausiai jas sunaikinti. Tačiau Šiaurės Korėja nėra prisijungusi.

Penktadienį paskelbtame trumpame pranešime Khalidas Abu Bakaras nurodė, kad mokslininkai toliau analizuot „kitą medžiagą“, surinktą tiriant nužudytojo palaikus.

Skrodimo rezultatai atmeta širdies smūgio tikimybę. Tyrėjai sutelkė dėmesį į prielaidą, kad Kim Jong Namas mirė nuo nuodų, patekusių į organizmą per veidą, o Pietų Korėja teigia, kad jis buvo tikslingai nužudytas.

Malaizijos detektyvai laiko suėmę tris asmenis: dvi moteris iš Indonezijos ir Vietnamo bei šiaurės korėjietį. Pareigūnai ieško dar septynių žmonių, kuriuos norima apklausti, bet manoma, kad keturi jų pabėgo į Pchenjaną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių