Quantcast

Rusų žurnalistas A. Babčenka – gyvas: pasirodė spaudos konferencijoje

  • Teksto dydis:

Rusų žurnalistas Arkadijus Babčenka, apie kurio nužudymą buvo pranešta išvakarėse trečiadienį, gyvas pasirodė Ukrainos Saugumo tarnybos spaudos konferencijoje.

SBU vadovas Vasylis Hrycakas trečiadienį informavo, jog žurnalisto mirtis buvo inscenizuota, siekiant sugauti jį nužudyti norėjusius asmenis.

Kijevas ir nacionalinė policija antradienį paskelbė, kad Kremliaus kritikas mirė nuo kelių šūvių i nugarą jo namo Ukrainos sostinėje laiptinėje, o krauju paplūdusį vyrą rado jo žmona.

Trečiadienį V. Hrycakas spaudos konferencijoje pranešė, kad saugumo tarnybos ir policijos darbuotojai išnarpliojo A. Babčenkos nužudymo bylą ir pakvietė 41 metų žurnalistą ateiti į salę, šokiruodamas visus susirinkusiuosius.

Į salę įėjusį A. Babčenką pasitiko plojimai ir žiniasklaidos atstovų aikčiojimai. Žurnalistas viešai atsiprašė savo šeimos ir draugų, kurie nieko nežinojo apie tarnybos surengtą inscenizaciją ir jo gedėjo.

„Aš vis dar gyvas“, – pasakė jis.

Prieš pasirodant A. Babčenkai, V. Hrycakas pranešė, kad tyrėjams pavyko nustatyti vieną Ukrainos pilietį, kuriam Rusijos saugumo tarnyba sumokėjo 40 tūkst. JAV dolerių už žurnalisto nužudymo organizavimą ir įvykdymą.

Šis ukrainietis, kurio pavardė neskelbiama, darbui buvo pasamdęs savo pažįstamą žmogų, kuris kariavo prorusiškų separatistų gretose Rytų Ukrainoje.

A. Babčenka, vienas geriausiai žinomų Rusijos karo korespondentų, pabėgo iš šalies 2017 metų vasarį. Vėliau jis rašė ir pasakojo, kad iš Rusijos išvažiavo dėl grasinimų jam ir jo šeimai. Pasak žurnalisto, jo namų adresas buvo paskelbtas internete ir grasinimų jis sulaukdavo telefonu, elektroniniu paštu ir socialiniuose tinkluose.

Buvęs Rusijos įstatymų leidėjas Ilja Ponomariovas, kuris taip pat persikėlė į Ukrainą, trečiadienį sakė, jog pernai rudenį A. Babčenkai apsigyvenus Kijeve ir pradėjus dirbti Krymo totoriams skirtoje televizijoje, grasinimai nesiliovė. Tačiau žurnalistas į juos nekreipė didelio dėmesio, pasakojo I. Ponomariovas.

10-e praėjusio amžiaus ir 1-e šio amžiaus dešimtmečiuose A. Babčenka kariavo dviejose Rusijos kampanijose Čečėnijoje, o vėliau tapo karo korespondentu ir rašytoju.

41 metų A. Babčenka rašo virtinei žiniasklaidos priemonių, įskaitant svarbų opozicijos laikraštį „Novaja gazeta“, taip pat rašo tinklaraštį. Jis kaltino Rusijos valdžią žudant Kremliaus kritikus ir kurstant karus Ukrainoje, Sirijoje ir kitur.

Prezidentas nurodė skirti apsaugą

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pasveikino Ukrainos saugumo tarnybą, sėkmingai atlikusią operaciją ir išsaugojusią rusų žurnalisto Arkadijaus Babčenkos gyvybę, bei paragino jo šeimai skirti visą parą budinčią apsaugą.

„Sveikinu Ukrainos saugumo tarnybą su sėkminga operacija, išsaugant rusų žurnalisto Arkadijaus Babčenkos gyvybę... Vargu, ar Maskva nusiramins. Pavedžiau skirti Arkadijui ir jo šeimai apsaugą visą parą“, – parašė P. Porošenka socialiniame tinkle „Facebook“ trečiadienio vakarą.

Pasak prezidento, Ukrainos teisėsaugos institucijos kiekvieną dieną darosi vis stipresnės „atremdamos Rusijos agresiją ir visas hibridinio karo Ukrainoje išraiškas“.

Mirties inscenizaciją laiko provokacija prieš Maskvą

Ukrainos saugumo tarnybos specialioji operacija, per kurią buvo inscenizuota rusų žurnalisto Arkadijaus Babčenkos mirtis, panašesnė į Kijevo provokaciją prieš Maskvą, naujienų agentūrai „Interfax“ trečiadienį sakė Rusijos žurnalistų sąjungos sekretoriato vadovas Denisas Tokarskis.

„Visa tai panašiau į Ukrainos valdžios provokaciją, nes nematau jokio pasikėsinimo į A. Babčenką tikslo“, – teigė jis.

Pasak jo, žmonių, turinčių tokią poziciją kaip ir A. Babčenkos, yra gana daug, taip pat ir žurnalistų.

„Man atrodo, kad jie niekam nekelia jokio pavojaus“, – pridūrė D. Tokarskis.

Jis sakė besidžiaugiantis, kad tas žurnalistas yra gyvas.

„Tačiau, švelniai tariant, visa ta istorija sukėlė keistą jausmą“, – teigė Rusijos žurnalistų sąjungos sekretoriato vadovas.

„Reporteriai be sienų“ smerkia inscenizaciją

Spaudos ir informacijos laisvę ginanti nevyriausybinė organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF) trečiadienį pasmerkė Kremlių kritikavusio žurnalisto Arkadijaus Babčenkos mirties inscenizaciją Kijeve ir pavadino tai „apgailėtinu triuku“.

RSF vadovas Christophe'as Deloire'as (Kristofas Deluaras) naujienų agentūrai AFP sakė, kad nors jam ir palengvėjo sužinojus, kad A. Babčenka yra gyvas, tačiau yra „apgailėtina ir verčia apgailestauti, jog Ukrainos policija žaidė su tiesa, kad ir koks buvo jos motyvas (atlikti)... šį triuką“.

Sulaikyti du žmonės, atėję į A.Babčenkos atminimo akciją

Maskvoje trečiadienį buvo sulaikyti du žmonės, atėję į rusų žurnalisto Arkadijaus Babčenkos, kurio nužudymas Kijeve, kaip paaiškėjo anksčiau šiandien, buvo inscenizuotas Ukrainos saugumo tarnybos (SBU), atminimo akciją, pranešė Rusijos opozicija.

„Arkadijus Babčenka pasirodė esąs gyvas, bet jo atminimo akcijos prie Centrinių žurnalistų namų nuspręsta neatšaukti. Ten atėjusius pasitiko OMON (Ypatingosios paskirties mobiliojo būrio pareigūnai). Du dalyviai jau sulaikyti“, – sakoma judėjimo „Atviroji Rusija“ paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Rusų žurnalistas A. Babčenka, apie kurio nužudymą buvo pranešta išvakarėse, trečiadienį gyvas pasirodė SBU spaudos konferencijoje.

SBU vadovas Vasylis Hrycakas trečiadienį informavo, jog žurnalisto mirtis buvo inscenizuota, siekiant sugauti jį nužudyti norėjusius asmenis.

Kijevas ir nacionalinė policija antradienį paskelbė, kad Kremliaus kritikas mirė nuo kelių šūvių i nugarą jo namo Ukrainos sostinėje laiptinėje, o krauju paplūdusį vyrą rado jo žmona.

Trečiadienį V. Hrycakas spaudos konferencijoje pranešė, kad saugumo tarnybos ir policijos darbuotojai išnarpliojo A. Babčenkos nužudymo bylą ir pakvietė 41 metų žurnalistą ateiti į salę, šokiruodamas visus susirinkusiuosius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ir kas gali paneigt kad tai - virtuoziška CŽV akcija: "Jei rusai nenori žudyt (o kodėl jie norėtų?), tai mes žudynes suvaidinkim" - NEGI tie rusai didesnių nei tas žurnalistas priešų neturi?

ane?

ane? portretas
Absoliuti nesąmonė, - bet tai savo tikslą turinti nesąmonė kuri bus tiražuojama kaip didžiulis Ukrainos saugumo organų pasiekimas . Ir miesčioniai tikės, kaip tiki Anglijos sapalionėmis, kaip tiki "baltųjų šalmų"filmukams, kaip tikėjo mėgintuvėliu su nuodingomis medžiagomis. Mes tampame vaizdo, o ne fakto vergais.

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip graziai ukraina apipiso visa pasauli. Net SNO svarste si klausima. Grazu ir malonu kaip sutartinai vakaru spauda, TV puole kaltinti Rusija o siandiena tyli kaip prisisike. Tai ka anksciau nezinojo kad visa laika melavo o tiktai dabar praregejo. ZINOJO ir PATYS MELAVO. Ei lietuviskos komunistines kiaules tai kaip ten Ukrainos ir jusu pastovus melas?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių