Quantcast

Rusijoje tūkstančiai žmonių protestuoja prieš korupciją, sulaikytas A. Navalnas

  • Teksto dydis:

Per tūkstantinį mitingą Maskvoje sulaikyta daugiau kaip 130 žmonių, tarp jų ir mitingo organizatorius Aleksejus Navalnas.

Policija A.Navalną sulaikė Majakovskio aikštėje apie 14 val. 30 min, einantį į mitingą ir nusivedė jį į furgoną, kurį užblokavo minia ir neleido išvažiuoti. Aidėjo šūkiai „Gėda!“ ir „Išleisk!“

Po kelių minučių iš to policijos furgono jis parašė tviteryje: „Vaikinai, man viskas gerai. Nereikia manęs gedėti. Eikite Tverskąja. Mūsų šios dienos tema – kova su korupcija“.

Dar kiek vėliau – jau iš nuovados A.Navalnas vėl parašė: „Hei. Man viskas normalu. Pristatė į VRS. Sėdžiu, aptarinėju su policininkais filmą apie Dimoną. Tęskite savo taikų pasivaikščiojimą. Oras juk gražus“.

„Maskvoje sulaikyta daugiau kaip 130 žmonių“, – pranešė tviteryje grupė „OVD Info“, kai sulaikymai tebesitęsia sostinės centre, be to policija pipirinėmis dujomis stengiasi išvaikyti minią.

Tūkstančiai žmonių Rusijoje sekmadienį dalyvauja opozicijos lyderio A.Navalno raginimu visoje šalyje surengtuose protestuose prieš korupciją.

Daugelio miestų, tarp jų ir Maskvos, valdžia leidimo mitingams nedavė. Iki vidurdienio Maskvos (ir Lietuvos) laiku sostinėje palei numatomą protestuotojų maršrutą buvo sutelktos gausios policijos pajėgos. Demonstraciją planuota pradėti 14 val.

Šių protestų iniciatorius A.Navalnas šį mėnesį paskelbė išsamią ataskaitą, kurioje apkaltino Ministrą Pirmininką Dmitrijų Medvedevą, kad šis per šešėlinį pelno nesiekiančių organizacijų tinklą kontroliuoja didžiulę nuosavybę. Ši ataskaita „YouTube“ pažiūrėta jau per 11 milijonų kartų, tačiau iki šiol nesulaukė jokios premjero reakcijos.

Kremliaus kritikas, kuris yra paskelbęs ketinimus kitąmet dalyvauti prezidento rinkimuose, kelias pastarąsias savaites telkia rėmėjus didžiuosiuose Rusijos miestuose.

Kai kurių miestų valdžia sankcionavo sekmadienio protesto akciją. Pasak vietinio naujienų portalo Sib.fm, Sibiro miesto Novosibirsko centre susirinko maždaug 2 tūkst. žmonių, nešinų plakatais su užrašais „Korupcijai – Ne“.

Paskatinti pranešimų, kad vienoje iš D.Medvedevo namų yra specialus namelis ančiai, kai kurie protestuotojai laikė geltonas gumines antis.

Rusijos Konstitucija leidžia viešus susibūrimus, tačiau neseniai priimti įstatymai kriminalizavo miesto valdžios nesankcionuotus protestus. Valdžia dažnai atsisako išduoti leidimus Kremliaus kritikų organizuojamoms akcijoms.

Vietos žiniasklaidos skaičiavimais, protestuose Sibiro miestuose Krasnojarske ir Omske dalyvavo maždaug po 1,5 tūkst. žmonių.

Daugelyje miestų mitingai nebuvo sankcionuoti, todėl kai kurie protestų dalyviai buvo sulaikyti policijos.

Tolimųjų Rytų mieste Vladivostoke akcijoje dalyvavo apie 700 žmonių, iš jų keliolika buvo sulaikyti, pranešė vietos naujienų portalas „Prima Media“.

Pasak vietos portalo „Znak.com“, Uralo mieste Jekaterinburge į protestą susirinko apie tūkstantį žmonių.

A.Navalnas savo oficialiame tinklapyje paskelbė, kad prie proteste planavo dalyvauti 99 Rusijos miestai, tačiau 72 iš jų valdžia nedavė leidimo. Pareigūnai įvairiai motyvavo tokį sprendimą – nuo gatvių valymo ar varpų koncerto iki Kremliaus rėmėjų tuo pačiu metu planuojamų renginių.

Pranešama, kad valdžia taip pat spaudė studentus nedalyvauti protestuose: kai kuriuose miestuose sekmadienį netgi vyko egzaminai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
rusija ne lietuva,kad paskui tokį išdaviką eitų,o ką jūs čia rodot,tai prieš kiek metų buvo filmuota

Anonimas

Anonimas portretas
klausykit šito lietuviško melo,o kodėl tūkstančiai,o ne milijonai,ar nėra to melo,kaip lietuviška chunta rašo

lietuvoje apsaudytu guminėm kulkom, palaistytu iš šlango...

lietuvoje apsaudytu guminėm kulkom, palaistytu iš šlango... portretas
ir pripaisytu teistumą.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių