Quantcast

Rusija nuteisė vieną Krymo totorių lyderių

  • Teksto dydis:

Rusija pirmadienį aštuoneriems metams nuteisė Krymo totorių lyderį Akhtemą Chiygozą (Achtemą Čijgozą) dėl to, kad jis dalyvavo protesto prieš šio regiono okupaciją. Teisių gynėjai bylą vadina „klastote“.

A.Chiygozas buvęs totorių tradicinės sprendimus priimančios asamblėjos, Medžliso, pirmininko pavaduotojas, suimtas 2015 metais dėl susirėmimų per mitingą, kuriame žuvo du žmonės, prieš Maskvai aneksuojant Krymą 2014 metų kovą.

Krymo totoriai priklauso tiurkų etnine grupei, kurių dauguma yra musulmonai; jie buvo deportuoti Stalino ir į savo gimtąjį pusiasalį grįžo tik dešimtąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį.

A.Chiygozas ryžtingai prieštarauja savo gimtinės okupacijai ir siekė apginti savo bendruomenę, kai Kremliaus remiamos tarnybos ėmėsi griežtų priemonių.

Jo advokatas Nikolajus Polozovas šią Krymo teismo nutartį vadina „neteisėta ir nepagrįsta“ ir sako, kad ketinama kreiptis į Rusijos Aukščiausiąjį teismą.

Žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ šį procesą vadina „klastote“ ir reikalauja, kad A.Chiygozas būtų bedelsiant ir be jokių sąlygų paleistas.

„Šališkas Akhtemo Chiygozo teismas yra akivaizdžiai melagingų ir klaidingų baudžiamųjų ir administracinių bylų bangos viršūnėje; jas kurpia okupacinė Rusijos valdžia prieš Krymo totorių bendruomenės narius“, – sakė Oksana Pokalčiuk, „Amnesty International“ grupės Ukrainoje vadovė.

„Tai įkūnija tebesitęsiantį šių aktyvistų persekiojimą, kai jų vienintelis „nusikaltimas“ yra atviras priekaištas Rusijai dėl Krymo aneksijos“, – sakoma jos pareiškime.

Pernai Rusija uždraudė Medžlisą (totorių parlamentą), apkaltinusi jį „ekstremizmu“, bet šis sprendimas plačiai smerkiamas kaip politinis susidorojimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vidas.tidikis@gmail.com

vidas.tidikis@gmail.com portretas
Su Rusija žaidžiama taip pat,kaip ir 1939 metais.Užgrobė trečdalį Suomijos - gerai,kartu su nacistine Vokietija užpuolė Lenkiją - gerai.Neseni laikai ,vėl tas pats;nuo Gruzijos atplėšė Osėtiją ir Apchaziją - gerai,nuo Moldovos atplėšė Padniestrę - gerai,nuo Ukrainos atplėšė Krymą -gerai.Kur yra Europos didžiosios valstybės save vadinančios demokratinėmis ir kovotojomis už demokratiją?Vienintelė Lietuvos prezidentė D.Gribauskaitė,nesitaiksto su tokia Rusijos politika,o didžiosios valstybės tyli,arba žaidžia juokingomis sankcijomis Rusijai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių