Quantcast

Prie Singapūro susidūrus JAV minininkui ir tanklaiviui dingo 10 jūreivių

  • Teksto dydis:

Į rytus nuo Singapūro pirmadienį susidūrus JAV eskadriniam minininkui ir tanklaiviui dingo 10 amerikiečių jūreivių, o dar penki buvo sužeisti.

Tai jau antras panašus JAV karo laivų incidentas per pastaruosius du mėnesius.

Valdomomis raketomis apginkluotas eskadrinis minininkas „USS John S. McCain“ ankstyvosiomis pirmadienio valandomis šalia Malakos sąsiaurio susidūrė su prekybiniu laivu „Alnic MC“, informavo JAV karinis jūrų laivynas.

Smarkiai apgadintą eskadrinį minininką „USS John S. McCain“ į Singapūro uostą atlydėjo du laivai. Pranešama, kad po susidūrimo į amerikiečių karo laivo korpusą ėmė plūsti vanduo.

Po ankstų pirmadienį įvykusio incidento buvo pradėta didelė paieškų ir gelbėjimo operacija, prie kurios prisidėjo laivų ir lėktuvų iš Singapūro, Malaizijos bei JAV.

JAV karinis jūrų laivynas teigė, kad pirmadienį laivo „korpusui (buvo padaryta) didelė žala“. Buvo užlietos jūreivių kajutės, mašinų skyrius bei ryšių centrai.

„Įgulos laivo gelbėjimo pastangos užkirto kelią tolesniam skendimui“, – sakoma pranešime, kuris buvo išplatintas po to, kai „USS John S. McCain“ atvyko į Singapūro Čangio jūrų laivyno bazę.

Sraigtasparnis nugabeno keturis sužeistuosius į ligoninę, bet jų gyvybėms pavojus negresia. JAV karinio jūrų laivyno teigimu, penktam sužeistajam medikų pagalbos neprireikė.

154 metrų ilgio eskadrinis minininkas Malaizijos vandenyse 5 val. 24 min. vietos (sekmadienį 23 val. 24 min. Lietuvos) laiku susidūrė su apie 182 metrų ilgio tanklaiviu, plaukiojančiu su Liberijos vėliava, bet galėjo toliau plaukti sava eiga. Į uostą jį palydėjo du kiti laivai, iš įvykio vietos informavo naujienų agentūros AFP žurnalistai

Amerikiečių laivas plaukė į Singapūro uostą po „laivybos laisvės operacijos“ ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje aplink rifą Spratlio salose. Dėl to itin piktinosi Pekinas.

Šis laivas pavadintas JAV senatoriaus Johno McCaino (Džono Makeino) tėvo ir senelio garbei. Abu jie buvo JAV karinio jūrų laivyno admirolai.

Su žmona „šįvakar meldžiamės už Amerikos jūreivius „USS John S. McCain“ įguloje; vertiname paieškų ir pagalbos komandų darbą“, J.McCainas parašė socialiniame tinkle „Twitter“.

„Mintys ir maldos“

Į Baltuosius rūmus po atostogų grįžęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), paklaustas žurnalistų apie šį incidentą, sakė, kad „tai yra labai blogai“.

Kiek vėliau jis parašė ir tviterio žinutę: „Mintys ir maldos su mūsų @USNavy (JAV karinio jūrų laivyno) jūreiviais, esančiais #USSJohnSMcCain, kur vyksta paieškų ir gelbėjimo operacija.“

Analitikų manymu, šis incidentas, įvykęs praėjus labai nedaug laiko nuo nelaimės Japonijos vandenyse, kelia klausimų, ar JAV karinis jūrų laivynas nepersistengia Azijos regione. Amerikiečiai siekia duoti atkirtį Kinijos užmojams užimti dideles teritorijas Pietų Kinijos jūroje bei Šiaurės Korėjos branduolinėmis ambicijomis.

Laivybos eksperto Ridzwano Rahmato (Ridzvano Rahmato) iš ekonomikos tyrimų grupės „Janes by IHS Markit“ teigimu, pirminiai duomenys rodo, jog JAV karo laivas galbūt nesilaikė taisyklių, pagal kurias atskiriamas laivų eismas Singapūro sąsiauryje.

Kadangi ši nelaimė įvyko netrukus po laivybos laisvės operacijos, ekspertams kilo klausimų ir dėl to, „ar jo įgula nebuvo pavargusi, ar JAV karinio jūrų laivyno operacijų šiame regione tempas kartais neauga pernelyg greitai“, teigė jis AFP.

„Ar jie ne per daug daro šiame regione su Šiaurės Korėja ir Japonija, o dabar ir Pietų Kinijos jūroje?“ – klausė R.Rahmatas.

Po ankstų pirmadienį įvykusio incidento buvo pradėta didelė paieškų ir gelbėjimo operacija, prie kurios prisidėjo laivų ir lėktuvų iš Singapūro, Malaizijos bei JAV.

Į incidentą patekęs Liberijoje registruotas tanklaivis yra daugiau kaip 30 tūkst. tonų vandentalpos laivas, skirtas gabenti naftą ir chemines medžiagas. Teigiama, kad jis buvo šiek tiek apgadintas, bet jo įgulos nariai nebuvo sužeisti. Singapūras informavo, kad incidento metu naftos į jūrą neišsiliejo.

Tai jau ne pirmas JAV karo laivų susidūrimas šią vasarą. Birželį Japonijos vandenyse eskadriniam minininkui „USS Fitzgerald“ susidūrus su Filipinuose registruotu prekybiniu laivu žuvo septyni amerikiečių jūreiviai.

Pastaroji laivų avarija įvyko judriame kanale netoli Jokosukos uosto – intensyvios laivybos akvatorijoje tarp Tokijo ir netoliese esančio Jokohamos uosto.

Karo laivynas nurodė, kad dingusius jūreivius, kuriems buvo nuo 19 iki 37 metų, narai rado negyvus užlietose įgulos narių kajutėse.

Praėjusią savaitę vienas vyresnysis admirolas nurodė, kad po šio incidento buvo atleistas „USS Fitzgerald“ kapitonas ir keli kiti pareigūnai.

„USS John S. McCain“ priklauso JAV 7-jam laivynui. Šis „Arleigh Burke“ klasės eskadrinis minininkas yra dislokuotas Japonijos Jokosukos uoste.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KARTAIS

KARTAIS portretas
Jau geriau pageres kapitonas ant tiltelio, bet ne uzplaukus elektronika. Velniop jie visi su savo tais autopilotais

Patriotams

Patriotams portretas
Ir čia jūsų gynėjai ???nato pijokai!!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių