Quantcast

Prie Bangladešo sienos nuskendus laivui dingo dešimtys pabėgėlių rohinjų

  • Teksto dydis:

Prie Bangladešo sienos upėje pirmadienį nuskendus nuo smurto Mianmare bėgusių rohinjų laivui, dingo dešimtys žmonių, ir baiminamasi, kad jie nuskendo, pranešė žiniasklaida ir vienas Bangladešo žvejys.

Tūkstančiai rohinjų – pilietybės neturinčios etninės grupės narių – pabėgo į Bangladešą kilus smurto protrūkiui Mianmaro vakaruose, kur kariškiai, kaip įtariama, vykdė masinius žaginimus, žudė ir degino kaimus.

Vienas Bangladešo žvejys sakė išgelbėjęs moterį, kuri jam papasakojo, kad jos „perpildytas“ laivas nuskendo Nafo upėje, persekiojamas Mianmaro armijos katerio.

„Ryte žvejodami Nafe išgirdome beviltišką moters šauksmą padėti. Greit nusiyrėme į tą vietą ir pamačiau, kad jai sunku išsilaikyti vandens paviršiuje, – naujienų agentūrai AFP telefonu sakė žvejys Sumanas Dasas. – Moteris mums pasakojo, kad jų laivas buvo perpildytas rohinjų kaimiečių, mėginusių perplaukti upę ir patekti į Bangladešą.“

Moteris nežinojo, kas nutiko kitiems, o S.Dasas negalėjo pasakyti, kiek žmonių buvo laive.

Tačiau privati naujienų agentūra UNB citavo vieno Bangladešo kaimo tarybos narį, kuris sakė, kad laivu plaukė mažiausiai 31 rohinjas.

Vienas rohinjų šaltinis AFP telefonu sakė, kad jo kaime Mianmarui priklausančiame Nafo upės krante vanduo išmetė 13 moterų ir vaikų lavonų, kurių du jų buvo suvarpyti kulkų.

Vis dėlto nepriklausomi šaltiniai šios informacijos nepatvirtino. Bangladešo policija ir pasieniečiai sakė apie tokią nelaimę nežinantys.

Nuo spalio, kai Mianmaro Rachinų valstijoje armija pradėjo kruviną kampaniją, savo namus turėjo palikti maždaug 30 tūkst. rohinjų.

Mažiausiai 10 tūkst. jų atvyko į Bangladešą, praėjusią savaitę pranešė Jungtinės Tautos, tačiau Bangladešas sako, kad daug rohinjų neįsileido.

Mianmaras neigia įtarimus dėl žmogaus teisių pažeidimų, bet uždraudė užsienio žurnalistams ir nepriklausomiems tyrėjams keliauti į tą rajoną vykdyti tyrimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių