Quantcast

Portugalijoje ir Ispanijoje per miškų gaisrus žuvo 34 žmonės

  • Teksto dydis:

Portugalijoje siaučiantys miškų gaisrai per pastarąją parą nusinešė mažiausiai 31 gyvybę, o Ispanijoje per naują miško gaisrų protrūkį žuvo dar trys žmonės, pirmadienį pranešė gelbėtojai.

Portugalijos vidurio ir šiaurės rajonuose įsiplieskę gaisrai savaitgalį išplito dėl netoli šalies krantų praslinkusio uragano „Ophelia“ smarkių vėjų.

Portugalijos premjeras šalyje paskelbė nepaprastąją padėtį, o su 30 gaisrų kovoja apie 5 tūkst. ugniagesių.

Šalies civilinės saugos agentūra patvirtino 31 žmogaus žūtį. Ši nelaimė įvyko praėjus keturiems mėnesiams po to, kai Portugaliją nusiaubė daugiausiai gyvybių šalies istorijoje nusinešęs gaisras; birželio 17-ąją žuvo 64 žmonės, dar per 250 buvo sužeisti.

Nuo šių metų sausio iki rugsėjo miškų gaisrai suniokojo apie 216 tūkst. hektarų plotą, pranešė Portugalijos miškų tarnyba.

Civilinės saugos agentūros atstovė Patricia Gaspar (Patrisija Gaspar) sakė, kad šiemet buvo užfiksuoti 524 miškų gaisrai, – tiek daug jų nėra buvę nuo 2006-ųjų. Pasak pareigūnės, tie gaisrai kilo dėl „didesnės nei vidutinė sezono temperatūra ir bendro sausros efekto“.

Pasak jos, per naują miško gaisrų protrūkį dar 51 žmogus buvo sužeistas, be to, yra dingusių žmonių.

P. Gaspar naujienų agentūrai AFP sakė, kad 15 žmonių, sužeistų per sekmadienio gaisrus, būklė yra sunki.

„Tyčia sukelti gaisrai“

Tuo metu dėl gaisrų Ispanijos šiaurės vakariniame Galisijos regione, esančiame pasienyje su Portugalija, Ispanijos premjeras Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) apkaltino padegėjus. Miškų gaisrai šiame regione nusinešė tris gyvybes.

„Tai, ką čia patiriame, nenutinka atsitiktinai; tai buvo išprovokuota“, – sakė jis po to, kai tylos minute pagerbė aukas Pasos de Borbeno miestelyje.

Ministras pirmininkas sakė, kad didelis miško gaisras įsiplieskė tame miestelyje ankstyvosiomis sekmadienio valandomis penkiose skirtingose vietose tuo pačiu metu.

Šimtai ugniagesių, padedami vandenį laistančių sraigtasparnių ir lėktuvų pirmadienį kovojo su 19 didelių gaisrų Galisijoje, sakoma regiono vyriausybės pranešime.

„Galisija pati nedega. Galisiją degina“, – pareiškė regiono vyriausybės vadovas Alberto Nunezas Feijoo (Albertas Nunjesas Feicho). Pasak jo, dėl to kalti „teroristai padegėjai“.

Pirmadienį dėl penkių gaisrų netoli didžiausio Galisijos miesto Vigo buvo evakuotas vienas prekybos centras ir miesto pakraštyje esantis automobilių fabrikas „PSA Peugeot Citroen“. Tiesa, vėliau tą pačią dieną jo darbuotojams buvo leista sugrįžti į pastatą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių