Quantcast

Po laivų susidūrimų atleidžiamas JAV karinio laivyno vadas

  • Teksto dydis:

JAV karinio laivyno 7-ojo laivyno vadas po aukų pareikalavusio eskadrinio minininko ir tanklaivio susidūrimo – naujausio iš virtinės panašių incidentų – bus atleistas, antradienį sakė vienas gynybos pareigūnas.

Sprendimas atleisti viceadmirolą Josephą Aucoiną (Džozefą Okoiną) iš posto Japonijoje buvo priimtas JAV kariškiams pradedant viso karinio laivyno visame pasaulyje patikrinimą. Šis sprendimas buvo priimtas po pirmadienį įvykusio minininko „USS John S. McCain“ ir tanklaivio „Alnic MC“ susidūrimo.

Valdomomis raketomis apginkluotam „USS John S. McCain“ susidūrus su mazuto krovinį gabenančiu „Alnic MC“ į amerikiečių karo laivo korpusą ėmė plūsti vanduo. Dingo 10 jūreivių, o dar penki buvo sužeisti.

Tai jau antras toks JAV karo laivų incidentas per du mėnesius. Birželį Japonijos vandenyse eskadriniam minininkui „USS Fitzgerald“ susidūrus su Filipinuose registruotu prekybiniu laivu žuvo septyni amerikiečių jūreiviai.

Be to, pirmadienio susidūrimas yra jau ketvirta šiais metais Amerikos karo laivų avarija Ramiojo vandenyno regione.

Incidentai sukėlė susirūpinimą, kad JAV karinis jūrų laivynas galbūt persistengia Rytų Azijos regione, kur amerikiečiai siekia duoti atkirtį Kinijos užmojams užimti dideles teritorijas Pietų Kinijos jūroje ir Šiaurės Korėjos branduolinėms ambicijoms.

Abu į susidūrimus patekę JAV karo laivai priklauso 7-ajam laivynui.

Naujausias incidentas įvyko prieš aušrą, judriuose vandens keliuose netoli Singapūro. Po susidūrimo buvo pradėta didžiulė dingusių jūreivių paieškos operacija, kurioje dalyvavo lėktuvai. Antradienį prie paieškos operacijos prisidėjo JAV karinio laivyno narai, kurie tikrina užlietas eskadrinio minininko patalpas.

Narai rado jūreivių palaikų, antradienį sakė JAV Ramiojo vandenyno laivyno vadas admirolas Scottas Swiftas (Skotas Sviftas).

„USS John S. McCain“ plaukė į Singapūro uostą įprastam sustojimui po „laivybos laisvės operacijos“ ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje aplink vieną rifą Spratlio salose. Dėl to itin piktinosi Pekinas.

Pirmadienį JAV karinio jūrų laivyno operacijų vadas laivyno admirolas Johnas Richardsonas (Džonas Ričardsonas) nurodė vadams per savaitę skirti laiko, galbūt – „vieną ar dvi dienas“, įguloms susėsti drauge diskusijoms.

Be to, prasidės „išsamus“ veiklos „patikrinimas“.

Kalbėdamas apie naujausią susidūrimą, admirolas neatmetė kažkokio įsikišimo iš išorės ar kibernetinės atakos galimybės, bet sakė nenorintis nuspręsti, kol nepateiktos tyrimo išvados. Jo pastabos rodytų, kad dabar dėmesys sutelktas į tai, kaip dirbama „ant kapitono tiltelio“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių