Quantcast

Po išpuolio Londone – dar viena auka

  • Teksto dydis:

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) prisiėmė atsakomybę už teroro išpuolį trečiadienį Londono centre prie Didžiosios Britanijos parlamento rūmų, kur žuvo trys žmonės, o užpuolikas buvo nušautas. Šiandien mirė dar viena išpuolio auka - 75-ių metų asmuo.

IS propagandos agentūra ketvirtadienį citavo vieną „saugumo šaltinį“: „Vakarykštės atakos priešais Britanijos parlamentą vykdytojas buvo „Islamo valstybės“ karys; jo operacija – tai atsakas į raginimus smogti koalicijos šalims.“

„Amaq“ akivaizdžiai turėjo omenyje JAV vadovaujamą koaliciją, kovojančią su IS Irake ir Sirijoje.

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) savo ruožtu nurodė, kad užpuolikas buvo Britanijoje gimęs vyras, iš anksčiau jau žinomas žvalgybos tarnyboms.

„Šiuo terorizmo aktu buvo bandoma užgniaužti mūsų demokratiją“, – sakė T.May sausakimšuose Bendruomenių Rūmuose, kuriuose tylos minute buvo pagerbtas trečiadienį buvusio išpuolio prieš Britanijos demokratijos simbolį aukų atminimas.

„Mes nebijome ir mūsų ryžtingumas nesumažės terorizmo akivaizdoje“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Ginkluotosios policijos pareigūnai per reidus suėmė aštuonis asmenis, kurie siejami su šiuo kruvinu paniką Londono centre pasėjusiu išpuoliu.

IS propagandos agentūra „Amaq“ pranešė, kad atsakomybę už išpuolį prisiima ši džihadistų organizacija.

„Vakarykštį išpuolį priešais britų parlamentą įvykdė „Islamo valstybės“ karys. Ši operacija buvo atlikta atsakant į raginimus imtis veiksmų prieš koalicijai priklausančias šalis“, – pranešė agentūra, cituodama „šaltinį saugumo tarnyboje“.

Nepalaužiami britų parlamentarai ketvirtadienį sugrįžo prie „įprastų darbų“, tvyrant kraują stingdančiai tylai šiame Londono centre esančiame rajone, kuriame paprastai šurmuliuoja daugybė turistų.

Po trečiadienio išpuolio į ligoninę buvo paguldyti 29 žmonės, septyni iš jų – sunkios būklės, patyrę „katastrofiškas“ traumas.

Tarp sužeistųjų yra prancūzų moksleivių ir užsienio turistų.

Pilką visureigį vairavęs užpuolikas rėžėsi į pėsčiuosius ant Vestminsterio tilto, du iš jų sužalodamas mirtinai, o vėliau sudaužė mašiną atsitrenkęs į apsauginį atitvarą prie tvoros, juosiančios parlamento rūmų kompleksą. Iššokęs iš automobilio jis peiliu dūrė parlamento rūmus saugojusiam pareigūnui, bet netrukus buvo nušautas kitų policininkų.

Praėjo lygiai metai nuo kitų žudynių, kurias Briuselyje surengė IS nariai ir per kurias žuvo 32 žmonės.

Londone buvo papildomai dislokuota šimtai policijos pareigūnų, kurie dirbo visą naktį, stengdamiesi išsiaiškinti, kas iš tiesų įvyko per pastarąjį kruviniausią išpuolį Britanijoje nuo 2005 metų liepos, kai keturi savižudžiai mirtininkai nužudė 52 žmones sostinės transporto sistemoje.

Žvalgybai žinomas asmuo

T.May pareiškė, kad užpuolikas buvo žinomas policijai ir MI5 vidaus žvalgybos tarnybai.

Jis buvo gimęs Britanijoje ir prieš kelis metus buvo minimas su smurtiniu ekstremizmu susijusiame tyrime kaip „periferinė figūra“.

„Pirminių žvalgybinių duomenų apie jo ketinimus arba rengiamą sąmokslą nebuvo“, – nurodė premjerė.

Didžiosios Britanijos kovos su terorizmu aukščiausio rango pareigūnas Markas Rowley (Markas Roulis) pranešė, kad policija per reidus šešiuose namuose Londone, Birmingeme ir kitose vietose suėmė aštuonis asmenis.

„Mes vis dar manome..., kad šis užpuolikas vakar veikė vienas ir buvo įkvėptas tarptautinio terorizmo“, – pareiškė pareigūnas.

Gynybos sekretorius Michaelas Fallonas (Maiklas Falonas) BBC radijui sakė, kad, pirmine prielaida, išpuolis yra susijęs su „tam tikros formos islamistiniu terorizmu“.

Policija paskelbė užpuoliko vardą

Londone prie Britanijos Parlamento žmones automobiliu trankęs ir vieną policininką nudūręs vyras buvo 52-ejų Khalidas Masoodas (Chalidas Masudas), gimęs Kente, Anglijos pietryčiuose, pranešė ketvirtadienį policija.

Londono policijos pranešime nurodoma, kad Kh.Masoodas buvo žinomas ir „kitais vardais“ bei gyveno Vakarų Midlandse, kuriame yra ir Birmingamo miestas; būtent čia policija praėjusią naktį surengė reidą.

JT pasmerkė išpuolį

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), kalbėdamas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos vardu, griežtai pasmerkė „bailią teroro ataką“ Londone, kur žuvo arba buvo sunkiai sužeista „daug nekaltų žmonių“.

Pirmininkaudamas galingiausiam JT organui, B.Johnsonas ketvirtadienio posėdį pradėjo pareiškimu, skelbiamu 15 Saugumo Tarybos narių vardu. Po to jis paprašė visų dalyvavusiųjų atsistoti ir tylos minute pagerbti aukas.

Per trečiadienio išpuolius, pražudžiusius du civilius ir vieną policininką ir sužeidusius daugiau kaip 30 žmonių prie Britanijos parlamento rūmų, ministras B.Johnsonas buvo Vašingtone.

Šiuo metu pagal nustatytą rotacinę tvarką Didžioji Britanija pirmininkauja Saugumo Tarybai, o B.Johnsonas nusprendė laikytis plano ir vykti į Niujorką pirmininkauti posėdžiams, kuriuose bus svarstomi iš pradžių Somalio, o vėliau Pietų Sudano reikalai.

Aukos ir nukentėjusieji

Londone per ataką šalia Didžiosios Britanijos Parlamento rūmų žuvo trys asmenys – du civiliai ir vienas policijos pareigūnas.

Ketvirtadienio vakarą Londono policija pranešė, kad yra dar viena auka - 75-ių asmuo neišgyveno po išpuolio Londone.

Įskaitant užpuoliką, tai penktasis žuvęs žmogus per ataką, kurią policija tiria kaip teroristinę ir už kurią atsakomybę prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“.

Ketvirtadienio vakarą nuo garbaus amžiaus asmens buvo atjungti gyvybę palaikantys prietaisai.

Per trečiadienį surengtą išpuolį vienas vyras nukreipė automobilį į pėsčiuosius, o vėliau mirtinai subadė vieną policininką. Policija nurodė, kad per šią ataką buvo sužeista 40 žmonių.

Žemiau pateikiama jau žinoma informacija apie aukas ir nukentėjusius žmones.

Policijos pareigūnas

Pareigūnai įvardijo žuvusį policininką – išpuolio auka tapo 48 metų Keithas Palmeris (Kitas Palmeris). Jis buvo vedęs ir turėjo vaikų. K.Palmeris priklausė parlamento apsaugos padaliniui.

Neginkluotam policininkui, kuris buvo nudurtas prie pat įvažiavimo į Parlamento rūmus, solidarumą išreiškė daugybė žmonių iš visos šalies.

K.Palmeris policijoje dirbo jau 15 metų.

Jis anksčiau tarnavo Britanijos kariuomenėje kartu su parlamentaru konservatoriumi Jamesu Cleverly (Džeimsu Kleverliu). Socialiniame tinkle „Twitter“ jis parašė: „Puikus vyras, draugas. Man plyšta širdis.“

Praeivė

Britų policija nurodė, kad viena iš užpuoliko nužudytų aukų buvo moteris, įžengusi į penktą dešimtį.

Pasak Ispanijos diplomatinio šaltinio, jos motina buvo ispanė, tačiau ji pati turėjo Didžiosios Britanijos pilietybę.

Žiniasklaida pranešė, kad ši moteris – 43 metų Aysha Frade (Aiša Fradė). Ji turėjo dvi dukras ir dirbo ispanų kalbos mokytoja Londone, nurodė ispanų regioninis laikraštis „Voz de Galicia“.

Po išpuolio ant Vestminsterio tilto tvyrant sumaiščiai, gydytoja Colleen Anderson (Kolin Anderson) iš netoliese esančios Šv.Tomo ligoninės sakė, kad ji konstatavo vienos moters mirtį įvykio vietoje.

„Ji buvo po autobuso ratais“, – sakė ji, bet nepaaiškino, kaip ta moteris ten atsidūrė.

Praeivis

Britų policija sakė, kad trečioji auka buvo vyras, įpusėjęs šeštą dešimtį, bet daugiau apie jį nieko nežinoma.

Sužeistieji

Ataka įvyko ant Vestminsterio tilto, šalia Didžiojo Beno laikrodžio bokšto – vieno iš Jungtinės Karalystės sostinės simbolių, pritraukiančio milijonus turistų, stūksančio virš Parlamento rūmų. Tarp sužeistųjų buvo ir keli užsieniečiai.

Policija sakė, kad iš 40 sužeistų žmonių 29 gydomi ligoninėje. Ketvirtadienį septyni asmenys tebebuvo „kritinės būklės“.

Tarp sužeistųjų yra trys prancūzų moksleiviai, dalyvavę jų mokyklos surengtoje išvykoje į Londoną. Du iš jų patyrė kaulų lūžių, tačiau jų gyvybėms pavojaus nėra.

Nukentėję paaugliai atvyko iš šiaurės vakarinio Bretanės regiono Konkarno miesto. Trečiadienio vakarą pas juos atvyko artimieji.

Taip pat buvo sužeisti penki turistai iš Pietų Korėjos – keturios 60–70 metų moterys ir vienas vyras. Jie buvo parblokšti panikos apimtos minios, bandžiusios pabėgti, kai užpuolikas nukreipė savo automobilį ant šaligatvio, pranešė Seulas.

Be to, po išpuolio iš Temzės šalia Vestminsterio tilto buvo ištraukta sunkiai sužeista moteris.

Rumunijos užsienio reikalų ministerijos atstovas sakė, kad ši moteris yra rumunė, atvykusi į Londoną kartu su savo vaikinu jo gimtadienio proga.

Atstovas Ionutas Valcu (Jonucas Velku) ketvirtadienį sakė, kad kol kas neaišku, ar moteris pati nušoko nuo tilto, ar buvo nublokšta užpuoliko automobilio.

Tarp sužeistųjų taip pat yra vienas portugalas ir kinas, pranešė jų šalių pareigūnai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

cely

cely portretas
paskolos pasiūlymas Sveiki Jūs ieškote finansavimo, kad atgaivintumėte savo veiklą, kad įgyvendintumėte projektą arba įsigytumėte butą, bet, deja, bankas jums kelia sąlygas, kurių jūs negalite įvykdyti. Aš siūlau paskolas nuo 5 000 eurų iki 50 000 000 eurų ir daugiau visiems asmenims, kurie sugebės grąžinti palūkanas už 3 proc. Per metus. Taigi, jei jums reikia paskolos, kad išeitumėte iš aklavietės arba norėdami patenkinti savo asmeninius poreikius, galite susisiekti su mumis elektroniniu paštu, norėdami gauti paskolą per 48 valandas. Pasiūlymas galioja visiems asmenims, rimtiems ir labai geram pobūdžiui. El. Paštas: celyalegria007@gmail.com NB: nėra sunku susilaikyti Ponia Cely Alegria Finance

...

... portretas
Čia tik pavasariniai žiedeliai, o kas bus kai uogelės pasirodys? O šiaip, sulaikyt reikia visus pabėgėlius, ir ypač - jų vaikus. Nes tie pirmieji atbėgę žinojo nuo ko bėgo, čia jų nešaudė, o ir darbas nors ir juodas, bet pavalgyt užteko. Tik su jų vaikais jau blogiau: jie blogų prisiminimų neturi (bet neturi ir šaknų), jiems nusimato kaip ir tėvams tik juodi darbai, skirtumas tarp to ką aplink mato ir ką patys turi - milžiniškas. Ir visai tragiška tampa kai nauji pabėgėliai ima plūsti - jiems nebelieka net tų juodų darbų, ir tie naujieji atbėgėliai iš vienos pusės reikalauja 'tautinio' solidarumo, o iš kitos - REIKALAUJA iš jų kaip iš turtingų vakarų gyventojų. Taip kad - JOKIŲ pabėgėlių dabar, nebus problemų paskui.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių