Quantcast

Pietų Prancūzijoje – šaudynės ir įkaitų drama, yra žuvusiųjų

  • Teksto dydis:

Prancūzijos pietvakariuose ginkluotas vyras nužudė mažiausiai tris ir sužeidė 16 žmonių per tris atskirus išpuolius Karkasono apylinkėse, sakė naujienų agentūrai AFP šaltinis saugumo pajėgose.

Iš pradžių penktadienio rytą tas vyras pagrobė automobilį, nužudęs keleivį ir sužeidęs vairuotoją, sakė pašnekovas.

Paskui jis ėmė šaudyti į netoliese buvusius policininkus ir vieną jų sužeidė, tada vyras nuvažiavo į Trebo miestą, kur nužudė du žmones ir sužeidė dar vieną prekybos centre „Super U“. Įkaitu buvęs policininkas ir kiti įkaitai jau išvaduoti, pridūrė pašnekovas.

„Dauguma (prekybos centro) „Super U“ darbuotojų ir klientų sugebėjo pabėgti“, – teigė šaltinis. Pasak jo, vienas policininkas susisiekė su ginkluotu užpuoliku, paėmusiu įkaitų prekybos centre Trebo miestelyje netoli Karkasono.

Apie 20 įkaitų pavyko pabėgti iš prekybos centro nenukentėjusiems.

Miesto administracijos vadovas ir policija pranešė, kad užpuolikas nukautas.

Trebo mieste vyras „apie 11 val. 15 min. (vietos, 12 val. 15 min. Lietuvos) laiku įžengė į prekybos centrą „Super U“ ir pasigirdo šūviai“, vienas šaltinis sakė apie incidentą Trebe.

Remiantis vietos prokuratūra, šaulys paskelbė priklausantis grupuotei „Islamo valstybė“.

Vietos pareigūnai per „Twitter“ paskelbė, kad toje teritorijoje gyventojams draudžiama lankytis.

Prezidentas: žuvo 3 žmonės, dar 16 - sužeisti

Prancūzijos pietuose esančiame prekybos centre penktadienį įkaitų paėmęs vyras nušovė tris žmones ir sužeidė 16 asmenų, pranešė šalies prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas).

Pasak prezidento, pareigūnai aiškinasi, kaip įtariamasis Redouane'as Lakdimas (Reduanas Lakdimas) gavo ginklą, iš kurio penktadienį šaudė Trebo ir Karkasonės miestuose.

Pareigūnų teigimu, 26 metų užpuolikas Karkasonėje pagrobė automobilį ir nužudė vieną žmogų.

Liudininkai sakė, kad Trebo prekybos centre paėmęs grupę žmonių įkaitais, jis šaukė „Allahu Akbar“ (Dievas visų didžiausias) ir tvirtino norįs atkeršyti už „savo brolius Sirijoje“.

Galiausiai jis sutiko prekybos centre paleisti įkaitus, į pastarųjų vietą pasisiūlius vienam policininkui.

Po susitikimo Vidaus reikalų ministerijoje E. Macronas gyrė šio policininko drąsą ir sakė, kad „jis išgelbėjo gyvybių“. Pareigūnas buvo sunkiai sužeistas, jo būklei gresia pavojus, nurodė Prancūzijos lyderis.

Policininkų nukautas užpuolikas iki šiol laikytas smulkiu narkotikų prekeiviu.

Detektyvai taip pat bandys sužinoti, kaip ir kada įtariamasis radikalizavosi, sakė prezidentas.

Užpuolikas anksčiau nelaikytas ekstremistu

Prancūzijos pietuose penktadienį tris žmones nušovęs ir įkaitus paėmęs vyras buvo žinomas policijai, bet nemanyta, kad jis galėjo kelti teroro grėsmę, sakė vidaus reikalų ministras Gerard'as Collombas (Žeraras Kolonas).

Pasak jo, policininkų nukautas užpuolikas yra 26-erių Redouane'as Lakdimas (Reduanas Lakdimas), laikytas smulkiu narkotikų prekeiviu.

„Policijai jis buvo žinomas dėl smulkių nusikaltimų, mes stebėjome jį ir nemanėme, kad jis radikalizuotas“, – sakė G. Collomb'as, atvykęs įkaitų dramos vietą Trebo mieste netoli Karkasono.

„Jis jau buvo stebimas, kai staiga nutarė veikti“, – pridūrė ministras.

Saugumo šaltiniai sakė, kad tas užpuolikas kilęs iš Maroko ir buvęs įtariamų islamo ekstremistų sąraše, bet G. Colombas nepatvirtino jo tautybės.

Liudininkai sakė, kad Trebo prekybos centre paėmęs grupę žmonių įkaitais, jis šaukė „Allahu Akbar“ (Dievas visų didžiausias) ir tvirtino norįs atkeršyti už „savo brolius Sirijoje“. Anksčiau Karkasonėje jis šaudė į vieno automobilio keleivius ir policininką.

Galiausiai jis sutiko prekybos centre paleisti įkaitus, į pastarųjų vietą pasisiūlius vienam policininkui.

Šis „paliko ant stalo savo telefoną“, kad pastatą ramiame Trebo mieste, turinčiame vos 5 tūkst. gyventojų, apsupę policininkai girdėtų, kas ten vyksta, nurodė ministras.

Užpuolikui šovus į policininką ir sunkai jį sužeidus, saugumo pajėgos šturmavo parduotuvę, sakė G. Colombas. „Išgirdę šūvius, GIGN (elitinės policijos pajėgos) įsiveržė“, – pridūrė jis.

Ministras gyrė tą policininką už „narsą“ ir „didvyrišką poelgį“.

Pirmas rimtas išpuolis nuo E. Macrono išrinkimo

Jeigu užpuoliko ryšys su IS grupuote bus patvirtintas, tai bus pirmas rimtas išpuolis nuo gegužės mėnesio, kai prezidentu buvo išrinktas centristas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas).

Prancūzijoje iki spalio galiojo nepaprastoji padėtis, įvesta po 2015 metų lapkričio teroro atakų Paryžiuje. Išpuolių virtinė šalyje prasidėjo 2015-ųjų sausį nuo 12 žmonių gyvybių nusinešusio išpuolio satyrinio laikraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiuje.

Tų pačių metų lapkritį „Islamo valstybės“ džihadistai skirtingose sostinės vietose nužudė 130 žmonių.

2016 metų liepą IS prisiėmė atsakomybę už dar vieną išpuolį Nicoje, kai į Bastilijos paėmimo dieną šventusią minią įsirėžus sunkvežimiui žuvo 84 žmonės.

Nepaprastoji padėtis šalyje visiškai buvo panaikinta tik praėjusį spalį, tačiau kareiviai toliau budi prie svarbiausių turistinių objektų  ir transporto centrų.

Įrodymai rodo, kad tai – teroro ataka

Prancūzijos premjeras Edouard'as Philippe'as (Eduaras Filipas) penktadienį pareiškė, kad ši įkaitų drama ir šaudymas „tikriausiai yra teroro aktas“. Jis socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad įkaitų drama dar nesibaigė.

Prancūzijos prezidentas E. Macronas pareiškė, jog visi įrodymai rodo, kad ta įkaitų drama buvo teroro ataka. Briuselyje vykstančiame Europos Sąjungos viršūnių susitikime dalyvaujantis Prancūzijos vadovas išreiškė „visišką paramą“ visiems, paveiktiems to incidento. Jis nenurodė, kiek aukų pareikalavo išpuolis Trebo mieste. E. Macronas sakė grįšiantis į Paryžių artimiausiomis valandomis ir atidžiai stebėsiantis šią situaciją.

Šalies žiniasklaida pranešė, kad ginkluotas užpuolikas, pasiskelbęs džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ nariu, atvyko į šalį iš Maroko. Be to, jis buvo žinomas teisėsaugos pareigūnams.Prancūzų televizija LCI taip pat pranešė, kad tas užpuolikas reikalavo paleisti į laisvę 2015-ųjų lapkričio 13 dienos teroro aktų Paryžiuje įtariamąjį Salahą Abdeslamą (Salahą Abdeslamą).

Ginkluotas vyras, pagrobęs įkaitų prekybos centre „Super U“ Trebo mieste, šaukė „Allahu Akbar“ (Dievas visų didžiausias) ir tvirtino norįs atkeršyti už „savo brolius Sirijoje“.

Atsakomybę prisiėmė IS

Už šaudymus ir įkaitų dramą atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), pranešė grupuotės propagandos agentūra „Amaq“.

„Trebe pietų Prancūzijoje atakavęs asmuo yra „Islamo valstybės“ karys, vykdęs operaciją, reaguodamas į raginimą pulti valstybes“, priklausančias su džihadistais kovojančiai tarptautinei koalicijai, sakoma „Amaq“ pranešime, išplatintame per momentinio susirašinėjimo programėlę „Telegram“.

ES nuoširdžiai užjaučia teroro išpuolio sukrėstus prancūzus

Europos Sąjunga reiškia visišką palaikymą prancūzams po virtinės atakų, pareiškė Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris).

„Prancūzija vėl ištikta bailaus ir kruvino akto“, – kalbėjo per spaudos konferenciją ES viršūnių susitikimo renginyje J.-C. Junckeris.

„Reiškiu savo ir visos Komisijos vardu nuoširdžiausią užuojautą ir visišką palaikymą Prancūzijos valdžiai ir Prancūzijos žmonėms“, – sakė jis.

28 ES valstybių vykdomojo organo vadovas, pagerbdamas saugumo pajėgas, pažymėjo, kad „kova su terorizmu yra sunkus ir ilgai užsitęsęs mūšis“.

„Mes jį tęsime ir nugalėsime visi kartu“, – pridūrė buvęs Liuksemburgo ministras pirmininkas.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, viršūnių susitikimo šeimininkas, taip pat pareiškė užuojautą per tą pačią spaudos konferenciją.

„Mes atidžiai sekame visa tai, būdami visiškai solidarūs su Prancūzija ir jos žmonėmis“, – sakė D. Tuskas, buvęs Lenkijos ministras pirmininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha ? Virmantas

Cha ? Virmantas portretas
O ko tau užkliuvo apnuodyti skripaliai? Jie jau ir taip nukentėjo, pasišalino iš imperijos. tau reikėtų nekęsti blogų žmonių, kurie šaudo nuodija, o ne niekinti aukas. Ar tik nesi trolintojas, nes jei nekenti aukų, tai palaikai mafiozų grupuotę.

Edvinas

Edvinas portretas
Bet kodėl įsileidžia iš Afrikos (Tuniso, Maroko, Egipto)? Viso pasaulio neturtingųjų Europa neišmaitins. Reikia priimti tik pabėgėlius iš Karo apimtų kraštų: Sirijos, Libano ar kai kurių Afganistano provincijų. Bet atvažiuoja įsiganę, galingi vyrukai, gražiai apsirengę gauti išmokų, patinginiauti. Lietuva daugiausiai atrenka šeimas, kuriose yra vaikų, tėvai turi specialybes. Taip atmetamos rizikos galimybės.

Šančius

Šančius portretas
Pradeda pilnai integruotis,tik prancūzai maišosi.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių