Quantcast

Pietų Europoje dėl karščio kai kur skelbiama nepaprastoji padėtis

Pietų Europoje jau kelias savaites neslūgsta karščiai. Portugalijoje prieš savaitę jie sukėlė tragiškai pasibaigusius miškų gaisrus. Kaimyninėje Ispanijoje prognozuojamos dešimtmečius nematytos sausros, o Italijos ūkininkai karščių padarytą žalą vertina milijardu eurų.

Dėl didelių karščių ir lietaus stokos vandens lygis kai kuriuose Italijos ežeruose ir upėse nukrito iki rekordinių mažumų. Sausra išdžiovino ištisus ežerus, o šalies ūkininkai skundžiasi, kad nukenčia derlius. Nacionalinė agrikultūros asociacija žalą jau vertina milijardu eurų. Italijos valdžia priversta reaguoti. Dėl susidariusios padėties šiaurinėje Italijos dalyje, pavyzdžiui Parmos mieste ir jo apylinkėse, skelbiama nepaprastoji padėtis. Didžiausia pasaulyje ūkininkų profesionalų organizacija „Coldiretti“ grupė skelbia, kad žala gali būti ir didesnė.

Sardinijoje ūkininkai blokuoja kelius prašydami žmonių pagalbos, nes jų verslas atsidūrė ties žlugimo riba. Mocarelos gamintojai Neapolyje taip pat skelbia apie sausrų sukeltą krizę.

Kenčia ne tik žmonės, bet ir gyvūnai, todėl Romos zoologijos sodas nusprendė augintinius palepinti vaisiais, ledinukais iš užšaldyto kraujo, kad karščiai jiems nebūtų nepakeliami. Tačiau ne visi gyvūnai pasidalija staigmenomis.

„Šiomis dienomis labai, labai karšta, nes prie temperatūros, kuri siekia 35 laipsnius dar prisideda didelė drėgmė. Įvertinus tai, juntama temperatūra siekia daugiau nei 40 laipsnių karščio. Gyvūnai, kurie atkeliavo iš tropinio klimato, didelių problemų neturi, tačiau yra tokių, kurie kenčia. Žinoma, mes stengiamės jiems duoti skanumynų, taip šiek tiek palengvindami karščių sukeltas kančias. Taip pat reikia pasirūpinti nuolatiniu vandens tiekimu ir užtikrinti pavėsį“, – sakė Romos zoologijos sodo direktorius Yadidas Yitzhakas.

Jei orai artimiausiu metu išliks tokie patys, tik didins padarytą žalą. Meteorologai prognozuoja, kad tokie karščiai ir sausros laikysis dar mažiausiai penkias dienas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tos vėjo (velnio) jėgainės galutinai orus Žemėje išbalansavo; Gamtoje nieko nebūna nemokamo, 'Nemokamas sūris tik pelėkautuose', kaip jaustis pelėmis pasijutus?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių