Quantcast

Pakistane per ataką Kinijos konsulate žuvo du policininkai: užpuolikai nukauti

  • Teksto dydis:

Pakistano Karačio uostamiestyje esančiame Kinijos konsulate penktadienį nenustatytiems ginkluotiems asmenims ėmus šaudyti žuvo mažiausiai du policininkai, o užpuolikai buvo nukauti, pranešė pareigūnai.

Per susišaudymą „buvo nužudyti du mūsų konstebliai ir sunkiai sužeistas dar vienas“, naujienų agentūrai AFP sakė vietos policininkas Javaidas Alamas Odho (Džavaidas Alamas Odhas).

Visi kinų diplomatai ir konsulato darbuotojai yra saugūs ir per incidentą nenukentėjo, sakė vyresnysis policijos pareigūnas Ameeras Ahmadas Sheikhas (Amiras Ahmadas Šeichas).

Atsakomybę už šią ataką prisiėmė viena separatistinė grupuotė iš pietvakarinės Pakistano Beludžistano provincijos, atsidūrusios stambaus kinų investicijų projekto centre.

„Įvykdėme šią ataką ir tęsiame savo veiksmus“, – iš neskelbiamos vietovės AFP telefonu sakė Beludžistano išlaisvinimo armijos atstovas Geandas Balochas (Geandas Balodžas).

Beludžistano išlaisvinimo armija yra viena iš daugelio didžiausioje ir skurdžiausioje Pakistano provincijoje veikiančių grupuočių.

Trys užpuolikai įsiveržė į konsulatą po 9 val. vietos (6 val. Lietuvos) laiku. Pirmiausia jie ėmė šaudyti į konsulato apsauginius, o tada prasiveržė pro pagrindinius vartus ir pateko į pastatą, teigė vietos policijos vadas Mohammadas Ashfaqas (Mohamadas Ašfakas).

Pakistano saugumo pajėgos netrukus apsupo konsulato teritoriją, kur taip pat yra kinų diplomatų ir kitų darbuotojų rezidencija.

„Dėl greitos apsauginių ir policijos reakcijos teroristams nepavyko“ pasiekti kinų diplomatų, sakė A. A. Sheikhas.

„Baigėme operaciją, bet paieška tebevyksta, bandant susekti ir sugauti visus įtariamuosius“, – pridūrė jis.

A. A. Sheikhas nurodė, kad vienas iš užpuolikų turėjo mirtininko diržą. Pareigūnai bandys nustatyti užpuolikų tapatybes pagal pirštų antspaudus.

Pekinas, vienas iš artimiausių Islamabado sąjungininkų, pastaraisiais metais skyrė milijardus stambiam infrastruktūros projektui, kuriuo siekiama sujungti Kinijos vakarinę Sindziango provinciją su Arabijos jūros Gvadaro uostu Pakistane.

Tas projektas, Kinijos ir Pakistano ekonominis koridorius, yra viena didžiausių Pekino įgyvendinamos pasaulinės prekybos infrastruktūros programos „Viena juosta, vienas kelias“ dalių. Šia iniciatyva siekiama sujungti Afriką, Aziją ir Europą milžinišku jūrų uostų, geležinkelių, kelių ir pramoninių parkų tinklu. Projektas apima maždaug 65 šalis, kurioms tenka 60 proc. pasaulio gyventojų bei maždaug trečdalis pasaulio BVP.

Tačiau Pakistanui dalyvauti šiame projekte yra didžiulis iššūkis dėl silpnų institucijų, išsikerojusios korupcijos ir sukilėlių smurto teritorijose, kur turi būti įgyvendinama iniciatyva.

Nuo pat projekto įgyvendinimo pradžios sukilėliai nekart puldinėjo statybvietes ir kinų darbininkus.

Karačyje, didžiausiame Pakistano mieste ir finansų sostinėje, daugybę metų vyko politinės, religinės ir etninės kovos. Pastaraisiais metais saugumo pajėgų vykdoma kampanija padėjo sumažinti smurto išpuolių šiame mieste, tačiau pavienių atakų vis dar įvyksta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių