Quantcast

B. Nemcovo nužudymo byla: kaltais pripažinti visi įtariamieji

  • Teksto dydis:

Maskvos srities kariniame teisme 12 prisiekusiųjų kolegija ketvirtadienį pripažino visų penkių kaltinamųjų kaltę dėl opozicijos politiko Boriso Nemcovo nužudymo 2015 metų vasarį netoli Kremliaus, Maskvoje, tačiau nužudytojo šalininkai mano, kad tikrieji šio nužudymo organizatoriai išvengė teisingumo.

Penki čečėnai – Zauras Dadajevas, Anzoras Gubaševas, Šadidas Gubaševas, Temirlanas Eskerchanovas ir Chamzatas Bachajevas – pripažinti esą kalti dėl B.Nemcovo nužudymo, veikdami organizuotoje nusikalstamoje grupėje.

Buvęs premjero pavaduotojas ir vienas garsiausių prezidento Vladimiro Putino kritikų B. Nemcovas buvo nušautas prieš pat vidurnaktį 2015 metų vasario 27 dieną, kai su savo drauge – ukrainiete manekene – ėjo per Maskvos upės tiltą šalia Kremliaus. Ši begėdiška žmogžudystė sukrėtė Rusijos opoziciją.

Pasak Rusijos naujienų agentūrų, prisiekusieji pripažino Z.Dadajevą, buvusį Čečėnijos lyderio saugumo pajėgų pareigūną, kaltu dėl B.Nemcovo nužudymo. Kiti keturi kaltinamieji buvo pripažinti kaltais dėl dalyvavimo šioje žmogžudystėje.

Bausmes penkiems nuteistiesiems paskirs teisėjas.

B.Nemcovo šalininkai sako, kad tyrėjai taip ir neapklausė aukšto rango pareigūnų, tarpo kurių yra ir Kremliui ištikimas Ramzanas Kadyrovas, vadovaujantis neramiai Čečėnijos respublikai Šiaurės Kaukaze, ir net nesitaikė į tikruosius kaltininkus, užsakiusius žmogžudystę, kuri buvo įvykdyta budriai policijos saugomame judriame rajone.

Netrukus po žmogžudystės, kai buvo suimtas Z.Dadajevas, R.Kadyrovas jį gynė kaip „tikrą patriotą“.

Nužudyto Kremlių įnirtingai kritikavusio Boriso Nemcovo artimųjų advokatas ketvirtadienį atkakliai tvirtino, kad jį nužudyti įsakęs asmuo nebuvo patraukas atsakomybėn, nors penkių vykdytojų kaltė pripažinta teisme.

„Mes negalime sakyti, kad esame patenkinti nuosprendžiu, – sakė advokatas Vadimas Prochorovas. – Per dvejus metus, jie nesugebėjo rasti šios žmogžudystės organizatoriaus ir sumanytojo, – ryškiausios politinės žmogžudystės XXI amžiuje; tai visiškas fiasko“.

B.Nemcovo šeima prašė tyrėjų įvertinti R.Kadyrovą galimą dalyvavimą šiame nusikaltime ir apklausti Ruslaną Geremejevą, policijos dalinio, kuriame tarnavo Z.Dadajevas, vadą.

Policijos vadas buvo iškviestas į apklausą, tačiau joje nepasirodė. Praėjusiais metais tyrėjai teismui sakė, kad jie apsilankė R.Geremejevo namuose Čečėnijoje, tačiau „niekas neatidarė durų“.


Šiame straipsnyje: RusijaBorisas Nemcovasteismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių