Quantcast

Mirė vienas iš „Microsoft“ įkūrėjų milijardierius P. Allenas

  • Teksto dydis:

Milijardierius Paulas Allenas (Polas Alenas), 8-ame dešimtmetyje kartu su Billu Gatesu (Bilu Geitsu) įkūręs JAV programinės įrangos milžinę „Microsoft“, mirė pirmadienį būdamas 65 metų, pralaimėjęs vėliausią kovą su vėžiu, pranešė jo šeima.

„Mano brolis kiekvienu lygiu buvo ypatinga asmenybė. Dauguma pažinojo Paulą Alleną kaip technologą ir filantropą, bet mums jis buvo labai mylimas brolis ir dėdė, taip pat išskirtinis draugas“, – sakoma P. Alleno sesers Jody (Džodi) pranešime.

„Paulo šeimai ir draugams teko laimė patirti jo sąmojį, šilumą, jo dosnumą ir gilų rūpestį... Šiuo netekties ir sielvarto metu mums – ir daugybei kitų – esame itin dėkingi už pagalbą ir rūpinimąsi, jo demonstruotą kiekvieną dieną“, – pridūrė ji.

Dviem savaitėmis anksčiau P. Allenas viešai paskelbė, kad ne Hodžkino limfoma, kurią jam buvo pavykę nuslopinti prieš devynerius metus, atsinaujino. Ši neišgydoma vėžio atmaina paveikia kraujo baltuosius kūnelius.

P. Allenas valdė savo verslą ir labdaros projektus per įmonę „Vulcan Inc.“

Jis taip pat aktyviai bendradarbiavo su Alleno mokslo tyrimų institutu ir valdė JAV profesionaliojo sporto komandas – Siatlo amerikietiškojo futbolo klubą „Seahawks“ ir Portlando krepšinio klubą „Trail Blazers“. Jam tai pat priklausė dalis kito amerikietiškojo futbolo Didžiosios lygos klubo – Seatlo „Sounders“.

P. Allenas taip pat yra įkūręs bendrovę „Stratolaunch Systems“, pastačiusią didžiausią pasaulyje lėktuvą, turintį tapti didžiulių raketų leidimo skraidančia platforma. Šis projektas kai kurių ekspertų yra giriamas kaip atveriantis kelią į ateities kosmines keliones.

Orlaivio pirmasis demonstracinis skrydis turėtų įvykti jau ateinančiais metais.

„Visi mes, kam yra tekusi garbė dirbti su Paulu, šiandien jaučiame neperteikiamą netektį“, – sakoma panešime, paskelbtame „Vulcan“, kurią P. Allenas įkūrė 1983 metais pasitraukęs iš „Microsoft“.

„Jis pasižymėjo išskirtiniu intelektu ir aistra spręsti kai kurias sudėtingiausias pasaulio problemas – su įsitikinimu, kad kūrybinis mąstymas ir nauji požiūriai gali padaryti gilų ir ilgalaikį poveikį“, – pridūrė bendrovė.

Žurnalo „Forbes“ vertinimais, P. Alleno kapitalas yra apie 20,3 mlrd. JAV dolerių (17,5 mlrd. eurų).

„Microsoft“ paskelbė, kad P. Alleno „indėlis į mūsų bendrovę, pramonę ir bendruomenę yra nepakeičiamas“.

„Kaip vienas iš „Microsoft“ įkūrėjų jis savuoju ramiu ir atkakliu būdu kūrė stebuklingus produktus, patirtis ir institucijas. Tai darydamas jis keitė pasaulį“, – pridūrė įmonės generalinis direktorius Satya Nadella (Satja Nadela).

P. Allenas niekada nebuvo vedęs ir vaikų neturėjo.

B. Gateso bendraklasis

Kai buvo vienos Siatlo vidurinės mokyklos moksleivis, P. Allenas mokėsi toje pačioje klasėje kaip ir B. Gatesas. Vėliau, dirbdamas kompiuterių programuotoju, jis įtikino savo draugą mesti studijas Harvardo universitete ir įkurti „Microsoft“, 10-ame dešimtmetyje tapusią vertingiausia bendrove pasaulyje.

Sužinojęs apie buvusio kolegos mirtį B. Gatesas rašė, kad jo „širdis sudaužyta“, ir prisiminė P. Alleną kaip „viena seniausių ir brangiausių savo draugų“.

„Asmeniniai kompiuteriai be jo neegzistuotų“, – pridūrė B. Gatesas.

„Jis mėgdavo sakyti: „Jeigu esama potencialo daryti gera, tuomet turėtume tai daryti.“ Štai koks malonus jis buvo žmogus“, – rašo buvęs „Microsoft“ vadovas“

P. Allenas pasitraukė iš „Microsoft“ dėl sveikatos priežasčių, bet pasiliko įmonės akcijas, sudariusias jo kapitalo didžiąją dalį.

Kol B. Gatesas studijavo Harvarde, P. Allenas mokėsi Vašingtono universitete ir daug investavo į tyrimų projektus savo gimtajame Siatlo mieste.

2003 metais jis skyrė 100 mln. dolerių Alleno smegenų mokslo institutui įkurti.

Dar po dešimtmečio jis įkūrė Alleno dirbtinio intelekto institutą, turintį tirti naujųjų technologijų poveikį visuomenei, taip pat Alleno citologijos institutą, finansuojantį naujų terapijos metodų tyrimus.

Svarbus sporto veikėjas

Į sporto pasaulį P. Allenas įžengė 1988 metais, nusipirkęs „Trail Blazers“. Nuo tada ši komanda dukart pateko į Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) pirmenybių finalus.

„Paulas Allenas iš tikrųjų mynė naują taką – versle, filantropijoje ir sporte“, – sakė NBA komisaras Adamas Silveris (Adamas Silveris).

„Būdamas vienas ilgiausiai išsilaikiusių NBA savininkų Paulas atnešė atradimo pojūtį ir viziją sprendžiant visus lygos reikalus – didelius ir mažus“, – pridūrė jis.

P. Allenui taip pat priskiriami nuopelnai, kad Siatlas tapo svarbiu miestu Nacionalinės futbolo lygos (NFL) žemėlapyje.

„Paulas Allenas buvo varomoji jėga, palaikiusi NFL Ramiojo vandenyno pakrantės šiaurės vakaruose, – sakoma NFL komisaro Rogerio Goodello (Rodžerio Gudelo) pareiškime. – Jo vizija atvedė prie stadiono „CenturyLink“ statybų ir komandos, triskart žaidusios superfinaluose (ir) laimėjusios čempionatą per XLVIII superfinalą.“

Ji asmeninis labdaros fondas remia įvairius projektus: pradedant kovos su brakonieriavimu iniciatyvomis Afrikoje, baigiant klimato ir energetikos tyrimais, benamystės mažinimo, meno ir kultūros projektais.

Aktorius ir aplinkosaugos aktyvistas Leonardo DiCaprio (Leonardas DiKaprijas) gyrė P. Alleną kaip „aplinkos apsaugos tvirtą šalininką“.

„Jo palikimas toliau gyvuoja dėl neįtikėtino darbo, jo atlikto kaip filantropo ir investuotojo“, – pridūrė kino žvaigždė.

Internetinės prekybos milžinės „Amazon“, aerokosminių technologijų įmonės „Blue Origin“ ir dienraščio „The Washington Post“ savininkas Jeffas Bezosas (Džefas Bezosas) sakė, kad P. Alleno „aistra inovacijoms ir veržimasis į priekį įkvėpė daugybę. Jis nesiliovė iki pat galo.“

2011 metais išleistuose savo prisiminimuose „Idėjų žmogus“ (Idea Man) P. Allenas aprašė savo gana įtemptus santykius su B. Gatesus ankstyvosiomis „Microsoft“ dienomis.

P. Allenas rašė tikėjęsis, kad naujosios bendrovės akcijas jiedu pasidalys po lygiai, bet B. Gates reikalavo, kad jis turi valdyti 60 proc. įmonės, o vėliau pasididino šią dalį iki 64 procentų. Buvęs jo partneris tvirtino, kad B. Gatesas buvo užsimojęs jį „apiplėšti“.

Nuo paauglystės P. Allenas mėgo brazdinti gitara ir prisidėjo kuriant 2013 metais išleistą savo grupės „Underthinkers“ bliuzroko albumą. Jo recenzijoje, paskelbtoje žurnalo „Rolling Stone“, sakoma, kad P. Allen „įpynė į bliuzroko skambesį dūzgesio ir šiurkštumo“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
tuoj prasidės turto draskymas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių