Quantcast

Minske per opozicijos mitingą sulaikyta mažiausiai 100 dalyvių

  • Teksto dydis:

Minske per opozicijos šeštadienį mėgintą surengti nesankcionuotą mitingą „Valios diena“ policija sulaikė mažiausiai 100 aktyvistų, nurodė naujienų agentūros „Interfax“ šaltiniai.

Baltarusijos sostinės centre maždaug 700 demonstrantų, nepaisydami didelių policijos pajėgų, susirinko į valdžios uždraustą antivyriausybinį protestą, bet lazdomis ginkluoti policininkai blokavo protestuotojų judėjimą pagrindine Minsko gatve netoli Mokslų akademijos.

Kaip pranešama, į numatytą protesto vietą sugebėjo patekti tik nedaugelis demonstrantų ir žurnalistų.

Trys metropoliteno stotys tame rajone buvo uždarytos, o traukiniai per jas važiavo nestodami.

Apie 500 žmonių, kuriems nepavyko pasiekti planuotos mitingo vietos, išsirikiavo į koloną ir mėgino eiti Nepriklausomybės prospektu, skanduodami „Tegyvuoja Baltarusija!“ ir „Gėda!“. Tačiau kelią šiai kolonai greitai pastojo skydais prisidengusių riaušių milicijos OMON pareigūnų gretos, blokavusios visą prospektą.

Pareigūnai blokavo demonstrantų koloną iš abiejų jos pusių ir perspėjo panaudosiantys jėgą, jeigu protestuotojai neišsiskirstys.

Vėliau OMON pareigūnai ir šalia eitynių vietos sutelkta Vidaus reikalų ministerijos specialioji technika pasitraukė, bet iki to laiko, kaip nurodė kai kurie šaltiniai, buvo sulaikyta ne mažiaus kaip 100 žmonių.

Sumažėjusi kolona toliau judėjo Pergalės aikštės link, o milicija areštavo daugiau aktyvistų.

Be to, prieš prasidedant šiai akcijai OMON pareigūnai surengė reidą žmogaus teisių centro „Viasna“ biure. Šio centro duomenimis, per reidą buvo sulaikyti iš viso 57 žmonės. Viena iš areštuotųjų sakė, kad jiems kol kas nepateikti jokie kaltinimai.

Be to, pareigūnai sulaikė kelis Baltarusijos ir užsienio žurnalistus.

Naujienų agentūra „BelaPAN“ pranešė, kad buvo sulaikytas jos reporteris Zacharas Ščerbakovas ir du BBC reporterai.

Baltarusijos naujienų portalas tut.by paskelbė, kad buvo sulaikyti laikraščio „Komsomolskaja pravda“ žurnalistai Irina Kozlik, Darja Puteiko, Ana Rybčinskaja ir redaktorius Andrejus Levkovskis.

Be to, kaip nurodė tut.by, sulaikyti Rusijos fotožurnalistas Antonas Karlineris, Baltarusijos laikraščio „Naša niva“ reporteriai Irina Arachovskaja ir Artiomas Garbacevičius, televizijos „Belsat TV“ žurnalistės Ana Bodjako ir Aleksandra Borozenko.

Tut.by žurnalistai Jelena Byčkova ir Ivanas Jarivanovičius buvo sulaikyti Gomelyje, o žurnalistas Artiomas Šraibmanas – Minske.

Pranešta, kad protestuose Breste ir Gardine taip pat dalyvavo šimtai žmonių.

Pastaruosius du mėnesius Baltarusijoje vyko neįprastai pastovūs protestai prieš prezidentą Aleksandrą Lukašenką, šią buvusią sovietinę respubliką valdantį nuo 1994 metų. Valdžia, toleravusi pradinius protestus, ėmėsi griežtų priemonių. A.Lukašenka šią savaitę užsiminė, kad kažkokia užsienio remiamų agitatorių „penktoji kolona“ bando jį nuversti.

Šiemetiniai protestai iš pradžių vyko pirmiausia dėl prieštaringai vertinam o „veltėdžių“ mokesči o, kurį turi mokėti mažiau kaip šešis mėnesius per metus dirbantys žmonės, tačiau vėliau virto bendru nepasitenkinimu dėl A.Lukašenkos valdymo.


Šiame straipsnyje: MinskasprotestasBaltarusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Rolka

Rolka portretas
Pats tu euronacis SAMINIDEG

Sanimideg

Sanimideg portretas
Visi sulaikiti protestuotojai yra Euronaciai. visus is kart i Sibira i darbo stovikla!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių