Quantcast

Malaizijoje nužudyto Kim Jong Namo palaikus saugojo ginkluota apsauga

  • Teksto dydis:

Kvala Lumpūre ginkluoti apsauginiai antradienį saugojo ligoninės lavoninę, kur laikomi Šiaurės Korėjos lyderio netikro brolio Kim Jong Namo (Kim Čen Namo) palaikai, nes jų atsiimti galimai atvyko velionio sūnus.

Keturių nepažymėtų automobilių kortežas atvyko į ligoninės kompleksą ankstyvosiomis ryto valandomis, o jo teritoriją saugojo apie 30 Malaizijos specialiųjų pajėgų narių; vėliau jie visi išvyko.

Baltas policijos furgonas buvo pastebėtas išvykstantis 4 val. vietos (pirmadienį, 22 val. Lietuvos) laiku, nurodė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Praėjusį pirmadienį Kvala Lumpūro oro uoste nužudyto Kim Jong Namo palaikai tapo Pchenjano ir Malaizijos diplomatinio ginčo priežastimi, nes Šiaurės Korėja reikalavo juos grąžinti bei prieštaravo, kad būtų atliktas skrodimas.

Tačiau Malaizija šį prašymą atmetė motyvuodama tuo, kad palaikai privalo likti morge, kol jų atpažinti atvyks velionio šeimos narys, pateikęs DNR mėginį.

Kaip pranešė vietos žiniasklaida ir žvalgybos šaltiniai, pirmadienio vakarą iš Makao į Kvala Lumpūrą turėjo atvykti Kim Jong Namo sūnus Kim Han Solas, tačiau AFP dar negali patvirtinti, ar jis iš tiesų ten buvo.

Pchenjano atstovas Kvala Lumpūre pirmadienį nesutiko su prašymu pateikti DNR mėginį ir pavadino jį „absurdišku“. Be to, jis tvirtino, kad ambasada turi teisę atgauti diplomatinio paso savininko kūną.

Ambasadorius Kang Cholas (Kang Čolas) taip pat išpeikė policijos vykdomą nužudymo tyrimą ir tvirtino, jog jis yra politiškai motyvuotas, o Malaizija nuo pat pradžių susimokė su Pietų Korėja, kad būtų pakenkta Šiaurės Korėjos reputacijai.

Tuo tarpu Malaizijos užsienio reikalų ministras Anifah Amanas (Anifa Amanas) sakė, kad „giliai žeidžiantys“ kaltinimai yra paremti „iliuzijomis, melais ir pusiau tiesa“.

Malaizija anksčiau atšaukė savo ambasadorių Pchenjane ir iškvietė Kang Cholą į užsienio reikalų ministeriją pasiaiškinti.

Kim Jong Uno netikras brolis Kim Jong Namas buvo užpultas pirmadienį, kai Kvala Lumpūro tarptautinio oro uosto terminale laukė savo skrydžio į Makao.

Kaip buvo matyti iš nutekinto stebėjimo kameros įrašo, jį užpuolė dvi moterys, o jam ant veido buvo papurkšta nuodingo skysčio, nurodė policija.

Vėliau jį ištiko priepuolis. Vyriškis mirė pakeliui į ligoninę, o kitą dieną paaiškėjo, kad tai – netikras Šiaurės Korėjos lyderis.

Malaizijos pareigūnai prisidėjus prie nužudymo įtaria penkis šiaurės korėjiečius. Keturi iš jų paspruko iš Malaizijos nusikaltimo dieną ir veikiausiai sugrįžo į Pchenjaną.

Pareigūnai taip pat sulaikė ir 28 metų vietnamietę, 25-erių indonezietę bei jos vaikiną, Malaizijos pilietį.

Tuo tarpu Seulas teigia, kad užpuolimą suorganizavo Pchenjanas, motyvuodami šalies lyderio „nuolatiniu įsaku“ nužudyti jo režimą kritikavusį vyresnįjį brolį ir nepavykusį pasikėsinimą 2012-aisiais.

Kim Jong Namas anksčiau buvo laikomas potencialiu pretendentu perimti valdžią Šiaurės Korėjoje iš savo velionio tėvo Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro).

Tačiau 2011-aisiais po Kim Jong Ilo mirties šalies lyderio postas teko jo sūnui iš trečios santuokos Kim Jong Unui.

Dabartinis Šiaurės Korėjos lyderis stengiasi sustiprinti savo valdžią augant tarptautiniam spaudimui dėl jo šalies branduolinės ir raketų programų, be to, nuolat pranešama apie ten vykdomus valymus ir egzekucijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių