Quantcast

Madagaskare per maro protrūkį mirė 94 žmonės

  • Teksto dydis:

Madagaskare maro protrūkio aukų skaičius išaugo iki 94, taip pat užfiksuota daugiau kaip 1,1 tūkst. įtariamų užsikrėtimo šia pavojinga liga atvejų, penktadienį paskelbė Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO).

Anksčiau šios neturtingos Indijos vandenyno salos valstybės pareigūnai buvo paskelbę apie 75 maro aukas ir 805 galimai užsikrėtusius pacientus.

PSO Afrikos regiono biuro direktorius Ibrahima Soce Fallis (Ibrahima Sosė Falis) žurnalistams Ženevoje sakė, kad iš 1 153 įtariamų užsikrėtimo atvejų 300 buvo patvirtinti laboratorijoje.

Pasak jo, PSP pasiuntė į Madagaskarą 1,3 mln. antibiotikų dozių. Šio vaistų kiekio pakaktų 5 000 pacientų ir apsaugoti dar 100 tūkst. žmonių, galėjusių turėti kontaktą su užkratu.

„Dabartinė protrūkio fazė labai aktyvi. Prognozuojama, kad bus daugiau užsikrėtusiųjų, – pridūrė I. S. Fallis. – Turime išlikti budrūs.“

Nuo 1980 metų maro protrūkių Madagaskare įvykdavo beveik kasmet. Paprastai ši liga pasireikšdavo nuo rugsėjo iki balandžio.

Dabartinis protrūkis neįprastas, nes apėmė urbanizuotas teritorijas, ypač sostinę Antananaryvą. Dėl to didėja ligos pernašos ir gyventojų panikos tikimybė.

Maro bakterijos vystosi žiurkių organizme, o žmonėms jas paprastai perneša blusos.

Pavojingiausia šios ligos forma yra plaučių maras, plintantis kosint ore pasklindančiais lašeliais. Plaučių maru užsikrėtęs žmogus gali mirti per tris paras.

Madagaskare dauguma mirusiųjų per dabartinį protrūkį buvo užsikrėtę plaučių maru. Vadinamasis buboninis maras yra mažiau pavojingas.


Šiame straipsnyje: madagaskarasmarasmirė žmonės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių