Quantcast

Londonas: galutinė atsakomybė už Skripalių apnuodijimą tenka V. Putinui

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos saugumo ministras Benas Wallace'as (Benas Volesas) ketvirtadienį pareiškė, kad Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui tenka „galutinė atsakomybė“ už Jungtinėje Karalystėje kovą įvykdytą ataką prieš buvusį rusų dvigubą agentą panaudojant kovinę nervus paralyžiuojančią medžiagą „Novičiok“.

Londonas trečiadienį apkaltino du Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU narius panaudojus „Novichok“ per šių metų kovą Anglijos pietiniame Solsberio mieste įvykdytą pasikėsinimą nužudyti buvusį tos pačios tarnybos pulkininką Sergejų Skripalį ir jo dukterį Juliją.

Per interviu nacionalinio transliuotojo BBC radijui paklaustas, ar V. Putinas už tai atsakingas, B. Wallace'as atsakė: „Galutinė (atsakomybė) tenka jam, nes jis yra Rusijos Federacijos prezidentas ir jo vyriausybė kontroliuoja, finansuoja ir vadovauja karinei žvalgybai, GRU, per savo Gynybos ministeriją.“

Kovo 4 dieną buvęs GRU pulkininkas S.Skripalis ir jo duktė Julija buvo rasti be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro Solsberio mieste. Nustatyta, kad jie buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, Šaltojo karo metais sukurta Sovietų Sąjungoje.

Britų pareigūnai dėl Skripalių apnuodijimo jau anksčiau kaltino Rusijos vyriausybę, tačiau Maskva šiuos kaltinimus įnirtingai neigia.

Trečiadienį britų premjerė Theresa May (Tereza Mei) kalbėdama parlamente pranešė, kad kovo 4 dienos išpuolį surengė du Rusijos karinės žvalgybos tarnybos pareigūnai. Policija juos identifikavo kaip Aleksandą Petrovą ir Ruslaną Boširovą, nors pripažino, kad šie vardai gali būti netikri.

A. Petrovui ir R. Baširovui pareikšti kaltinimai dėl sąmokslo nužudyti, pasikėsinimo nužudyti ir nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ panaudojimo.

„GRU yra labai disciplinuota organizacija, su gerai sudaryta vadovavimo grandine“, – kalbėjo premjerė parlamente.

„Taigi, tai aiškiai nėra atsitiktinė operacija. Ji taip pat buvo beveik neabejotinai patvirtinta ne vien GRU, (bet ir) aukščiausiu Rusijos valstybės lygiu“, – pridūrė ji.

Saugumo ministras šią poziciją patvirtino.

„Nemanau, kad kas nors kada nors galėtų pasakyti, kad ponas Putinas nekontroliuoja savo valstybės... Ir GRU neabejotinai neveikia savo nuožiūra, – ketvirtadienį BBC sakė B. Wallece'as. – Jai yra vadovaujama; ji susijusi tiek su Rusijos generalinio štabo aukšto rango nariai, tiek su gynybos ministru, ir per tai – su Kremliumi bei prezidento biuru.“

Britanija ir jos sąjungininkai dėl šio incidento anksčiau išsiuntė dešimtis Rusijos diplomatų, o Maskva atsakė analogiškomis priemonėmis. Jungtinės Valstijos dėl „Novičiok“ panaudojimo Rusijai paskelbė naujų sankcijų.

Skripaliai per pasikėsinimą liko gyvi, bet netikrą kvepalų buteliuką, kuriame buvo „Novičiok“ likučių, po kelių savaičių buvo rado vienas vyras, gyvenantis netoli Solsberio esančiame Eimsberio miestelyje. Numanomus kvepalus jis atidavė savo draugei Dawn Sturgess (Don Sterdžes); ši jais pasipurškusi apsinuodijo ir mirė.

Britų prokurorai trečiadienį sakė turintys pakankamai įrodymų, kad apkaltintų A. Petrovą ir R. Boširovą sąmokslu nužudyti S. Skripalį, pasikėsinimu nužudyti ir uždrausto cheminio ginklo panaudojimu.

Prokurorai sakė nepateiksiantys Maskvai oficialaus ekstradicijos prašymo, nes Rusija savo piliečių kitoms šalims neišduoda. Vis dėlto Londonas užsitikrino, kad būtų paskelbtas minimų dviejų rusų Europos arešto orderis.

Rusija: Britanijos kaltinimai – nepriimtini

Maskva ketvirtadienį pareiškė, kad Didžiosios Britanijos kaltinimai, jog Kremliui tenka galutinė atsakomybė už buvusio šnipo apnuodijimą Anglijoje panaudojant nervus paralyžiuojančią medžiagą, yra „nepriimtini“.

„Bet kokie kaltinimai Rusijos lyderių atžvilgiu mums yra nepriimtini“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Rusija jau ilgą laiką kategoriškai neigia kaip nors prisidėjusi prie išpuolio prieš Sergejų Skripalį ir jo dukterį Juliją Solsberio mieste ir tikina esanti pasirengusi bendradarbiauti atliekant bet kokį tyrimą.

„Nei Rusijos vadovai, nei žemesnio rango pareigūnai, nei kurie nors oficialūs atstovai neturi nieko bendra su įvykiais Solsberyje“, – pareiškė D. Peskovas.

Tuo tarpu Londonas teigia, kad atsakomybė už incidentą tenka Rusijos valdžiai, įskaitant prezidentą Vladimirą Putiną.

Trečiadienį britų premjerė Theresa May (Tereza Mei) pareiškė, kad cheminę ataką įvykdė du Rusijos šnipai, pristatyti kaip Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas.

„Tam, kad turėtumėme pagrindo patvirtinti jų tapatybes, su mumis turi susisiekti Britanijos atstovai. Pareiškimai parlamente nėra ir negali būti traktuojami kaip užklausa“, – sakė D. Peskovas.

Skripalių giminaitė nori duoti parodymus

Sergejaus ir Julijos Skripalių giminaitė Viktorija sako norinti vykti į Angliją ne tik tam, kad aplankytų savo dėdę ir pusseserę, bet kad duotų parodymus britų policijai.

„Kai pirmą kartą pateikiau dokumentus vizai britų konsulate, manęs paklausė, ko tikiuosi iš šio vizito. Aš atsakiau, kad, pirmiausia, noriu aplankyti savo gimines, o antra – noriu užeiti į Skotland Jardą ir duoti savo parodymus, savo paaiškinimus ir gauti iš jų kokį nors atsakymą“, – per spaudos konferenciją Maskvoje sakė V. Skripal.

Ji priminė, kad per visą tą laiką britų policija nė karto nebuvo susisiekusi su Skripalių giminėmis Rusijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

šunys loja karavanas eina.....

šunys loja karavanas eina..... portretas
Kur įrodymai.....tik teiginiai......

???

??? portretas
Kodėl ne Londonui? JUk tai jjų žaidimas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių