Quantcast

Lietuvos kariuomenės sraigtasparnis tęsia gesinimo darbus Latvijoje

  • Teksto dydis:

Trečiadienio vakarą į Latviją gesinti miško ir durpyno gaisro išvykęs Lietuvos kariuomenės sraigtasparnis ketvirtadienį tęsia pagalbos darbus.

Pagal poreikį, parama Latvijai bus tęsiama ir artimiausiomis dienomis, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Sraigtasparnis Mi-8 su įgula ir gaisrų gesinimo sistema Latvijoje dirbo iki vidurnakčio, vėliau įgula buvo grįžusi į Šiaulių Aviacijos bazę poilsiui ir techniniam aptarnavimui, o nuo ketvirtadienio ryto vėl tęsia paramą Latvijoje.

Taupant laiką ir resursus, Latvijos karinės oro pajėgos skiria kurą Lietuvos sraigtasparniui, todėl Lietuvos orlaivio įgulai nėra būtinybės grįžti pildyti kuro į Lietuvą.

Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8 yra aprūpintas „Bambi Bucket“ tipo vandens paėmimo įranga, kuria vienu kartu galima pasemti daugiau nei 2,5 tūkst. litrų vandens.

Gaisras Valdgalės apylinkėse Talsų savivaldybėje yra apėmęs maždaug 100 hektarų plotą.

Jau dvi dienas su gaisru kovojantiems Latvijos ugniagesiams talkina du Latvijos kariuomenės sraigtasparniai, vietos verslas, miškininkai.

Dėl miško gaisro dūmų evakuota 70 netoliese esančio Stikli kaimo gyventojų.

Latvijos nacionalinė naujienų agentūra praneša, kad su liepsnomis kovoja 50 ugniagesių ir gelbėtojų, naktį vienas ugniagesys nukentėjo ir buvo išgabentas į ligoninę.

Ugniagesiai tramdo milžinišką gaisrą

Vakarų Latvijoje ketvirtadienį jau antra diena gesinamas didelis miško ir durpyno gaisras Talsų regiono Valdgalės apygardoje.

Keliose vietose gaisro plitimas jau apribotas, tačiau kitur ugnis plinta toliau, pranešė Valstybinė ugniagesių gelbėtojų tarnyba (VUGT).

Trečiadienį vakare gesinant gaisrą nukentėjo vienas VUGT darbuotojas, jis gydomas ligoninėje. Bendrai pagalbos į medikus kreipėsi penki ugniagesiai, keturiems iš jų pagalba buvo suteikta įvykio vietoje.

Kaip sakė VUGT atstovė, naktį kartas nuo karto degimas vykdavo atvira liepsna. Gaisro perimetru dislokuota VUGT technika, kad ugnis neplistų toliau.

Gaisrą gesina daugiau kaip 50 ugniagesių, iš oro situacija stebima naudojantis pasieniečių sraigtasparniu.

VUGT paragino gyventojus nesiartinti prie vietų, kur sklinda dūmai, neplanuoti grybavimo ir uogavimo aplinkiniuose miškuose, o jei dūmai jaučiami prie namų, užsidaryti langus ir duris.

Pasiruošę padėti ir Švedijai

Lietuva, reaguodama į Europos Sąjungos valstybėms skirtą Švedijos Vyriausybės prašymą suteikti pagalbą gesinant šalyje siaučiančius miškų gaisrus, yra pasirengusi skirti Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnį Mi-8 su įgula, taip pat, esant poreikiui į pagalbą Švedijai galėtų būti siunčiamas ir orlaivis C-27J „Spartan“. Tik sulaukus iš Švedijos teigiamo patvirtinimo dėl siūlomų pajėgumų poreikio ir suderinus kitas pagalbos teikimo detales, Lietuvos sraigtasparnis Mi-8 su specialia gaisro gesinimo įranga jau artimiausiu metu galėtų prisijungti prie Švedijoje gaisrus gesinančių pajėgumų.

Miškų gaisrai Švedijoje kyla nuo vasaros pradžios, tačiau pastaruoju metu, atsiradus naujiems gaisrų židiniams, padėtis itin pablogėjo. Miškų gaisrai Švedijoje plinta dėl kritulių trūkumo.

Dėl pagalbos teikimo tiek Latvijai, tiek Švedijai, Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų atstovai informuoja, kad Lietuvoje budėjimo funkcijas toliau užtikrins kariuomenės sraigtasparniai AS365N3+ „Dauphin“. Šie sraigtasparniai taip pat skirti atlikti paieškos, gelbėjimo, evakuacijos ir gaisrų gesinimo darbus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

uz draugyste

uz draugyste portretas
valio vvalio valio!!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių