Quantcast

Krymas gedi žudynių Kerčės profesinėje mokykloje aukų

  • Teksto dydis:

Rusijos aneksuotame Kryme penktadienį surengta ceremonija pagerbti 20 žmonių, šią savaitę žuvusių per profesinėje mokykloje surengtas žudynes, pramintas „Rusijos Kolumbainu“.

Tai daugiausiai gyvybių nusinešusios tokio pobūdžio žudynės per šalies istoriją.

Trečiadienį Kerčės miesto technikume šios mokyklos auklėtinis 18-metis Vladislavas Rosliakovas detonavo sprogstamąjį užtaisą ir pradėjo pliekti į žmones iš 12-o kalibro pompinio šautuvo, o vėliau nusižudė.

Per išpuolį dar daugiau kaip 40 žmonių buvo sužeisti.

„Nenorime kalbėti, norime raudoti. Krymo istorija bus padalyta: iki spalio 17-osios ir po jos“, – sakė Rusijos 2014 metais aneksuoto Ukrainai priklausančio Krymo lyderis Sergejus Aksionovas, kreipdamasis į šimtus žmonių, susirinkusių Kerčės centrinėje aikštėje. 

„Turime būti stiprūs, turime būti drąsūs“, – kalbėjo jis.

Miesto Lenino aikštėje priešais bolševikų lyderio paminklą buvo išrikiuoti raudonu audiniu uždengti stalai, o ant kiekvieno iš jų buvo pastatyta po žuvusiojo nuotrauką. 

S. Aksionovas per ceremoniją prie kiekvienos aukos karsto padėjo po raudoną rožę. Vėliau penktadienį visi žuvusieji atguls amžinojo poilsio naujosiose miesto kapinėse. 

Šimtai profesinės mokyklos, kur įvyko šaudynės, moksleivių susirinko į aukų pagerbimo ceremoniją aikštėje. Tarp jų buvo ir per išpuolį sužeista mergina, sėdėjusi neįgaliojo vežimėlyje.

Krymo rytuose esančioje Kerčėje, turinčioje maždaug 150 tūkst. gyventojų, buvo imtasi papildomų saugumo priemonių. Saugumas buvo sugriežtintas ir prie naujo, šiemet atidaryto 19 km ilgio Kerčės tilto, sujungusio Krymo pusiasalį su Rusija. Buvo uždaryti visi pagrindiniai keliai.

Rusijos sveikatos apsaugos ministrė Veronika Skvorcova nurodė, kad dalis žmonių, sužeistų per trečiadienio išpuolį, tebėra sunkios būklės.

Šeši nukentėjusieji buvo perkelti į Rusijos sostinę tolesniam gydymui, pranešė Maskvos meras Sergejus Sobianinas.

Žudikas kentė patyčias?

Ketvirtadienį mergina, tvirtinanti, jog anksčiau draugavo su V. Rosliakovu, Rusijos žiniasklaidai sakė, kad jis kalbėjo apie kerštą už patyčias. 

„Jis sakė praradęs pasitikėjimą žmonėmis, kai bendramoksliai ėmė jį žeminti už tai, kad jis kitoks nei visi“, – Kremliaus finansuojamai televizijai RT sakė 15-metė Zlata.

„Vladislavas nuolat pasakojo man apie konfliktus su aplinkiniais“, – sakė ji ir pridūrė, kad V. Rosliakovas dėl to nebenorėjo gyventi.

Tuo tarpu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad šaudynės Kerčėje yra „globalizacijos rezultatas“ ir amerikietiškos tendencijos tąsa.

Kelios žiniasklaidos priemonės palygino šį išpuolį su 1999 metais JAV Kolorado valstijos Kolumbaino mieste vienoje  vidurinėje mokykloje surengtomis šaudynėmis, per kurias žuvo 13 žmonių.

Jos aprašė kelias internete rastas V. Rosliakovo nuotraukas, kuriose jis matomas dėvintis marškinėlius, panašius į tuos, kokis vilkėjo Ericas Harrisas (Erikas Harisas) – vienas iš Kolumbaino žudikų.

Tyrėjai šiuo metu mėgina nustatyti V. Rosliakovo motyvą, taip pat išsiaiškinti, ar jis veikė vienas. 

Kaip rašo Rusijos laikraštis „Kommersant“, vaikinas augo gana nepasiturinčioje šeimoje, jo tėvas – neįgalus, o motina - Jehovos liudytoja (ši krikščioniška organizacija Rusijoje laikoma ekstremistine ir yra uždrausta). 

Rusijos televizija pranešė, kad moteris dirba sanitare vienoje iš ligoninių, kur gydomi per išpuolį nukentėję žmonės.  

Naujienų agentūros „RIA Novosti“ žiniomis, saugumo pajėgos po žudynių surengė reidą Rosliakovų šeimos namuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Va dėl ko "prekyba ginklais TURI BŪT laisva!" (kad niekas saugiu būt negalėtų).

???

??? portretas
O mes, - (T.Y. valdžia) bent pareiškėme užuojautą?

Pilietis

Pilietis portretas
Patyčios priveda prie tokių veiksmų ,manau kiekvienam ir visur grese tokie atsiskaitymai už patyčias.Turėtu būti neramus tie kurie tyčiojasi iš kito.Manau Lietuvoje turėtų pamastyti tie, kurie tyčiojasi iš kitų.Lietuva nevišimtis, tokių pasekmių gali būti,nes patyčių Lietuvoje yra.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių