Quantcast

Katalonijos rinkimų kampaniją sukrėtė ispano nužudymas

  • Teksto dydis:

Katalonijos rinkimų kampaniją sukrėtė vieno vyro, segėjusio Ispanijos vėliavos spalvų petnešas, nužudymas; kaltininkas – vienas kraštutinių kairiųjų šalininkas, anksčiau kalėjęs dėl policininko užpuolimo.

Šis išpuolis įvyko tebeverdant aistroms dėl Katalonijos siekio paskelbti nepriklausomybę nuo Ispanijos. Daugybė vieningos Ispanijos šalininkų skundžiasi, kad tapo separatistines idėjas palaikančių asmenų „neapykantos kampanijos“ taikiniu.

Tuo tarpu kai kurie separatistai tvirtina, kad juos puola jų oponentai.

55 metų Victoras Lainezas (Viktoras Lainesas) mirė antradienį, praėjus keturioms dienoms po to, kai šalia baro prie Katalonijos esančio šiaurės rytinio Aragonos regiono sostinėje Saragosoje, jam per galvą metaline lazda trenkė užpuolikas.

V. Lainezas, kuris lemtingą vakarą segėjo raudonos ir geltonos spalvų petnešas, įsivėlė į konfliktą su įtariamu užpuoliku Rodrigo Lanza (Rodrigu Lansa) ir dar trimis žmonėmis, pranešė policijos atstovas.

Liudininkai vietos žiniasklaidai sakė, kad R. Lanza ir dar trys žmonės ėmė šaukti ant V. Lainezo ir vadino jį „facha“ (fašistu) dėl jo petnešų.

Kai V. Lainezas išėjo iš to baro, 33 metų R. Lanza jį pasivijo, iš nugaros trenkė jam metaline lazda ir paspruko. Pasak vietos žiniasklaidos, nukentėjusysis prarado sąmonę.

Kiek vėliau kraštutinių dešiniųjų partija „Falange“ nurodė, kad katalonas V. Lainezas buvo jos šalininkas. Ta partija buvo populiari, kai Ispanijai vadovavo diktatorius Francisco Franco (Fransiskas Frankas).

Vyriškis mirė likus vos kelioms dienoms iki regioninių Katalonijos rinkimų. Gruodžio 21-osios balsavimas rengiamas Ispanijai išgyvenant didžiausią pastarųjų dešimtmečių politinę krizę, kilusią Katalonijos parlamentui po uždrausto referendumo paskelbus regiono nepriklausomybę.

Ispanijos parlamentaras, kraštutinių kairiųjų pažiūrų nepriklausomybės idėją palaikančios partijos ERC narys Gabrielis Rufianas (Gabrielis Rufijanas) sakė, kad šis nužudymas „netoleruotinas“. Pasak jo, žmonėms turėtų būti leidžiama turėti savo nuomonę.

Vidaus reikalų ministras Juanas Ignacio Zoido (Chuanaas Ignasijus Soidas) iš konservatyvios Populiariosios partijos sakė: „Noriu gyventi šalyje, kur niekas nebus įžeistas ar užpultas už vėliavos (spalvų) dėvėjimą.“

Antradienį teismas nusprendė, kad nužudymu įtariamas R. Lanza privalo likti areštinėje be teisės būti paleistam už užstatą.

R. Lanza atliko penkerių metų laisvės atėmimo bausmę už tai, kad 2006 metais sviedė akmenį į Barselonos policininką, kuris bandė iškeldinti jį ir dar kelis asmenis iš apleisto pastato, kuriame jie gyveno.

Tas policininkas patyrė nugaros sužeidimų ir liko paralyžiuotas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių