Quantcast

Kalifornijoje toliau siaučia stipraus vėjo genami miškų gaisrai

  • Teksto dydis:

Pietų Kalifornijoje toliau siaučia miškų gaisrai, kurie, nesikeičiant pavojingoms oro sąlygoms, kelia pavojų tūkstančiams namų.

Penktas didžiausias per valstijos istoriją gaisras siaubia pakrantės kalnų šlaitus. Dėl stiprių, itin sausų vadinamųjų Santa Anos vėjų, kurie pučia žemyn šlaitais, ir didžiulės sausros „raudonojo“ lygio gaisrų pavojus, planuotas atšaukti pirmadienį po pietų, buvo paliktas galioti.

„Sausiau nelabai būna“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Nacionalinė meteorologijos tarnyba, kuri nurodė, kad daugiau kaip 80 stebėjimo postų regione po pietų užregistravo vos 1–9 proc. santykinį oro drėgnumą.

Pirmadienį prieškalnių miesteliuose netoli Santa Barbaros pelenai krito tarsi sniegas, o dėl tirštų dūmų gyventojams buvo sunku kvėpuoti. Vėjų genami gaisrai regione siaučia savaitę.

Dėl aitrių dūmų išvykti rengėsi net tie gyventojai, kuriems nebuvo liepta evakuotis. Jie baiminasi, kad vėl gali būti uždarytas svarbus pakrantės kelias, kuriame eismas praėjusią savaitę buvo ne kartą draudžiamas.

Pareigūnai išdalijo kaukes tiems, kas pasiliko Montesito bendruomenėje maždaug 120 km į šiaurės vakarus nuo Los Andželo. Šioje pasiturinčiųjų bendruomenėje gyvena tokios žvaigždės kaip Oprah Winfrey (Opra Vinfri), Jeffas Bridgesas (Džefas Bridžesas) ir Drew Barrymore (Dru Barimor).

Aktorius Robas Lowe'as (Robas Louvas) sekmadienį su kauke internetu tiesiogiai transliavo savo šeimos išvykimą iš dūmuose paskendusių namų.

„Meldžiuosi už žmones mano rajone, – savo sekėjams socialiniame tinkle „Instagram“ parašė jis. – Tikiuosi, visi saugiai išvyks kaip ir mes, ir ačiū už maldas ... Ir sėkmės ugniagesiams – mums jūsų reikia!“

Pokalbių laidos vedėja Ellen DeGeneres (Elen Dedženers) tviteryje parašė, kad kaimynai padeda vieni kitiems ir savo augintiniams išvykti į saugias vietas.

„Labai dėkoju ugniagesių departamentui ir šerifams. Ačiū jums visiems“, – pridūrė ji.

Gaisras, pavadintas „Thomas“, jau sunaikino 683 namus, sakė pareigūnai. Jis išdegino 937 kv. km sausų krūmynų bei miškų ir iš dalies buvo suvaldytas.

Kalifornijos universiteto Santa Barbaroje, iki sausio atidėjusio egzaminų sesiją, oro kokybės ekspertė dr. Helene Gardner (Helen Gardner) sakė namuose stebėjusi, kaip pelenai krito „tarsi smulkus sniegas“. Pasak jos, aplinkos mokslų studentus sužavėjo faktas, kad egzaminai atidėti dėl priežasties, tiesiogiai susijusios su jų studijų sritimi.

H. Gardner paragino rimtai vertinti perspėjimus dėl oro kokybės, nes ore esančios dalelės gali nusėsti plaučiuose ir sutrikdyti kvėpavimą.

Pasak jos, oro tarša dėl šio gaisro gali beveik prilygti taršai, fiksuojamai netoli anglis deginančių gamyklų Kinijoje, ir yra labai pavojinga intensyviai dirbantiems žmonėms.

„Kai pro savo langą pamatau dviračiu važiuojantį žmogų, pagalvoju: „Ne, ne, ne, nulipk nuo savo dviračio ir eik!“ – sakė ji.

Santa Anos vėjai jau seniai prisideda prie pražūtingiausių regiono gaisrų. Jie pučia iš žemyno į Ramųjį vandenyną, o jų greitis labai padidėja oro srautams tekant pro kalnų perėjas ir kanjonus.

Nacionalinė meteorologijos tarnyba nurodė, kad jei ilgalaikės prognozės pasitvirtins, sausi vėjau pūs 13 dienų iš eilės, iki penktadienio popietės. Nuo 1948 metų yra buvę tik 17 ilgesnių tokių laikotarpių, įskaitant rekordines 24 dienas nuo 1953 metų gruodžio iki 1954 metų sausio.

Didelis gaisrų pavojus tikriausiai išliks iki sausio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vadakste

Vadakste portretas
Kad ne vien miskai dega , bet ir namai . Jau 200 tukst. zmoniu evakuota is pavojingu zonu. Nejaugi Kallifornijoje truksta zmoniu , technikos kurie padetu gesinti . O kur Amerikos armija , ar tik karuose moka pasireiksti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių