Quantcast

Kalifornijoje nusiaubusio gaisro aukų gali padaugėti iki 40

  • Teksto dydis:

Gaisrininkai Kalifornijoje visą naktį iš šeštadienio į sekmadienį tikrino per reivo vakarėlį kilusį gaisrą nuniokoto buvusio sandėlio pastato griuvėsius, o pareigūnai tvirtina, kad žuvusiųjų skaičius gali išaugti iki 40.

Per penktadienio vakarą Ouklande prie San Fransisko kilusį gaisrą dingusiųjų artimieji toliau neramiai laukia naujienų. Kol kas pranešta apie devynis žuvusiuosius.

Palaikiame dviejų aukštų buvusiame sandėlių pastate dirbo ir gyveno menininkai, nors neturėjo tam leidimų, teigia pareigūnai. Leidimas nebuvo gautas ir elektroninės muzikos vakarėliui, kurio metu įsiplieskė gaisras. Gaisro priežastis dar nežinoma.

Pasak ugniagesių, pastate veikiausiai nebuvo veikiančių dūmų jutiklių, taip pat nebuvo įrengta priešgaisrinė purkštuvų sistema.

Gaisras tęsėsi ne vieną valandą, per stogą veržėsi oranžinės liepsnos, o padangėje pakibo tamsių dūmų debesis. Įgriuvo pastato stogas; antrąjį pastato aukštą su pirmuoju jungė tik improvizuoti laiptai iš sukaltų medinių padėklų.

Ugniagesiai gelbėtojai turėjo pasitraukti iš pastato, kai netvirtas statinys ir kai kurios sienos ėmė judėti.

Alamedos apygardos šerifo biuro seržantas Ray Kelly (Rėjus Keli) spaudos konferencijoje šeštadienio vakare teigė, kad apie dvi dešimtis dingusiais laikytų žmonių surasta.

Tačiau dar mažiausiai dvi dešimtys tebėra dingę, sakė jis.

„Nežinome, kokiame šio proceso etape esame, nes nežinome, kiek žuvusių žmonių yra pastato viduje“, – teigė R.Kelly.

Vienas savo vardo nepanoręs atskleisti šio biuro pareigūnas sekmadienio rytą tvirtino, kad žuvusiųjų skaičius gali išaugti iki 40 ar net daugiau.

Pasak Ouklando ugniagesių vadės Teresos Deloach-Reed (Terezos Delouč-Rid), gaisras įsiplieskė penktadienį apie 23 val. 30 min. vietos (šeštadienį 9 val. 30 min. Lietuvos) laiku. Pareigūnė aiškino, kad dauguma aukų, kaip manoma, žuvo dviaukščio buvusio sandėlio pastato, paversto loftų kompleksu „Oakland Ghostship“, viršutiniame aukšte.

„Ko gera, ugnis išplito labai sparčiai“, – ji sakė žurnalistams.

Nelaimė įvyko per elektroninės muzikos vakarėlį, kuriame dalyvavo nuo 50 iki 100 žmonių.

Nujaučiama blogiausia“

Šerifo biure Ouklande būriuojasi dingusiųjų artimieji. „Gelbėjimo armija“ jiems atgabeno 50 maisto davinių, pranešė dienraštis „San Francisco Chronicle“

Danielis Vega dienraščiui teigė ieškąs savo brolio Alexo (Alekso) ir jo merginos, kurie tvirtino vykstantys į reivo vakarėlį Ouklande.

„Jei jis negyvas, jei jis griuvėsiuose – gerai, aš su tuo susitaikysiu. Tiesiog noriu jį rasti“, – laikraščiui sakė D.Vega.

Kai kurie dingusieji yra užsieniečiai, tad aukas atpažinti bus dar sudėtingiau.

Pastatas buvo papildytas ne vienu priestatu.

Šiame pastate buvo įsikūrusios menininkų studijos; viduje buvo įrengta daugybė pertvarų ir improvizuotų laiptų.

Dėl kai kurių pastato konstrukcijos pakeitimų žmonėms buvo labai sunku ištrūkti, pažymėjo T.Deloach-Reed.

„Nebuvo aiškaus įėjimo arba išėjimo, – sakė ji. – Nežinau, kur prasidėjo gaisras, bet žinau, kad dėl pastato ypatumų žmonėms buvo sunku iš jo išbėgti.“

„Jis buvo prikimštas pilnas baldų, visokiausių daiktų, kolekcijų, – sakė T.Deloach-Reed. – Jis iš tikrųjų atrodė beveik kaip labirintas.“

Kai buvo paskelbta apie šią nelaimę, vakarėlio dalyvių draugai ir artimieji mėgino aiškintis jų likimą socialiniuose tinkluose. Dalis šių žinučių buvo skelbiama minėto renginio „Facebook“ svetainėje.

„Prašau, pranešk man, kad esi saugi“, – rašė viena moteris ir pridūrė savo draugės vardą.

Kiti skelbė maldas už žuvusiuosius.

Jutau besilupančią odą“

Šiame reivo vakarėlyje dalyvavo mažai žinoma elektroninės muzikos grupė „Golden Donna“ ir keli kiti atlikėjai. Kol kas neaišku, ar tarp aukų esama ir didžėjų.

„Tiesiogine prasme pajutau, kaip lupasi mano oda, o plaučiai pradeda dusti nuo dūmų“, – vietos televizijai KTVU pasakojo šiame pastate gyvenęs fotografas Bobas Mule'as (Bobas Mjulas).

„Man nesisekė paleisti ugnies gesintuvo“, – pridūrė jis.

Dar vienas menininkas televizijai pasakojo, kad gaisras įsiplieskė pastato galinėje dalyje, kur gyveno apie 18 menininkų.

Neprisistatęs vyriškis teigė, kad stengėsi padėti kitam menininkui lūžusia čiurna pasprukti iš liepsnų, tačiau jį sustabdė dūmai ir liepsnos bei įvairūs besimėtantys daiktai.

„Tikiuosi, kad jam viskas gerai“, – lūžinėjančiu balsu jis sakė televizijai.

Šis gaisras buvo įvardytas kaip pražūtingiausia tragedija Ouklande nuo 1989 metais Kalifornijos šiaurėje smogusio Loma Prietos žemės drebėjimo, pareikalavusio 63 žmonių gyvybių.

Iki šiol pražūtingiausias pastarųjų dešimtmečių naktinio klubo gaisras Jungtinėse Valstijose įvyko 2003 metais, kai roko grupės „Great White“ koncerte panaudoti pirotechnikos efektai sukėlė liepsnojantį pragarą klube „The Station“ Rod Ailende. Tąsyk žuvo apie 100 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių