Quantcast

Jungtinės Tautos smerkia Pchenjano raketų bandymus

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pirmadienį griežtai pasmerkė naujausią Šiaurės Korėjos raketos bandymą ir pažadėjo spausti visas šalis griežtinti sankcijas Pchenjanui.

Vieningai priimtame pareiškime, kurį parėmė ir Pchenjano sąjungininkė Kinija, Taryba nurodė savo sankcijų komitetui dvigubinti pastangas dėl pernai priimtų griežtų priemonių įgyvendinimo.

Taryba taip pat sutarė „imtis tolesnių reikšmingų priemonių įskaitant sankcijas“, kad Šiaurės Korėja būtų priversta keisti kursą ir nutraukti savo „itin destabilizuojantį elgesį“.

Antradienį Saugumo Taryba Japonijos, Pietų Korėjos ir JAV prašymu rengia skubų posėdį už uždarų durų, kurio metu aptars tolesnius veiksmus reaguojant į naujausią raketos bandymą.

JAV parengtas pareiškimas buvo beveik identiškas priimtam praėjusią savaitę, po vidutinio nuotolio raketos, kuri, pasak Pchenjano, gali nešti „sunkiąją“ branduolinę galvutę, paleidimo.

Taryba pareikalavo, kad Šiaurės Korėja „daugiau nebevykdytų balistinių raketų ir branduolinių bandymų“.

„Šie veiksmai kelia grėsmę regiono ir tarptautiniam saugumui“, – sakė JT atstovas spaudai Stephane'as Dujarricius (Stefanas Dudžaričius).

„Raginame DPRK (Šiaurės Korėją) sustabdyti tolesnius bandymus ir sudaryti sąlygas apsvarstyti galimybe atnaujinti prasmingą dialogą“, – sakė jis.

JT Saugumo Taryba Jungtinių Valstijų, Japonijos ir Pietų Korėjos prašymu antradienį rengia uždarą posėdį, kuriame bus aptartas pastarasis Šiaurės Korėjos raketos bandymas.

Po ankstesnio bandymo gegužės 14 dieną Saugumo Taryba susirinko aptarti galimybės sugriežtinti sankcijas Pchenjanui, tačiau konkrečių veiksmų nebuvo imtasi.

„Visiškai aišku, kad DPRK atvirai nepaiso Saugumo Tarybos rezoliucijų, sparčiau vykdydama balistinių raketų bandymus“, – sakė S. Dujarricius.

Vašingtonas veda derybas su Pchenjano sąjungininke Kinija dėl naujos JT rezoliucijos, kurioje būtų numatytos griežtesnės priemonės. JAV ambasadorė Nikki Haley (Niki Heili) praėjusią savaitę sakė, jog dėl galutinės teksto versijos dar nesutarta.

Per praėjusią savaitę vykusį uždarą posėdį Kinija reikalavo, kad pastabose, kurias baigiantis posėdžiui perskaito Saugumo Tarybos pirmininkas, nebūtų užsiminta apie jokią rezoliuciją, nurodė diplomatai.

Šiaurės Korėja nuo praėjusių metų pradžios įvykdė du branduolinius bandymus ir paleido dešimtis raketų, spartindama pastangas sukonstruoti tarpžemyninę balistinę raketą, kuri galėtų nuskraidinti branduolinę kovinę galvutę į taikinius JAV žemyninėje dalyje.

Saugumo Taryba pernai priėmė dvi rezoliucijas dėl sankcijų, kurių tikslas buvo padidinti spaudimą Pchenjanui ir suvaržyti šios šalies lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) galimybes gauti užsienio valiutos, reikalingos ambicingai ginklavimosi programai finansuoti.

JT rezoliucijos draudžia Šiaurės Korėjai vystyti branduolines ir raketų technologijas.

Pastarąjį kartą Pchenjanas išbandė „Pukguksong 2“ su kieto kuro varikliais, leidžiančiais paleisti raketą po daug trumpesnių pasirengimų, palyginus su raketomis, naudojančiomis skystus degalus, pažymėjo valstybinė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Beveik visos anksčiau sukonstruotos Šiaurės Korėjos raketos turi skysto kuro variklius. Jos pripildomos degalų prieš startą, o per šį gana ilgai trunkantį procesą priešas raketas gali susekti ir sunaikinti. Tuo tarpu kieto kuro raketos gali būti paleistos beveik iš karto.

„Kategoriškai atmeta“

Šiaurės Korėja antradienį „kategoriškai atmetė“ JT pareiškimą, kad ketinama sugriežtinti šiai valstybei taikomas sankcijas už naujausią raketos bandymą.

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos atstovas dėl minėto pareiškimo apkaltino „JAV ir jų sekėjus“, pranešė naujienų agentūra KCNA. To atstovo teigimu, jie yra „apsėsti užkietėjusio pasibjaurėjimo ir priešiškumo“.

„Visiškai absurdiška žiūrėti, kaip jie ieško priekabių kiekvienoje KLDR (Šiaurės Korėjos) savigynos priemonėje, – pridūrė jis. – Mes kategoriškai atmetame tą pranešimą spaudai.“

Pchenjanas nuolat kalba apie grasinimus ir sako, kad branduolinis ginklas jam reikalingas apsiginti priešo įsiveržimo atveju.

Vėliau Vašingtonas pareiškė esąs pasirengęs derėtis su Pchenjanu jei šis nutrauks savo branduolinius ir raketų bandymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vanga

vanga portretas
Neigalioji organizacija SNO toliau smerkia Koreja, kuriai i tai tik nusispjauti. Va jei ant tos organizacijos bustines nusileistu jos raketa, tai GAL IR PAKEISTU SITUACIJA!?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių