Quantcast

JAV atsisveikino su bliuzo karaliene

  • Teksto dydis:

Buvę prezidentai, žvaigždės ir muzikos pasaulio elitas, kartu artimaisiais ir visuomene, penktadienį kalbomis, dainomis ir šokiais palydėjo į paskutinę kelionę Amerikos „soul muzikos karalienę“ Aretha Franklin (Aritą Franklin).

Per beveik aštuonias valandas trukusias laidotuvių pamaldas Mičigano valstijos mieste Detroite buvo pagerbti velionės gyvenimo pasiekimai ir palikimas: skambėjo gospelai, pagiriamosios kalbos, muzika ir pamokslai.  

Kiek daugiau nei prieš dvi savaites nuo kasos vėžio mirusi 76-erių dainininkė penktadienio vakarą atgulė amžinojo poilsio Detroito Vudlono kapinėse, kur taip pat palaidotas jos tėvas, dvi seserys ir garsi žmogaus teisių aktyvistė Rosa Parks (Rouza Parks).

Iš „Greater Grace Temple“  bažnyčios, kur vyko pamaldos, iki kapinių laidotuvių procesija nuvažiavo apie 16 km per A. Franklin gimtąjį miestą.

Milijonus gerbėjų visame pasaulyje turėjusi dainininkė mirė nuo vėžio rugpjūčio 16 dieną. Taip baigėsi šešis dešimtmečius trukusi A. Franklin karjera; šios dainininkės kūryba apima įvairius stilius – gospelą, ritmenbliuzą, džiazą, bliuzą ir netgi klasikinę muziką.

Buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas) per laidotuves liaupsino A. Franklin talentą, drąsą ir atjautą. Jis prisiminė paskutinį dainininkės viešą pasirodymą pernai lapkritį: ji jau sirgo, bet dainavo su užsidegimu.  

„Tikiuosi, Dievas man atleis, bet buvau toks patenkintas, kai atvažiavau čia – tikiuosi, atleisi man –  ir karstas dar buvo neuždengtas, nes pasakiau, įdomu, ką mano draugė vilki šiandien," – sakė jis, sukeldamas juoką. 

Visuomenė su gimtajame Detroite pašarvota A. Franklin, kurią žmonės mylėjo ne tik už galingą balsą, bet ir už jos darbą pilietinių teisių srityje, galėjo atsisveikinti tris dienas.  Velionė kasdien buvo apvelkama vis kitais rūbais, o per laidotuves buvo aprengta blizgančia auksine suknele.

„Ji labai sunkiai dirbo, kad taptų tuo, kas buvo. Ji išnaudojo Dievo jai duotą dovaną ir kasdien vis po truputį augo," – sakė B. Clintonas ir savo mobiliuoju telefonu pagrojo nedidelę A. Franklin dainos „Think“ ištrauką.  

„Tai raktas į laisvę. Dievas telaimina tave, Aretha, mylime tave“, – pridūrė jis.

Per laidotuvių pamaldas buvo perskaityti buvusių JAV prezidentų George'o W. Busho (Džordžo Bušo) ir Baracko Obamos (Barako Obamos) laiškai, giriantys dainininkės indėlį Amerikai. Bažnyčią užliejo gospelo muzika, susirinkusieji šoko, o vienas iš velionės sūnų padainavo „Mercy Mercy Me“. 

„Padarykime meilę vėl didžią“

Muzikos legenda Stevie Wonderis (Stivis Vonderis) per pamaldas virtuoziškai pagrojo lūpine armonikėle ir padainavo garsiąją baladę „As“.

„Šiandien ne tik šioje šalyje, bet ir visame pasaulyje, turime padaryti meilę vėl didžią," – sakė dainininkas. Jis buvo vienas iš kelių žmonių, per laidotuvių ceremoniją išsakiusių netiesioginės ar tiesioginės kritikos dabartiniam JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui).

JAV pop muzikos žvaigždė Ariana Grande (Ariana Grandė) galingai sudainavo A. Franklin 1968-ųjų hitą „Natural Woman“, o Jennifer Hudson (Dženifer Hadson) jaudinančiai atliko dainą „Amazing Grace.“

Dainų autorius ir atlikėjas Smokey Robinsonas (Smouki Robinsonas) atsisveikino su savo vaikystės drauge Aretha, pasiųsdamas jos karsto link oro bučinį ir dainuodamas „ilgiuosi tavęs, mano drauge, žinau, kad niekad nesiliausiu tavęs mylėjęs“.

Ceremonijos metu kalbėjo A. Franklin vaikaičiai, joje, be kitų, dalyvavo Pietų Afrikos valdžios atstovai. Dainininkė dainavo Nelsonui Mandelai Detroite, kai šis buvo paleistas iš kalėjimo.

Be televizijos žvaigždžių ir politikų, pamaldose dalyvavo šimtai paprastų žmonių. Visuomenės nariai buvo pakviesti paskutinę minutę ir kai kurie jų laukė eilėje pernakt, kad pakliūtų į bažnyčią.   

Didžiulė minia stebėjo laidotuvių transliaciją ekrane, įtaisytame netoliese esančioje degalinėje. Žmonės, įsitaisę paplūdimio kėdėse ar stovėdami saulėje, plojo ir juokėsi iš visų kalbų.

„Tai geriau nei Inauguracijos diena," - sakė 62-ejų pensininkė Theresa Cranford (Teresa Krenford), turėdama galvoje B. Obamos prisaikdinimo ceremoniją.


Šiame straipsnyje: Aretha Franklinbliuzas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių