Quantcast

Indonezijoje stiprus išsiveržimas pakeitė Sinabungo ugnikalnio viršūnės pavidalą

  • Teksto dydis:

Indonezijos Sumatros saloje esančiam Sinabungo ugnikalniui pirmadienį išspjovus į 5 km aukštį pakilusį pelenų stulpą buvo nunešta didelė kalno viršūnės dalis.

Prieš išsiveržimą ir po jo darytose nuotraukose matyti, kad kalno viršūnėje trūksta didžiulio gabalo, pranešė Indonezijos Vulkanologijos ir geologinių pavojų mažinimo centras.

Vulkanologas Devy Kamilas Syahbana (Devis Kamilas Sjahbana) antradienį sakė, kad dingusio gabalo - lavos kupolo - tūris buvo mažiausiai 1,6 mln. kub. metrų.

Šiaurės Sumatroje esantis ugnikalnis po keturis šimtmečius trukusio snaudulio atsibudo 2010-aisiais. Tąsyk per išsiveržimą žuvo du žmonės. Kitas Sinabungo išsiveržimas 2014 metais nusinešė 16 gyvybių, o 2016 metais žuvo septyni žmonės.

Vėl jis išsiveržė pirmadienį, kai išspjovė didžiulį pelenų stulpą, o vulkano šlaitais iki 4,9 km nuo kraterio nusirito įkaitusių pelenų debesys.

Į dangų išmesti vulkaniniai pelenai pasiekė Lhoksemavės miestą už daugiau kaip 260 km į šiaurės vakarus.

Žmonės per šį incidentą nenukentėjo. Filmuotoje medžiagoje matyti vaikai, bėgantys iš mokyklos netoli uždraustos zonos aplink ugnikalnį, fone į dangų kylant pelenų stulpui.

Sinabungas yra vienas iš daugiau nei 120 veikiančių ugnikalnių Indonezijoje.

Indonezija patenka į vadinamąjį Ramiojo vandenyno ugnies žiedą, pasižymintį dideliu tektoniniu aktyvumu, todėl šalyje dažni žemės drebėjimai ir ugnikalnių išsiveržimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių